ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/03/2016 09:12 EEST | Updated 28/03/2016 13:51 EEST

Μπαλαούρας: Δεν θα είχα πρόβλημα να ονομαστεί η ΠΓΔΜ «Μακεδονία»

Eurokinissi

Ο ίδιος προσωπικά δεν θα είχε αντίρρηση να ονομαστεί η ΠΓΔΜ «Μακεδονία», δήλωσε στο Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.

«Το ζήτημα είναι τριτεύον ζήτημα. Πρέπει να υπάρξει λύση με συμβιβασμό. Δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία στο παρελθόν. Δεν θα είχα καμιά αντίρρηση για το “Βόρεια Μακεδονία” ή το “Σλαβομακεδονία”. Το Μακεδονία δεν θα το απέρριπτα προσωπικά» είπε σχετικά.

Σημειώνεται πως η εν λόγω δήλωση έρχεται λίγο καιρό μετά τον σάλο που προκλήθηκε από αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που αναφέρθηκε στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία»- κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε «λάθος» που έγινε εκ παραδρομής, και ζήτησε συγνώμη, τονίζοντας ότι «δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ».

Αποστάσεις λαμβάνει το Μαξίμου από τις δηλώσεις Μάρδα και Μπαλαούρα που επαναφέρουν φαινόμενα πολυγλωσσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Το στίγμα ότι οι δηλώσεις είναι «εκτός κυβερνητικής γραμμής» έδωσαν τόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Στην πολύωρη σύσκεψη που έγινε σήμερα για το προσφυγικό επισημάνθηκε ότι όσα είπε και επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας για επενδύσεις και πρόσφυγες «είναι προσωπική του άποψη» και «δεν αποτελούν ζήτημα κεντρικής πολιτικής» για την κυβέρνησης. «Ας προσέχουμε να μην παρερμηνεύονται οι δηλώσεις μας και δη με τέτοιο τρόπο που να πλήττουν τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης», σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος.

Το ίδιο συνέβη και με την δήλωση του βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Η πολιτική εκτίμηση του Μαξίμου είναι ότι οι δηλώσεις Μπαλαούρα «δεν δημιουργούν πρόβλημα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά δημιουργεί πρόβλημα στον εαυτό του». «Είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης για τα ζητήματα της ονομασίας της γείτονας χώρας είναι σαφής και εκφρασμένη», είπε κυβερνητική πηγή αναφερόμενη στην σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων.

Όσον αφορά το προσφυγικό εξετάσθηκε το ζήτημα της αναβάθμισης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Τετάρτη και θα ενσωματώνει και σχετικές κοινοτικές οδηγίες.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για τη δήλωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Μπαλαούρα ότι δεν απορρίπτει την ονομασία “Μακεδονία” για την πΓΔΜ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η δήλωση του κ. Μπαλαούρα έρχεται να προστεθεί σε ανάλογη πρόσφατη δήλωση του κ. Μουζάλα. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν προβεί στις ίδιες και ακόμη χειρότερες δηλώσεις. Και μάλιστα σε στιγμές που βρίσκονταν σε εξέλιξη κρίσιμες διπλωματικές μάχες. Έτσι υποσκάπτεται η εθνική γραμμή.

Ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών οφείλουν να πάρουν άμεσα ξεκάθαρη θέση».