ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/03/2016 14:27 EET | Updated 24/03/2016 14:40 EET

30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων στις επόμενες 20 ημέρες προανήγγειλε η κυβέρνηση. Ανακοινώσεις Κυρίτση

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
People sit by their tents in the makeshift camp at the Greek-Macedonian borders near the village of Idomeni on March 20, 2016. Flimsy boats packed with migrants continued to land in Greece from Turkey on March 20, 2016 despite the start of a landmark deal between the European Union and Ankara to stem the massive influx. Under the controversial deal, which came into force at midnight, all migrants landing on the Greek islands face being sent back to Turkey. / AFP / LOUISA GOULIAMAKI (Ph

Προσπάθειες της κυβέρνησης να αποσυμφορηθεί η Ειδομένη, με τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας και εντατικοποίηση της ενημέρωσης των προσφύγων και μεταναστών.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο εκπρόσωπος του Συνοντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, είπε ότι στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής παρουσιάστηκε το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας εντός 20 ημερών (πρόσθετες σε αυτές που ήδη υπάρχουν). Επίσης επεσήμανε ότι όσοι βρίσκονται στην Ειδομένη θα ενημερώνονται ότι υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας στα οποία μπορούν να μεταφερθούν, ενώ θα τονίζεται ότι τα σύνορα έχουν κλείσει και είναι αδιέξοδη η παραμονή τους εκεί.

Χαρακτηρίζοντας δυσάρεστη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον πρόχειρο καταυλισμό, εκτίμησε πως μέσα στο επόμενο διήμερο θα καταστεί δυνατό να μεταφερθούν άτομα που παραμένουν στην Ειδομένη σε υφιστάμενους χώρους φιλοξενίας. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή μπορούν να εξοικονομηθούν 2.000 θέσεις σε ήδη υπάρχουσες δομές και από Δεύτερα θα υπάρξει εντατικοποίηση και ίσως διπλασιαστούν οι θέσεις αυτές.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετατρέποντας σε Γενική Γραμματεία την υπηρεσία πρώτης υποδοχής.

Διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της Ελλάδας έχουν καλυφθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ενώ την Τετάρτη θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Όσο για τα κέντρα κράτησης, είπε ότι δεν υφίστανται κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στα νησιά «τα θεωρούμε κλειστές δομές υπό την έννοια ότι οι πρόσφυγες πρέπει να είναι υπό κάποιους περιορισμούς και στη διάθεση των αρχών, δεν υπάρχει η νοοτροπία κράτησης».