ΔΙΕΘΝΕΣ

Στις ΗΠΑ ο Ερντογάν για τα εγκαίνια του μεγάλου τζαμιού που κόστισε στην Τουρκία 100 εκατ. δολάρια

|
WASHINGTON, USA - MARCH 25: Washington area Muslims gather at the Diyanet Center of America for friday prayer in Lanham, Maryland, USA on March 25, 2016. (Photo by Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images)
WASHINGTON, USA - MARCH 25: Washington area Muslims gather at the Diyanet Center of America for friday prayer in Lanham, Maryland, USA on March 25, 2016. (Photo by Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Το μεγαλύτερο τζαμί στις ΗΠΑ αναμένεται να εγκαινιάσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του εκεί από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τζαμί, που βρίσκεται στο Λάνχαμ στο Μέριλαντ της Ουάσιγκτον, το οποίο ονομάζεται Τουρκικό – Αμερικανικό Κέντρο για τον Πολιτισμό χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία με το ποσό των 100 εκατ. δολαρία και χτίστηκε υπό την επίβλεψη του θρησκευτικού οργανισμού Diyanet. Θεωρείται το μεγαλύτερο τζαμί στις ΗΠΑ και θα χωρά έως και 3.000 μουσουλμάνους εσωτερικά και εξωτερικά.

Το ταξίδι του Ερντογάν γίνεται στο πλαίσιο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια που ο έχει συγκαλέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και στην οποία δεν θα παραστούν όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός Mega εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίεςο κ. Ερντογάν ζήτησε στα εγκαίνια να συνοδεύεται από τον Ομπάμα, ωστόσο διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον, ωστόσο όπως μεταδίδει η Wall Street Journal o Αμερικανός πρόεδρος δεν θα παραστεί στα εγκαίνια.

H Wall Street Journal, αναφέρει ότι η συμπεριφορά της Αμερικής απέναντι στον κ. Ερντογάν θα είναι πολύ διαφορετική αυτή τη φορά, από την επίσκεψη του Μαΐου του 2013, όταν ο κ. Ομπάμα θεωρούσε τότε τον Τούρκο πρωθυπουργό ως έναν εκ των πλέον στενών συμμάχων και φίλων του. Τότε είχε παραθέσει και δείπνο για τον κ. Ερντογάν, ο οποίος είχε απαιτήσει από τον κ. Ομπάμα να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, μία πρόταση που απορρίφθηκε από την Ουάσιγκτον.

Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει στην αμερικάνικη εφημερίδα ότι η απόφαση να μην συναντηθεί ο Ομπάμα με τον Ερντογάν στην Ουάσιγκτον δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσβολή διότι οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν τον Νοέμβριο στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των G20, ενώ μίλησαν και στο τηλέφωνο τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το Mega, η αρνητική απάντηση του κ. Ομπάμα τόσο για διμερή συνάντηση, όσο και για να παραστεί στα εγκαίνια του τζαμιού, εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε ακυρώσει ή αλλάξει το πρόγραμμά του. Σύμφωνα με πληροφορίες η ψυχρή στάση των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλεται σε διάφορα προβλήματα που δημιουργεί ο κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ και σε άλλους δυτικούς συμμάχους.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι Αμερικανοί είναι επίσης ενοχλημένοι από την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, και της ελευθερίας του Τύπου και από την συμπεριφορά έναντι των Κούρδων της Συρίας που είναι οι πλέον σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του ISIS.