Η μάχη για την Παλμύρα: Αναφορές περί ανακατάληψης θέσεων στην αρχαία πόλη από τον συριακό στρατό

Η μάχη για την Παλμύρα: Αναφορές περί ανακατάληψης θέσεων στην αρχαία πόλη από τον συριακό στρατό

Σύριοι στρατιώτες κατέλαβαν αρχαίο φρούριο στην Παλμύρα, πάνω από τα αρχαία ερείπια της πόλης, την Παρασκευή, μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εάν ισχύει αυτό, θα πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη από στρατηγικής πλευράς στη Συρία, καθώς μεγάλο μέρος της ανατολικής Συρία θα «ανοίγει» στις κυβερνητικές δυνάμεις, σηματοδοτώντας παράλληλα τη μεγαλύτερη νίκη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από τότε που επενέβη η Ρωσία τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα η πλάστιγγα του πολέμου να γείρει υπέρ του.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Reuters, η Παλμύρα – όπου βρίσκονται πολλά μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου, αρκετά εκ των οποίων καταστράφηκαν από μαχητές του ISIS – ελέγχει διαδρόμους προς τα ανατολικά, οι οποίοι οδηγούν στην «καρδιά» της περιοχής που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές.

Ρωσικά αεροσκάφη συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού και των συμμάχων του, καθώς είναι σε εξέλιξη η προέλαση προς την πόλη- αν και πρόσφατα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αποσύρει τον κύριο όγκο των δυνάμεών της στη χώρα. Επίσης, το τηλεοπτικό κανάλι Al-Mayadeen μετέδωσε εικόνες από τα περίχωρα της Παλμύρας, στις οποίες μαχητικό αεροσκάφος φαίνεται να πραγματοποιεί τρία πλήγματα εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που υποχωρούν από το φρούριο προς το εσωτερικό της Παλμύρας. Επίσης, η κρατική τηλεόραση και ο τηλεοπτικός σταθμός της Χεζμπολά, Al-Manar, ανέφεραν, επικαλούμενα στρατιωτικές πηγές, ότι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν το φρούριο, που βρίσκεται πάνω από τα αρχαία ερείπια. Την κατάληψή του επιβεβαίωσαν και από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δημοφιλή