Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μέσα σε 40 ημέρες, εκτιμούν στην κυβέρνηση

Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μέσα σε 40 ημέρες, εκτιμούν στην κυβέρνηση
Eurokinissi

Εφικτή χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς μέσα στις επόμενες 40 ημέρες που μεσολαβούν μέχρι το Πάσχα των Ορθοδόξων. Όπως αναφέρουν πολλά θα κριθούν στις δύο εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Έως τότε η κυβέρνηση επιθυμεί τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο να έχει προχωρήσει σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα τα οποία έχουν να κάνουν με το δημοσιονομικό κενό, το Ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα «κόκκινα» δάνεια.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι ειδικά στο φορολογικό υπάρχει σημαντική πρόοδος. Όπως λένε χαρακτηριστικά, αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να είχε κλείσει και από αυτό τον κύκλο συζητήσεων, ωστόσο οι δανειστές ακολουθούν πάντα τη γνωστή τακτική «ή τα κλείνουμε όλα τα θέματα ή κανένα».

Όπως εξηγούν, αν και στο φορολογικό υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση, το μέτωπο αυτό δεν μπορεί να κλείσει μέχρι να βρεθεί κοινός τόπος για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, προκειμένου πρώτα να διαπιστωθεί εάν δημιουργούνται «τρύπες» σε σχέση με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Το μεγάλο ερώτημα τόσο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, όσο και σχετικά με τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως το Πάσχα των Ορθοδόξων, παραμένει η στάση του ΔΝΤ.

Στελέχη με μακρά εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αναφέρουν ότι η στάση του Ταμείου δείχνει ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από τη σκληρές τους απόψεις εάν πρώτα δεν εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του προγράμματος.

Ωστόσο, η εκτίμηση ότι η βιωσιμότητα μπορεί να εξασφαλιστεί άμεσα από τη ρύθμιση του χρέους μοιάζει μάλλον απίθανη ειδικά από τη στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να «κουρέψει» τις όποιες προσδοκίες.

Ως εκ τούτου το πιο πιθανό σενάριο φαντάζει οι τρεις πλευρές να τα βρουν κάπου στη μέση για τους στόχους το προγράμματος, προκειμένου το Ταμείο να παραμείνει ενεργό στους θεσμούς και η Αθήνα να καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τα μέτρα που θα συμφωνηθούν.

Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει για ακόμα μια φορά να γίνουν κάτω από ασφυκτική πίεση χρόνου, καθώς πλέον είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν θέλει και αυτή η διαπραγμάτευση να διαρκέσει όσο η περυσινή.

Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει πρόοδο μέχρι τις 2 Απριλίου προκειμένου οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να κάνουν πράξη τη δέσμευση τους για επιστροφή στην Ελλάδα.

Εάν δεν υπάρξουν καινούργια εμπόδια κυβέρνηση και θεσμοί θα έχουν εννέα ημέρες έως το Euro Working Group στις 11 Απριλίου, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, σε αυτή την πορεία κρισιμότερη ίσως ημερομηνία είναι το τριήμερο 15-17 Απριλίου όπου στην Ουάσιγκτον θα διεξαχθεί η Εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ. Εκεί αναμένεται να συζητηθούν τόσο οι εξελίξεις στην αξιολόγηση, αλλά και το ενδεχόμενο να ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Μερικά 24ωρα αργότερα η κυβέρνηση επιθυμεί να ψηφίσει στη Βουλή τα μέτρα που θα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές, προκειμένου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για το Eurogroup στις 22 Απριλίου με ψηφισμένα τα απαιτούμενα νομοσχέδια.

Εφόσον το καλό σενάριο επιτευχθεί σε εκείνο το Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση μέρους της δόσης των 5,7δις ευρώ. Το σημαντικότερο όμως θα είναι να συμφωνήσουν προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους.

Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον δεν καταστεί δυνατό να επικρατήσει το θετικό σενάριο, η κυβέρνηση θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τις Ταμειακές πιέσεις καθώς θα πρέπει να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της χωρίς να έχει εισπράξει τις δόσεις που εκκρεμούν από το νέο Μνημόνιο.

Δημοφιλή