Τουλάχιστον 50 νεκροί μαχητές της αλ Κάιντα σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στην Υεμένη

Τουλάχιστον 50 νεκροί μαχητές της αλ Κάιντα σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στην Υεμένη
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Τουλάχιστον 50 μαχητές σκοτώθηκαν σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της αλ Κάιντα στα βουνά της νότιας Υεμένης, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο γιατρούς και τοπικό αξιωματούχο.

Η αεροπορική επίθεση έλαβε χώρα καθώς οι μαχητές της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) ήταν σε ουρά για γεύμα στο στρατόπεδο, δυτικά της πόλης της Μουκάλα, στη νότια ακτή της Υεμένης.

Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι αεροπορικό πλήγμα σε στρατόπεδο της AQAP είχε σκοτώσει δεκάδες μαχητές, χωρίς παραπάνω λεπτομέρειες, πέρα από το ότι εκτιμάται πως στο στρατόπεδο θεωρείται ότι βρίσκονταν πάνω από 70 τρομοκράτες. Πηγές στην Υεμένη κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς και 30 τραυματίες, καθώς και για μεγάλες φωτιές στο στρατόπεδο.

Προηγούμενες αναφορές έκαναν λόγο για πλήγμα από αεροσκάφη του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που αντιτίθεται στους αντάρτες Χούθι – τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν. H AQAP έχει εκμεταλλευτεί την εμπόλεμη κατάσταση για να επεκταθεί στην Υεμένη, αποκτώντας τον έλεγχο της Μουκάλα, πρωτεύουσας της επαρχίας Χαντραμούτ, και στρατολογώντας νέα μέλη.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ θεωρούν την AQAP, που σχηματίστηκε το 2009, ως ένα από τα πιο επικίνδυνα παρακλάδια του δικτύου που είχε ιδρύσει ο Οσάμα μπιν Λάντεν, καθώς είχε χρησιμοποιήσει την Υεμένη ως έδρα για σχεδιασμούς επιθέσεων εναντίον στόχων στη Δύση.

Δημοφιλή