Οι πέντε παράγοντες που απειλούν την ΕΕ

Οι πέντε παράγοντες που απειλούν την ΕΕ
European Union flag
European Union flag
Vincenzo Lombardo via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σύμφωνα με πολλούς αναλυτές την ισχυρότερη ένωση κρατών στην παγκόσμια ιστορία μέχρι σήμερα. Ιδρύθηκε το 1993 με μόλις 12 μέλη, ενώ σήμερα αριθμεί 28. Δεν είναι λίγες οι χώρες μάλιστα που θέλουν να γίνουν μέλη της Ένωσης, όπως η Τουρκία.

Την ίδια στιγμή όμως τα σενάρια περί διάσπασής της αυξάνονται, καθώς η οικονομική αστάθεια πολλών κρατών-μελών, η προσφυγική κρίση και η τρομοκρατική απειλή έχουν οδηγήσει πολλές χώρες στο να σκέφτονται να αποχωρήσουν από την Ένωση. Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες απειλές; Το Business Insider παρουσιάζει τους πέντε παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

#1 Η Ιταλική τραπεζική κρίση

Η Ιταλία θα γίνει ο νέος «πονοκέφαλος» της Ευρώπης, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το 20% των κεφαλαίων του ιταλικού τραπεζικού συστήματος αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ στον νότο το ποσοστό φτάνει έως και το 40%. Δεδομένου ότι η Ιταλία είναι η 8η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι προφανές ότι η ιταλική τραπεζική κρίση δεν θα επηρεάσει μόνο την ΕΕ, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.

#2 Η προσφυγική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα

Η χώρα μας είναι ένα καζάνι που βράζει, σύμφωνα με το Business Insider. Από τη μία, έχει αναγκαστεί να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας για την εξυγίανση της οικονομίας της, ενώ από την άλλη -όντας πύλη εισόδου στην ΕΕ- έχει κληθεί να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη έχουν επιλέξει να κλείσουν τα σύνορά τους κάνει την κατάσταση στην Ελλάδα μη διαχειρίσιμη.

#3 Η άρση της Συνθήκης Σένγκεν

Όπως προαναφέραμε, πολλά κράτη-μέλη έχουν επιλέξει να επιβάλλουν ελέγχους στα σύνορά τους λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες μάλιστα, μετά τις αποκαλύψεις ότι οι δράστες κινούνταν με ευκολία από τη μία χώρα στην άλλη, ίσως δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Συνθήκη Σένγκεν που προβλέπει τις ελεύθερες μετακινήσεις των πολιτών των κρατών-μελών που έχουν υπογράψει.

#4 Η Είσοδος της Τουρκίας

Η Ευρώπη -και κυρίως η Γερμανία- βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση στο να βρει μια λύση στο προσφυγικό ζήτημα πριν αρχίσουν τα κράτη-μέλη να αποχωρούν το ένα μετά το άλλο. Μια λύση θα ήταν να γίνει η Τουρκία μέλος της Ένωσης, καθώς με αυτό τον τρόπο η χώρα θα αναγκαζόταν να φιλοξενήσει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων εντός των συνόρων της. Παρόλα αυτά, μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο το Κυπριακό, καθώς η Κύπρος δεν θα είχε πια την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ. Αυτό πιθανότατα να δημιουργούσε σειρά νέων αντιδράσεων, με τα κράτη-μέλη να αποχωρούν όχι λόγω του προσφυγικού, αλλά εξαιτίας της παρουσίας της Τουρκίας στην Ένωση.

#5 Το Brexit

Το καλοκαίρι το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έξοδος ενός κράτους-μέλους θα είχε μεγάλες οικονομικές συνέπειες για τουλάχιστον μια τετραετία.

Δημοφιλή