Ελευθερία Σταμάτη: Όταν τα γλυπτά γίνονται κοσμήματα

Ελευθερία Σταμάτη: Όταν τα γλυπτά γίνονται κοσμήματα
archive

Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών με κατεύθυνση στην γλυπτική, η Ελευθερία Σταμάτη ξεκίνησε να ασχολείται με το κόσμημα το 1993. Έκτοτε εργάζεται ως εικαστικός, συμμετέχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία και συνεργάζεται με αρχιτεκτονικά γραφεία. Όσο για το κόσμημα, η ίδια θεωρεί ότι αφετηρία της δουλειάς της είναι το σχέδιο και η αγωνία για τη σχέση του χάους με την τάξη και ο χώρος όπου η αφηρημένη σκέψη μπορεί να συνοδέψει το ανθρώπινο συναίσθημα.

Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το κόσμημα;

Με το κόσμημα ασχολούμαι επαγγελματικά και σε επίπεδο παραγωγής από τα τέλη του 2013. Η ενασχόλησή μου όμως, κυρίως με το χειροποίητο κόσμημα και τις τεχνικές του, ξεκίνησε το 1993 με την φοίτησή μου σε σχολή χρυσοχοΐας λίγο πριν ξεκινήσω σπουδές στην γλυπτική.

Τα κοσμήματά σας είναι επηρεασμένα από την γλυπτική. Πώς πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει η γλυπτική την οπτική σας;

Η γλυπτική μου έμαθε να πειθαρχώ και να δίνω υλικότητα στην άυλη και αφηρημένη σκέψη. Με έμαθε το σχέδιο και την έννοια του μέτρου.

Τι υλικά χρησιμοποιείτε;

Στα κοσμήματα μου χρησιμοποιώ κυρίως το ασήμι, και τώρα τελευταία κάνω κάποιες απόπειρες με το χρυσό.

Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κόσμημα έχει παρουσιάσει άνοδο. Τι διαφορετικό έχουν να προσφέρουν οι Έλληνες δημιουργοί στο εξωτερικό;

Υπάρχουν τόσοι πολλοί και διαφορετικού επιπέδου σχεδιαστές αυτή την στιγμή στην Ελλάδα που προσωπικά δεν μπορώ να εκτιμήσω αν αυτό το χαρούμενο μωσαϊκό που συντίθεται,έχει μια τόσο ισχυρή και συγκροτημένη ταυτότητα ώστε να επηρεάσει τα πράγματα στην διεθνή σκηνή. Πιστεύω πως σε αυτή την αναζήτηση θα πρέπει να βοηθήσουν οι ιστορικοί της τέχνης και οι επιμελητές που θα ασχοληθούν σοβαρά με τον χώρο του κοσμήματος.

Υπάρχει χώρος για τους Έλληνες σχεδιαστές στο εξωτερικό;

Νομίζω πως ναι υπάρχει χώρος! Υπάρχουν ήδη πολύ σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί που δραστηριοποιούνται στην διεθνή αγορά με επιτυχία.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τα κοσμήματά σας;

Σχεδιάζω κοσμήματα με γνώμονα την κομψότητα και την ομορφιά και επιδιώκω την απλότητα και την αφαίρεση στα σχέδια που δημιουργώ.

Πού μπορεί να τα βρει κανείς;

Τα κοσμήματα μου μπορεί να τα βρει κανείς σε επιλεγμένους χώρους τέχνης και design σε όλη την Ελλάδα.