Τι θα συνέβαινε εάν όλοι γινόμασταν χορτοφάγοι;

Τι θα συνέβαινε εάν όλοι γινόμασταν χορτοφάγοι;
Woman selecting tomatoes at local farm shop.
Betsie Van Der Meer via Getty Images
Woman selecting tomatoes at local farm shop.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 6% των Ευρωπαίων είναι χορτοφάγοι. Αυτό σημαίνει ότι μια μικρή -αλλά αυξανόμενη- μερίδα του πληθυσμού αποφεύγει για ηθικούς ή ιατρικούς λόγους όλα ή ορισμένα ζωικά προϊόντα.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αμέτρητα βίντεο που δείχνουν τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο σκοτώνονται τα ζώα που καταναλώνονται από τον άνθρωπο, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ακόμα, έρευνες έχουν συνδέσει την συχνή κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος με την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Παρόλα αυτά, οι λόγοι που η χορτοφαγία θα μπορούσε να κάνει καλύτερο -ή χειρότερο- τον κόσμο μας, είναι πολύ περισσότεροι.

Το κανάλι στο YouTube «AsapSCIENCE», το οποίο παρουσιάζει την επιστημονική πλευρά σε διάφορα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, υπολόγισε τι θα συνέβαινε εάν σταματούσαμε να τρώμε τα περίπου 20 δισεκατομμύρια κοτόπουλα και τις 1,5 δισεκατομμύρια αγελάδες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η χορτοφαγία είναι ίσως η καλύτερη λύση στην αντιμετώπιση της ξηρασίας, αλλά και της μείωσης των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Εκτιμάται ότι μόνο η βιομηχανία βοδινού κρέατος προκαλεί μεγαλύτερη ρύπανση ακόμα και από ότι όλα τα αυτοκίνητα του πλανήτη. Ακόμα,υπολογίζεται ότι για την εκτροφή μιας αγελάδας μέχρι εκείνη να γίνει μπριζόλα χρειάζονται 15.000 λίτρα νερό.