Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις: Στόχος όλα να έχουν κλείσει ως το Eurogroup της 22ης Απριλίου

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις: Στόχος όλα να έχουν κλείσει ως το Eurogroup της 22ης Απριλίου
Eurokinissi

Συνεχίζονται σε τεχνικό πλέον επίπεδο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προκειμένου να κλείσουν τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που άφησαν πίσω τους φεύγοντας από την Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών.

Στόχος των δύο πλευρών είναι έως τις 2 Απριλίου που θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να καταγραφεί σημαντική πρόοδος, προκειμένου Αθήνα και δανειστές να βρεθούν πιο κοντά στη συμφωνία.

Και επίσημα πλέον στόχος της κυβέρνησης είναι όλα να έχουν κλείσει έως το Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 22 Απριλίου. Αυτό είπε άλλωστε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι έως τότε θα βρεθεί λύση και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι σκοπός είναι να τελειώσει η πρώτη φάση, στις 12 με 13 Απριλίου, για να αρχίσει μετά στην Ουάσιγκτον η συζήτηση και να υπάρξει τελική συμφωνία για όλο το πακέτο που αφορά και τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από την καλοκαιρινή συμφωνία και για το χρέος, όπως είχε γράψει χθες η HuffPost Greece.

Ωστόσο η επίτευξη του στόχου δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη από τη στιγμή που τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και η κυβέρνηση αναζητά από αδιευκρίνιστα μέτρα να κλείσει την «τρύπα» του δημοσιονομικού κενού για την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση ελέγχουν όλα τα ενδεχόμενα χωρίς να έχουν παρθεί όμως τελικές αποφάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται:

Η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η οποία θα φέρει μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 10%, προκειμένου να μπουν στα κρατικά ταμεία 450 εκ ευρώ νέα έσοδα (1,3 δισ. ευρώ την τριετία )

- Η αλλαγή του συστήματος φορολόγησης των ΙΧ και των τελών κυκλοφορίας με βάση πλέον την αξία και όχι τον κυβισμό όπως ισχύει σήμερα.

- Η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων στον ΕΝΦΙΑ ώστε να καλυφθεί η τρύπα των 350 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκε από την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών και τα έσοδα να παραμείνουν στα 2,65 δισ. ευρώ μέχρι και το 2018.

- Η επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές αν και το μέτρο έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές από τους δανειστές.

Άγνωςτο παραμένει τι θα γίνει και με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί ήδη αλλά η κυβέρνηση δεν τα έχει εφαρμόσει. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιμένει ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν τα αναμενόμενα, προκειμένου να μην ληφθούν νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα από την υπογραφή της συμφωνίας εκκρεμούν:

Η περικοπή 500 εκατ. ευρώ για φέτος από τις αμυντικές δαπάνες και τον περιορισμό τους στο 2% του ΑΕΠ μέχρι και το 2018.

- Η μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ το 2016 και συνολικής εξοικονόμηση 900 εκ ευρώ μέχρι και το 2018 από την αναστοχοθέτησης των κοινωνικών επιδομάτων.

-Νέου τύπου κινητικότητα στο δημόσιο και επαναπροσδιορισμό των οργανικών συνθέσεων των υπουργείων και των δημόσιων οργανισμών.

Δημοφιλή