ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/03/2016 09:56 EEST | Updated 28/03/2016 09:57 EEST

Χάθηκε η επαφή με τον ιαπωνικό δορυφόρο ακτίνων Χ, «Χιτόμι»

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA ανακοίνωσε ότι η επαφή με τον αστρονομικό δορυφόρο ακτίνων Χ «Χιτόμι» (ASTRO-Η), που είχε εκτοξευθεί στις 17 Φεβρουαρίου έχει χαθεί από την έναρξη της λειτουργίας του, που είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 16:40 (ώρα Ιαπωνίας) στις 26 Μαρτίου.

Μέχρι τώρα η JAXA δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει την κατάσταση του δορυφόρου. Τα αίτια της απώλειας επαφής διερευνώνται, με την υπηρεσία να εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Σκοπός του «Χιτόμι» είναι η μελέτη του «θερμού και ενεργού» σύμπαντος – εξ ου και το όνομά του, «μάτι». Όπως αναφέρεται σχετικά στην ιστοσελίδα της ιαπωνικής υπηρεσίας, το σύμπαν φαίνεται ψυχρό και ειρηνικό, αλλά σε παρατηρήσεις μέσω ακτίνων Χ φαίνεται πως το εξώτερο διάστημα είναι γεμάτο αναταραχή, υπό τη μορφή εκρήξεων, συγκρούσεων κλπ. Ο δορυφόρος αναπτύχθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας που περιελάμβανε τη JAXA και τη NASA. Το βασικό του όργανο παρατηρεί ακτίνες Χ από το Διάστημα με τη μεγαλύτερη ακρίβεια φάσματος που είναι δυνατή στον κόσμο.

Sponsored Post