ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/03/2016 08:23 EET | Updated 22/03/2016 08:24 EET

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Deutsche Bank

Bloomberg via Getty Images
Deutsche Bank AG signage sits on the facade of a branch above a no entry sign, in Hamburg, Germany, on Saturday, Feb. 13, 2016. Deutsche Bank plans to buy back about $5.4 billion of bonds in euros and dollars as it seeks to allay investor concerns about its finances. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει το αξιόχρεο της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, με πιθανό το ενδεχόμενο υποβάθμισής του, αναφέροντας κινδύνους για την κερδοφορία της τράπεζας και για τα σχέδια μείωσης του κόστους της, εν μέσω επιδείνωσης των συνθηκών στις αγορές.

Ο Moody's δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιη η υποβάθμιση του αξιόχρεου της Deutsche Bank και ότι αναμένει, αν αυτή υπάρξει, να περιορισθεί σε μία βαθμίδα. Το αξιόχρεο της Deutsche για το υψηλής διαβάθμισης ανασφάλιστο χρέος της και τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις της είναι σήμερα Baa1 και Α2, αντίστοιχα. Το Baa1 είναι τρεις βαθμίδες πάνω από τη μη επενδυτική κατηγορία (σκουπίδια) και το A2 είναι δύο βαθμίδες πάνω από αυτή.

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, ο Moody's σημείωσε ότι στην κίνησή του αυτή συνέβαλε η αδυναμία της Deutsche Bank στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της, που αποτελεί βασική δραστηριότητα της τράπεζας.

Ο οίκος ανέφερε ότι τα προβλήματα της τράπεζας τους τελευταίους μήνες αντανακλούν «αυξημένα εμπόδια υλοποίησης» όσον αφορά τη μείωση των δαπανών και την επίτευξη άλλων στόχων, καθώς η Deutsche προσπαθεί να «ενισχύσει και να σταθεροποιήσει την κερδοφορία για την επόμενη τριετία».

«Οι μειωμένες επιδόσεις της Deutsche Bank στις δύο τελευταίες περιόδους είναι συνάρτηση παραγόντων που έχουν να κάνουν τόσο με το περιβάλλον όσο και ειδικά με την εταιρεία», δήλωσε o αντιπρόεδρος του Moody's, Peter Nerby, μετά το χθεσινό κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ο οίκος σημείωσε ότι, παρά τους αυξημένους κινδύνους, τα συνολικά προφίλ φερεγγυότητας και ρευστότητας της γερμανικής τράπεζας στηρίζουν την πιστοληπτική ικανότητά της. Πρόσθεσε δε ότι η ισχυρή ταμειακή θέση της τράπεζας, σε συνδυασμό με το αποθεματικό που έχει σχηματίσει η τράπεζα για τις δικαστικές διαμάχες της, δίνουν σε αυτή «χρόνο και ευελιξία» για να προσαρμόσει τα στρατηγικά της σχέδια, όπως απαιτείται.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)