ΔΙΕΘΝΕΣ
29/03/2016 08:15 EEST | Updated 29/03/2016 08:15 EEST

Επιταχύνεται με άνευ προηγουμένου ρυθμούς η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού

Chip Somodevilla via Getty Images
OKATIE, SC - FEBRUARY 11: Senior citizens listen to Republican presidential candidate Sen. Marco Rubio (R-FL) as he answers questions during a campaign town hall meeting at the Sun City Hilton Head's Magnolia Hall February 11, 2016 in Okatie, South Carolina. Earlier in the week Rubio placed fifth in the New Hampshire primary, behind fellow GOP candidates Jeb Bush, John Kasich, Sen. Ted Cruz (R-TX) and Donald Trump, who won with 35 percent of the vote. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού επιταχύνεται με άνευ προηγουμένου ρυθμούς, με τους ανθρώπους άνω των 65 ετών να προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 17% των κατοίκων του πλανήτη ως το 2050 έναντι του 8,5% σήμερα, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού γραφείου απογραφής του πληθυσμού.

Οι άνω των 65 ετών θα ανέρχονται δηλαδή σε 1,6 δισεκατομμύρια ως το 2050, έναντι 617 εκατομμυρίων σήμερα, σύμφωνα με το Census Bureau.

«Οι γηραιότεροι αντιπροσωπεύουν μια αναλογία του παγκόσμιου πληθυσμού που αυξάνεται γρήγορα», υπογράμμισε ο Ρίτσαρντ Χόουντς, διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση (NIA), το οποίο αποτελεί συνιστώσα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH).

«Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά όχι απαραίτητα με καλύτερη υγεία (...) και αυτός ο πληθυσμός σε προχωρημένη ηλικία θέτει πολλές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστούμε», προσθέτει σε ανακοίνωσή του.

«Διαπιστώνουμε μια γήρανση σε όλες τις χώρες του κόσμου», διευκρίνισε ο Τζον Χέιγκα, άλλο διευθυντικό στέλεχος του NIA.

Διαβάστε επίσης:

Βραδυφλεγής βόμβα η υπογεννητικότητα και γήρανση του ελληνικού πληθυσμού

Η γήρανση επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό κοινωνικών πτυχών --ιατρική περίθαλψη, σύνταξη, αγορά εργασίας, μεταφορές, στέγαση--, επομένως υπάρχουν "πολλά που μπορούμε να μάθουμε πιθανώς από τις διαφορετικές καταστάσεις που υπάρχουν στις χώρες", σημείωσε ο ίδιος.

Στις ΗΠΑ οι 65χρονοι και άνω αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστούν στη διάρκεια των τριών προσεχών δεκαετιών και να φτάσουν τα 88 εκατομμύρια προς το 2050.

Την ίδια ώρα ο παγκόσμιος πληθυσμός των ανθρώπων άνω των 80 ετών αναμένεται να τριπλασιαστεί μεταξύ του 2015 και του 2050 για να φτάσει τα 446,6 εκατομμύρια, έναντι 126,4 εκατομμυρίων το 2015. Το προσδόκιμο ζωής αναμένεται ως εκ τούτου να αυξηθεί κατά σχεδόν 8 χρόνια για να ανέλθει από τα 68,6 χρόνια που είναι σήμερα στα 76,2 το 2050.

Σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, οι άνθρωποι άνω των 80 ετών αναμένεται να τετραπλασιαστούν ως το 2050, αποκάλυψαν επίσης οι συντάκτες της έκθεσης.

Στις τάξεις των ανθρώπων άνω των 80 ετών, τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα (καρκίνος, Αλτσχάιμερ κλπ) είναι αυτά που δημιουργούν το μεγαλύτερο φορτίο για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο στις φτωχές χώρες, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός στην Αφρική, σε αυτά τα νοσήματα έρχονται να προστεθούν και οι μολυσματικές ασθένειες.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει σε περίπου 10 δισεκατομμύρια το 2050 έναντι των 7,3 δισεκατομμυρίων που ήταν το 2015, σύμφωνα με διετή ανάλυση του Γαλλικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών (Ined).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)