Ένοχος για γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και για εγκλήματα πολέμου ο Κάρατζιτς. Καταδικάστηκε σε 40 χρόνια κάθειρξης

Ένοχος για γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και για εγκλήματα πολέμου ο Κάρατζιτς
Bosnian Serb wartime leader Radovan Karadzic sits in the courtroom for the reading of his verdict at the International Criminal Tribunal for Former Yugoslavia (ICTY) in The Hague, on March 24, 2016.The former Bosnian-Serbs leader is indicted for genocide, crimes against humanity, and war crimes. / AFP / POOL / Robin van Lonkhuijsen / Netherlands OUT (Photo credit should read ROBIN VAN LONKHUIJSEN/AFP/Getty Images)
Bosnian Serb wartime leader Radovan Karadzic sits in the courtroom for the reading of his verdict at the International Criminal Tribunal for Former Yugoslavia (ICTY) in The Hague, on March 24, 2016.The former Bosnian-Serbs leader is indicted for genocide, crimes against humanity, and war crimes. / AFP / POOL / Robin van Lonkhuijsen / Netherlands OUT (Photo credit should read ROBIN VAN LONKHUIJSEN/AFP/Getty Images)
ROBIN VAN LONKHUIJSEN via Getty Images

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία αποφάνθηκε: Ένοχος.

Για γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, για την πολιορκία του Σαράγεβο και για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο λόγος για τον πάλαι ποτέ ηγέτης των Σέρβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς. Το Δικαστήριο τον καταδίκασε σε 40 χρόνια κάθειρξης και τον έκρινε ένοχο για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Ο Κάρατζις απαλλάχθηκε από τη μία εκ των δύο κατηγοριών για γενοκτονία (σε επτά κοινότητες της Βοσνίας), αλλά κρίθηκε ένοχος για τη δεύτερη που αφορούσε τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο 1995, τη μεγαλύτερη που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι.

Κρίθηκε, επίσης, ένοχο για εγκλήματα πολέμου για την πολιορκία του Σαράγεβο.

Οι δολοφονίες έγιναν για την εθνοκάθαρσης μεγάλων περιοχών της Βοσνίας. Σχεδιάστηκαν εκτός από τον Κάρατζιτς και από τους στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991. Σκοπός τους ήταν να διώξουν μουσουλμάνους, Κροάτες και άλλες μειονότητες από τις περιοχές.

«Μήνυμα στους εθνικιστές ηγέτες σε όλη την Ευρώπη»

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ζέιντ Ρά'αντ Αλ Χουσέιν, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» την απόφαση του δικαστηρίου για τον Κάρατζιτς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μια προειδοποίηση στους εθνικιστές ηγέτες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και αλλού, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το εθνικιστικό συναίσθημα και να μετατρέψουν τις μειονότητες σε αποδιοπομπαίους τράγους.

«Το μήνυμα αυτής της δίκης είναι ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», πρόσθεσε ο Ζέιντ.

Συνελήφθη πρώην εκπρόσωπος της εισαγγελέα του ΔΠΔ

Η πρώην εκπρόσωπος της εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε, η Γαλλίδα Φλοράνς Αρτμάν, συνελήφθη από τους φύλακες του δικαστηρίου, έξω από το δικαστήριο.

Η Φλοράνς Αρτμάν, εκπρόσωπος της εισαγγελέως του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε από το 2000 έως το 2006, καταδικάστηκε για προσβολή του δικαστηρίου το 2009 επειδή δημοσίευσε σε ένα βιβλίο δύο εμπιστευτικές αποφάσεις.

Η καταδίκη της επιβεβαιώθηκε από εφετείο το 2011, αλλά η Φλοράνς Αρτμάν, πρώην ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Monde στα Βαλκάνια, αρνήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 7.000 ευρώ.

Οι δικαστές την καταδίκασαν σε φυλάκιση επτά ημερών και ζήτησαν από τις γαλλικές αρχές να τη συλλάβουν και να τη μεταφέρουν στη Χάγη, κάτι που αρνήθηκε να κάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο βιβλίο της "Paix et Chậtiment", που κυκλοφόρησε το 2007, η Αρτμάν αναφέρεται σε δύο εμπιστευτικές αποφάσεις του εφετείου του ΔΠΔ στο πλαίσιο της δίκης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που επέτρεψαν, σύμφωνα με την ίδια, να αποδειχθεί η εμπλοκή της Σερβίας στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, που κόστισε τη ζωή σε 8.000 Βόσνιους το 1995.

Δυσαρέσκεια σε Βελιγράδι και Σαράγιεβο με την απόφαση του δικαστηρίου

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς αντιδρώντας στην καταδικαστική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς εκτίμησε ότι μπορεί να αποτελέσει αφορμή αμφισβήτησης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Ο κ. Νίκολιτς κάλεσε την σερβοβοσνιακή πολιτική ηγεσία να διαφυλάξει την ύπαρξη και την συνοχή της Σερβικής Δημοκρατίας και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του σερβικού λαού στην Βοσνία. Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ χαρακτήρισε πολιτική την απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνοντας ότι δεν συνεισφέρει για την ομαλή συμβίωση των διαφορετικών εθνών στην Βοσνία. «Η απόφαση αυτή δεν βοηθάει για την συμφιλίωση των λαών στη Βοσνία η οποία είναι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, μία διαιρεμένη χώρα» εκτίμησε ο Μίλοραντ Ντόντικ. Αναρωτήθηκε δε πως είναι δυνατόν να καταδικάζονται μόνο Σέρβοι ενώ όσοι μουσουλμάνοι ευθύνονται για εγκλήματα κατά του σερβικού πληθυσμού να κυκλοφορούν ελεύθερα στο Σαράγιεβο.

Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελι διοργάνωσε σήμερα αργά το απόγευμα στο Βελιγράδι διαδήλωση συμπαράστασης στον Ράντοβαν Κάρατζιτς. Χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης φώναζαν συνθήματα υπέρ του Κάρατζιτς και του υπόδικου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς. Στην συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σέσελι ο οποίος καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για τον Κάρατζιτς και κατηγόρησε την κυβέρνηση Βούτσιτς για υποτέλεια στο ΝΑΤΟ και τις δυτικές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο της Χάγης θα ανακοινώσει στις 31 Μαρτίου την απόφαση και για τον Σέσελι ο ίδιος ωστόσο δήλωσε ότι δεν θα μεταβεί οικειοθελώς στην Χάγη.

Πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για τον Κάρατζιτς επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι απαλλάχθηκε από την πρώτη κατηγορία για γενοκτονία σε επτά περιοχές της Βοσνίας διότι κάτι τέτοιο θα στιγμάτιζε τον σερβικό λαό και θα χαρακτήριζε ως προϊόν γενοκτονίας την ίδρυση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Σημαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι στην επεξήγηση της απόφασης του δικαστηρίου δεν αναφέρεται το όνομα του τότε προέδρου της Σερβίας Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς μεταξύ των εμπνευστών του «εγκληματικού σχεδίου εξόντωσης του μη σερβικού πληθυσμού». Ο δικηγόρος Γκόραν Λούκιτς ο οποίος υπερασπίστηκε δύο Σέρβους στρατηγούς στο δικαστήριο της Χάγης, επισημαίνει πως το θετικά στοιχεία της απόφασης για τον Κάρατζιτς είναι ότι δεν χαρακτηρίστηκε γενοκτονία η δράση των σερβικών δυνάμεων σε ολόκληρη τη Βοσνία όπως επίσης και η απαλλαγή της Σερβίας από τις κατηγορίες ότι προκάλεσε τον πόλεμο βάσει εγκληματικού σχεδίου που εμπνεύστηκε ο Μιλόσεβιτς. Το δεύτερο αυτό στοιχείο εκτιμά ο Γκόραν Λούκιτς ρίχνει στο κενό κάθε δικαστική προσφυγή για παροχή αποζημιώσεων από την Σερβία που ανήγγειλαν Βόσνιοι πολιτικοί.

Η πολιτική ηγεσία στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για το Κάρατζιτς. Ο προεδρεύων του συλλογικού προεδρείου Μπάκιρ Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι δεν χαρακτηρίστηκαν γενοκτονία τα εγκλήματα που διέπραξαν οι σερβικές δυνάμεις σε επτά περιοχές της Βοσνίας. Ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς εξέφρασε επίσης τη λύπη του που «το δικαστήριο δεν διαπίστωσε την συμμετοχή του Βελιγραδίου στην υλοποίηση του εγκληματικού σχεδίου εξόντωσης των μουσουλμάνων».

Δημοφιλή