Ο συριακός στρατός κατέλαβε την Παλμύρα, μεταδίδουν τα κρατικά ΜΜΕ

Ο συριακός στρατός κατέλαβε την Παλμύρα, μεταδίδουν τα κρατικά ΜΜΕ

Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε την Παλμύρα την Κυριακή, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιφέροντας σημαντική ήττα στο ISIS, που είχε υπό τον έλεγχό του την αρχαία πόλη στην έρημο από τον περσινό Μάιο.

Η συριακή τηλεόραση, επικαλούμενη στρατιωτική πηγή, μετέδωσε πως ο στρατός και οι σύμμαχοί του «έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης της Παλμύρας».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως ακούγονταν ακόμα πυρά από την ανατολική πλευρά της πόλης το πρωί της Κυριακής, αλλά ο κύριος όγκος των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους έχει αποσυρθεί και υποχωρήσει ανατολικά, αφήνοντας την Παλμύρα υπό τον έλεγχο του στρατού του Άσαντ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, για τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, η ανακατάληψη της Παλμύρας μετά από μια εκστρατεία τριών εβδομάδων, με τη στήριξη ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών, «ανοίγει» μεγάλο τμήμα της ανατολικής ερήμου της Συρίας, αφήνοντας εκτεθειμένες την Ντέιρ αλ Ζορ και τη Ράκα- σημαντικά κέντρα του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 400 μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν στη μάχη, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη ήττα της οργάνωσης από το 2014. Σημειώνεται πως στην πόλη βρίσκεται σημαντικός αριθμός από μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου, πολλά εκ των οποίων θεωρείται ότι έχουν καταστραφεί από τους τζιχαντιστές.

Η πόλη έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, με δείγματα τέχνης και αρχιτεκτονικής του 1ου και του 2ου αιώνα, που συνδυάζουν ελληνορωμαϊκές τεχνικές με τοπικές παραδόσεις και περσικές επιρροές. Πάνω από 150.000 τουρίστες επισκέπτονταν ετησίως την Παλμύρα πριν τον συριακό εμφύλιο.

Δημοφιλή