10 εκατομμυριούχοι που τα έχασαν όλα

10 εκατομμυριούχοι που τα έχασαν όλα

Πώς γίνεται κάποιος εκατομμυριούχος; Κάποιοι θα απαντήσουν «με σκληρή δουλειά», άλλοι θα πουν «με τύχη», πάρα πολλοί θα πουν «όχι τίμια». Όπως και να έχει πάντως, σε αρκετές περιπτώσεις ισχύει αυτό που λένε ότι τα λεφτά μπορεί να κερδίζονται εύκολα ή δύσκολα, αλλά χάνονται...πολύ εύκολα.

Σε λίστα του Alltime10s παρατίθενται 10 περιπτώσεις εκατομμυριούχων που τα έχασαν όλα.

Μάικ Τάισον: Σε μια καριέρα άνω των 20 χρόνων, ο διάσημος μποξέρ συγκέντρωσε περιουσία 400 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο η πολυτελής ζωή του (πανάκριβα αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, πανάκριβες...μπανιέρες και...τίγρεις της Βεγγάλης) κόστισε πολύ, και το 2003 δήλωσε χρεοκοπία, κάνοντας λόγο για χρέη 27 εκατ. δολαρίων.

Αλ Γκολντστάιν: Ίδρυσε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 το εξαιρετικά ακατάλληλο, ακόμη και για τα δεδομένα του χώρου της πορνογραφίας, περιοδικό SCREW. Στο ζενίθ της πορείας του είχε περιουσία 11 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, αφ'ενός ο ανταγωνισμός από το Playboy και αφ'ετέρου η άνοδος του Ίντερνετ τον νίκησαν: Η εταιρεία κατέβασε ρολά το 2003 και ο Γκόλντσταϊν χρεοκόπησε έναν χρόνο μετά, καταλήγοντας να ζει σε άσυλα για αστέγους και να δουλεύει υποδοχή σε εστιατόρια.

Μπγιοργκόλφουρ Γκούντμουντσον: Κάτοχος της πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και πρόεδρος της ισλανδικής τράπεζας Landsbanki. Το 2008 ήταν ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στην Ισλανδία. Η κατάρρευση του ισλανδικού τραπεζικού συστήματος είχε αποτέλεσμα η αξία της περιουσίας του να φτάσει από το 1 δισ. δολάρια στο...0, σύμφωνα με το Forbes. Ωστόσο, τον «σώζει» ο γιος του, Θορ Γκούντμουντσον, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ισλανδία (2 δισ).

Μάριον Τζόουνς: Η διάσημη Αμερικανίδα αθλήτρια έγινε είδωλο του κόσμου των σπορ μετά τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ. Έβγαλε εκατομμύρια από συνεργασίες με εταιρείες που σχετίζονταν με τον χώρο των σπορ. Όλα κατέρρευσαν το 2007, μετά την ομολογία της για χρήση αναβολικών. Έχασε τα μετάλλια, ακυρώθηκαν οι συμφωνίες της και μετά αναγκάστηκε να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για νομικά έξοδα. Μετά από φυλάκιση 6 μηνών, δήλωσε χρεοκοπία με μόλις 2.000 δολάρια στο όνομά της.

Μάικλ Κάρολ: Σε ηλικία 19 χρονών, ο Μάικλ Κάρολ από το Νόρφολκ κέρδισε 13 εκατ. δολάρια στο λαχείο. Τα ξόδεψε σε πάρτι, ναρκωτικά ιερόδουλες κ.α. Τέσσερα χρόνια μετά δεν είχε μείνει τίποτα, και τώρα δουλεύει σε εργοστάσιο μπισκότων.

Σον Κουΐν: Το 1973 ίδρυσε το QUINN group, που εξελίχθηκε από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε αυτοκρατορία στον χώρο της οικοδομής. Το 2008 ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιρλανδία, με περιουσία 6 δισ. δολαρίων. Επένδυσε στην Anglo Irish Bank, με μερίδιο 25%, η οποία κατέρρευσε το 2008, εξανεμίζοντας την επένδυσή του και φορτώνοντάς τον με χρέη. Χρεοκόπησε το 2012 και μέχρι σήμερα η οικογένειά του είναι στα δικαστήρια προσπαθώντας να απαλλαγεί από την υποχρέωση αποπληρωμής 2,5 δισ. δολαρίων από δάνεια.

Τζόνι Ούνιτας: Κορυφαίος παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου τη δεκαετία του 1970. Επένδυσε την μεγάλη περιουσία του σε εστιατόρια και ακίνητα, αλλά όλες του οι επενδύσεις απέτυχαν παταγωδώς. Χρεοκόπησε το 1991, με χρέη 3,2 εκατ. δολαρίων.

Τζόρνταν Μπέλφορτ: Χρηματιστής που ίδρυσε την Stratton Oakmont το 1989, χρησιμοποιώντας μια παράνομη τεχνική που απέφερε τεράστια κέρδη. Σε ηλικία 25 ετών είχε περιουσία 85 εκατ. δολαρίων, την οποία ξόδεψε σε αυτοκίνητα, γιοτ και πάρτι με ναρκωτικά στις επαύλεις του. Ωστόσο οι αρχές του έκλεισαν την εταιρεία το 1995. Καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση για ξέπλυμα χρημάτων και του επιβλήθηκε πρόστιμο 110,4 εκατ. δολαρίων, που είχε αποσπάσει με απατηλό τρόπο από επενδυτές.

Άλλεν Στάνφορντ: Το 2008 ήταν ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους των ΗΠΑ, με περιουσία 2,2 δισ. Ωστόσο, έναν χρόνο μετά αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία του λειτουργούσε στο πλαίσιο ενός τεραστίου «Ponzi scheme», εξαπατώντας πάνω από 20.000 επενδυτές. Έχασε όλη την περιουσία του και εκτίει ποινή φυλάκισης 110 ετών.

Άικε Μπατίστα: Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1980, έχτισε μια αυτοκρατορία που το 2012 τον έκανε τον 7ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, με περιουσία 30 δισ. Ωστόσο λίγο μετά μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου και επηρεάστηκαν οι επενδυτές, φέρνοντας πτώση αξίας μετοχών. Τον Ιούλιο του 2013 η περιουσία του είχε πέσει στα 200 εκατ. και πέντε μήνες μετά δήλωνε χρεοκοπία, ευρισκόμενος στα... -1 δισ.

Δημοφιλή