Κύπρος: Αίσιο τέλος με την αεροπειρατεία του Airbus 320 της Egypt Air

Κύπρος: Αίσιο τέλος με την αεροπειρατεία του Airbus 320 της Egypt Air
Cypriot security forces cordon off the area around Larnaca airport where an EgyptAir Airbus A-320 (C) is seen on the tarmac after being hijacked and diverted to Cyprus on March 29, 2016. / AFP / BEHROUZ MEHRI (Photo credit should read BEHROUZ MEHRI/AFP/Getty Images)
Cypriot security forces cordon off the area around Larnaca airport where an EgyptAir Airbus A-320 (C) is seen on the tarmac after being hijacked and diverted to Cyprus on March 29, 2016. / AFP / BEHROUZ MEHRI (Photo credit should read BEHROUZ MEHRI/AFP/Getty Images)
BEHROUZ MEHRI via Getty Images

Αναίμακτα έληξε έπειτα από τουλάχιστον έξι ώρες η υπόθεση αεροπειρατείας που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης σε Airbus 320 της Egypt Air. Όλοι οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο αεροπειρατής συνελήφθη από την αστυνομία έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις.

«Η αεροπειρατεία τελείωσε. Ο αεροπειρατής έχει συλληφθεί» ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter o κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Το ίδιο μήνυμα αναρτήθηκε και από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το θρίλερ ξεκίνησε με την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Egyptair στο αεροδρόμιο Λάρνακας περίπου στις 08:50 το πρωί. Το Airbus A320 εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Αίγυπτο και λίγο μετά τις 8:20 το πρωί εισήλθε στο FIR Λευκωσίας, ζητώντας να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας λόγω αεροπειρατείας.

Ειδικότερα το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση MS181, από την Αλεξάνδρεια στο Κάϊρο, με 55 επιβάτες και επτά μέλη πληρώματος. Ο αεροπειρατής o οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, σταδιακά άφηνε ελεύθερους επιβάτες και πλήρωμα.

Ωστόσο από νωρίς επικράτησε σύγχυση τόσο για τα κίνητρα το δράστη όσο και για την ταυτότητά του.

Οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο αεροπειρατής ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά και ονομάζόταν Ibrahim Samaha. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και ζητούσε να έρθει σε επαφή με την πρώην σύζυγό του, Κύπρια στην καταγωγή, που ζει στο νησί. Μάλιστα πέταξε έξω από το αεροπλάνο και μια τετρασέλιδη επιστολή.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ερωτηθείς για το συγκεκριμένο ζήτημα προσπάθησε να υποβαθμίσει το συμβάν αποκλείοντας την τρομοκρατική ενέργεια, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον εάν η αιτία αποδίδεται σε κάποια γυναίκα χαριτολογώντας είπε: « Τελικά όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα πάντα».

Όμως λίγο αργότερα σε εκπομπή του BBC εμφανίσθηκε ο Ibrahim Samaha, πράγματι καθηγητής στην Αλεξάνδρεια λέγοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τον αεροπειρατή, αφού άλλωστε βρισκόταν στην Αίγυπτο.

Στη συνέχεια η αιγυπτιακή κυβέρνηση διευκρίνισαν ότι ο αεροπειρατής είναι αιγυπτιακής υπηκοότητας και το όνομά του είναι Σαϊφ Ελ Ντι Μουσταφά.

Πολύ σύντομα έπειτα από αυτή την εξέλιξη το σενάριο του ερωτικού κινήτρου κατέρρευσε και όπως έγινε γνωστό ο 59χρονος δράστης ήταν πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων της Αιγύπτου και αντιπολιτευόμενο μέλος της κυβέρνησης Αλ Σίσι. Τα κίνητρά του είναι πολιτικά μετέδιδαν τα κυπριακά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.΄ Ζητούσε δε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρεαν, την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου.

Παράλληλα δε με αυτές τις εξελίξεις επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης ανέφερε ότι «δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης».

Εν τω μεταξύ ειδική ομάδα της Αστυνομίας, εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, ήταν σε επαφή με τον αεροπειρατή με σκοπό να πεισθεί να παραδοθεί, ενώ οι αρχές είχαν ήδη παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα στους απελευθερωθέντες επιβάτες και υπήρξε επικοινωνία με τις αρμόδιες προξενικές αρχές τρίτων χωρών.

Λίγο πριν τις 14:30 ακόμη μια ομάδα ατόμων αφέθηκε ελεύθερη, ενώ ένα μέλος του πληρώματος πήδησε από το παράθυρο του αεροσκάφους και διέφυγε.

Τελικά στις 14.40 ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές και η αεροπειρατεία είχε αίσιο τέλος με το πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να δίνει συγχαρητήρια σε όλες τις υπηρεσίες, την αστυνομία και το υπουργείο Εξωτερικών για τις συντονισμένες ενέργειες και τον τερματισμό της αεροπειρατείας.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν διευκρινιστεί τα κίνητρα του αεροπειρατή, όπως επίσης εάν πράγματι πρόκειται για άτομο ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης.

Όμως όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης ο αεροπειρατής δ εν είχε εκρηκτικά πάνω του.

Διαπιστώθηκε είπε ότι τα «πυρομαχικά» ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. Τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Δημοφιλή