Η Σαντορίνη και η Τήνος οι πρώτες περιοχές στις οποίες ξεκινά η «μάχη» κατά της πλαστικής σακούλας

Η Σαντορίνη και η Τήνος οι πρώτες περιοχές στις οποίες ξεκινά η «μάχη» κατά της πλαστικής σακούλας
Getty Images/Flickr RF

Η Σαντορίνη και η Τήνος σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) είναι οι περιοχές της Ελλάδας από τις οποίες θα ξεκινήσει φέτος η μάχη για την μείωση της πλαστικής σακούλας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας που ορίζει ότι από τον προσεχή Νοέμβριο θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης του αριθμού τους.

Στόχος είναι έως το τέλος του 2019 οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιεί ο κάθε κάτοικος να περιοριστούν στις 90 ετησίως και μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν μειωθεί στις 40. Επίσης το γενικό πλαίσιο της Οδηγίας δίνει και τη δυνατότητα χρέωσης στις πλαστικές σακούλες έως το τέλος του 2018. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η κατά κεφαλή χρήση είναι σήμερα 240 σακούλες το χρόνο.

Σχετικό πρόγραμμα ξεκινά στη Σαντορίνη και την Τήνο από τον Απρίλιο ή το Μάιο έως και τον Οκτώβριο ενώ οι δύο δήμοι έχουν υποβάλει αίτημα στον ΕΟΑΝ, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε θα χορηγήσει από μία μεγάλη πάνινη σακούλα σε κάθε οικογένεια και το εκπαιδευτικό υλικό με τις δημοτικές αρχές να αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των κατοίκων. Παράλληλα έχουν ήδη γίνει επαφές με τα σούπερ μάρκετ για περιορισμό της χρήσης σε πλαστικές σακούλες και τον καθορισμό αντιτίμου γι΄αυτές.

Δημοφιλή