Οι πιο απλοί τρόποι για να μην αρρωστήσετε στις διακοπές σας

Οι πιο απλοί τρόποι για να μην αρρωστήσετε στις διακοπές σας
Woman sneezing while smelling a flower
Eric Audras via Getty Images
Woman sneezing while smelling a flower

Ήρθε σιγά σιγά αυτή η εποχή του χρόνου που χιλιάδες κόσμου ταξιδεύουν πότε λόγω τριήμερων, πότε για το Πάσχα των καθολικών και σε λίγο καιρό για το Πάσχα των χριστιανών. Πριν το καταλάβουμε θα αρχίσει η ταξιδιωτική περίοδος του καλοκαιριού. Και δυστυχώς, όταν εκατομμύρια κόσμου ταξιδεύουν, αρκετοί από αυτούς θα την πληρώσουν με κάποια γρίπη, κάποιο ιό ή κάποιου είδους αρρώστια που θα κολλήσουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε μέσα στους επόμενους μήνες σίγουρα θα δείτε κάποιους από αυτούς μπροστά σας -ελπίζουμε να μην είστε εσείς οι ίδιοι. Και κάπως έτσι προκύπτει το κρίσιμο ερώτημα: πώς αποφεύγεις τις αρρώστιες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού;

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσετε κάποιο μικρόβιο στο ελάχιστο δυνατό. Η πρόληψη άλλωστε είναι το ήμισυ του παντός. Ευτυχώς υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το πετύχετε αυτό.

Πλένετε τα χέρια σας

Πριν και πάνω από όλα, φροντίστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Ξέρω, το ακούτε συνέχεια. Σίγουρα αυτή τη στιγμή θα σκέφτεστε «Πες μου και κάτι που να μην ξέρω». Λοιπόν, αφήστε με να σας πω ένα μυστικό. Ο λόγος που το ακούτε συνέχεια είναι επειδή λειτουργεί εκπληκτικά! Πρέπει όμως να το κάνετε σωστά. Βρέξτε τα χέρια σας. Απλώστε το κρεμοσάπουνο. Τρίψτε καλά. Ξεπλύνετε. Σκουπίστε. Όλη αυτή η διαδικασία παίρνει περίπου 30''-45''. Αν παραλείψετε κάποιο από αυτά τα βήματα, τότε δεν πλένετε σωστά τα χέρια σας.

Πίνετε εμφιαλωμένο νερό

Όταν ταξιδεύετε σε ένα μέρος που δεν έχει εντελώς καθαρό νερό, καλό θα είναι να πίνετε εμφιαλωμένο. Θα σας βοηθήσει να μην αρρωστήσετε. Μπορεί οι ντόπιοι να πίνουν το νερό της βρύσης και βλέποντάς τους να πιστέψετε πως μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια κι εσείς, ίσως όμως το στομάχι σας να μην διαθέτει τα απαραίτητα βακτήρια που θα σας προστατέψουν από τις ασθένειες. Οι ντόπιοι, αντίθετα, τα διαθέτουν. Στην ίδια λογική, αποφύγετε και τα παγάκια.

Σχετικά με τα υπόλοιπα υγρά

Το γάλα θα πρέπει να βράζεται, εκτός κι αν είστε βέβαιοι πως είναι παστεριωμένο. Τα καλά νέα; Το καυτό τσάι, ο καφές, η μπίρα και το κρασί είναι συνήθως εντελώς ασφαλή. Τουλάχιστον θα διασκεδάσετε με το κεφάλι σας ήσυχο.

Προσοχή για πιθανές μολύνσεις στα τρόφιμα

Η κατανάλωση μολυσμένου φαγητού μπορεί να καταστρέψει εντελώς τις διακοπές σας. Κατά πάσα πιθανότητα θα περάσετε όλες τις ημέρες πάνω ή διπλά σε μία τουαλέτα. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν κάποια τρόφιμα που καλό θα ήταν να σκεφτείτε προσεκτικά πριν τα καταναλώσετε -για να μην σας πούμε να τα αποφύγετε τελείως. Για παράδειγμα:

  • Ωμά φρούτα ή λαχανικά που δεν έχετε καθαρίσει οι ίδιοι.
  • Σαλάτες που μπορεί να έχουν πλυθεί με νερό άγνωστης προέλευσης.
  • Ωμό ή μισοψημένο φαγητό, ειδικά κρέατα και ψάρια.

Προστατευτείτε από τον ήλιο

Ένα έγκαυμα μπορεί να καταστρέψει τις διακοπές σας. Θα πρότεινα να ακούσετε τις συμβουλές των γιατρών και να απλώνετε συχνά αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 και άνω.

Καλό θα ήταν επίσης να καλύπτετε το δέρμα σας. Για παράδειγμα μπορείτε να φοράτε καπέλο για να προστατεύετε το κεφάλι και το πρόσωπό σας. Τα μακριά παντελόνια και οι μακρυμάνικες μπλούζες μπορούν επίσης να βοηθήσουν, ακόμα κι αν δεν είναι ιδιαίτερα βολικά σε ζεστές θερμοκρασίες.

Αν σκοπεύετε να μείνετε για αρκετή ώρα εκτεθειμένοι στον ήλιο, φροντίστε να καταναλώνετε υγρά συνεχώς -κυρίως (εμφιαλωμένο) νερό.

Τα τσιμπήματα από κουνούπια είναι ό,τι χειρότερο

Ναι, είναι πολύ ενοχλητικά. Τα τσιμπήματα των κουνουπιών όμως μπορεί να αποβούν και επικίνδυνα. Και αυτό γιατί τα μικρά αυτά αιμοβόρα τέρατα μεταφέρουν διάφορες άσχημες -έως επικίνδυνες- ασθένειες. Για αυτό φροντίστε να έχετε πάντα πάνω σας αντικουνουπικό σπρέι, να έχετε πάντα ανοιχτό τον ανεμιστήρα οροφής του δωματίου (αν διαθέτει, φυσικά) και φυσικά να καλύπτετε το δέρμα σας.

Μην παραλείψετε την επίσκεψη σε έναν ειδικό

Ξέρετε το σώμα σας καλύτερα από τον καθένα. Αν νιώθετε πως πρέπει να πάτε σε ένα γιατρό ή κάποιο άλλο ειδικό υγείας πριν το ταξίδι σας, κάντε το. Κάποιοι ταξιδιωτικοί προορισμοί είναι πιο επικίνδυνοι από άλλους. Ένας γιατρός θα σας βεβαιώσει αν έχετε κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια και θα σας γράψει συνταγές για ανθελονοσιακά φάρμακα, αν χρειάζεται.

Εν κατακλείδι

Αυτοί είναι μερικοί από τους απλούστερους τρόπους για να μην αρρωστήσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Και το πιο σημαντικό είναι αυτό: πως είναι απλοί. Τόσο απλοί που πολλές φορές τους αγνοούμε γιατί πιστεύουμε πως είναι περιττοί. Προσωπικά όμως θα σας συμβούλευα να κάνετε όλες τις προετοιμασίες σχετικά με την υγεία σας αναπόσπαστο κομμάτι της οργάνωσης του ταξιδιού σας. Είναι μόνο ένα ακόμα βήμα το οποίο όμως θα κάνει τη ζωή σας πολύ καλύτερη σε βάθος χρόνου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Huffington Post US.