4 startups μοιράζονται το μυστικό της επιτυχίας τους

4 startups μοιράζονται το μυστικό της επιτυχίας τους
Top view of office workspace with scheme from idea through the planning, strategy, marketing, finance, to realization and market success. Concept can be used for several purposes like website banner, background, poster, presentation templates and marketing materials.
Top view of office workspace with scheme from idea through the planning, strategy, marketing, finance, to realization and market success. Concept can be used for several purposes like website banner, background, poster, presentation templates and marketing materials.
Varijanta via Getty Images

Κάθε εταιρεία χρειάζεται μία μικρή βοήθεια, ένα «σπρώξιμο» και πολλή δουλειά για να ξεκινήσει. Βοηθάει πάντα να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που να σε συμβουλεύουν και ένα περιβάλλον που είναι πρόθυμο να μετατρέψει την ιδέα σου σε πράξη. Κάποιον σαν το πρόγραμμα του Egg, το οποίο παρέχει σε νεανικές επιχειρηματικές ομάδες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης (incubation), επιτάχυνσης (acceleration) και συνεργασίας (co-working).

Τι συνιστά, όμως, μία startup επιτυχημένη; Ζητήσαμε από 4 startups που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στο Egg, να μοιραστούν με τους μελλοντικούς επιχειρηματίες, τη δική τους συμβουλή για μία επιτυχημένη επιχείρηση.

Tourismart

H υπηρεσία tourismart, επιτρέπει στους ξενοδόχους να προσφέρουν τις υπηρεσίες εντός του ξενοδοχείου μέσω μίας mobile εφαρμογής στο smartphone του επισκέπτη – όπως room service, παραγγελίες, κρατήσεις στο εστιατόριο/μπαρ/πισίνα κ.α. Οι ξενοδόχοι από την άλλη πλευρά, μέσω της διαχειριστικής mobile εφαρμογής για tablet, διαχειρίζονται τα αιτήματα των επισκεπτών τους σε πραγματικό χρόνο. Η εταιρεία ξεκίνησε ως μία φοιτητική ιδέα, έχει διακριθεί σε 7 διαγωνισμούς νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, ενώ σήμερα συνεργάζεται με ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Αν τρέχεις ένα startup με στόχο να αλλάξει την καθημερινότητα μίας επιχείρησης, επένδυσε πρώτα στην προσωπική σχέση με τον πελάτη. Λύσε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει, κέρδισε την εμπιστοσύνη του και τέλος εκπαίδευσέ τον. Είσαι πλέον συνεργάτης του – μαζί μπορείτε να αλλάξετε την επιχείρησή του. »

ARDUStech

Η ARDUStech θα παράγει μικροενθυλακωμένο ελαιόλαδο περιεκτικότητας 80% με σκοπό να δημιουργηθεί μια στερεή μορφή του ελαιολάδου, χωρίς καμία χημική μεταβολή, σε μορφή κόνεως (olive oil powder) με μηχανική αντοχή, υψηλή πυκνότητα και καλή κοκκομετρία.

«Η προσαρμοστικότητα των startup αποτελεί το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Στο σύγχρονο περιβάλλον τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Σε συνδυασμό με τις δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας είναι πολύ δύσκολο για μια startup να δραστηριοποιηθεί. Για αυτό το λόγο θα πρέπει διαρκώς να αφουγκραζόμαστε την αγορά, τους δυνητικούς πελάτες και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και να χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες ώστε να προσαρμόζουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό καθώς και τα επιμέρους πλάνα της επιχείρησης που θέλουμε να αναπτύξουμε. Αυτό είναι άλλωστε ένα από τα πιο σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονέκτημα μιας νέας εταιρίας (startup ή μη) σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες- η γρήγορη, εύκολη και τις περισσότερες φορές με χαμηλό κόστος προσαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε αγοράς. Επομένως προτείνουμε τον πειραματισμό (έστω και στο αρχικό επίπεδο της ιδέας χωρίς προϊόν), την αξιολόγηση και τέλος την αξιοποίηση της πληροφορίας για την γρήγορη προσαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού και του προϊόντος ή της υπηρεσίας που θέλουμε να λανσάρουμε.»

Cityfast

Η CITYFAST φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο ηλεκτρονικό marketplace ταχυμεταφορών στην Ελλάδα.

Συνδέει αποστολέα, μεταφορέα και παραλήπτη σε πραγματικό χρόνο, μέσω οποιασδήποτε συσκευής, γρήγορα και οικονομικά.

«Η συμβουλή της επιτυχίας αφορά τρεις παράγοντες. Αρχικά, μία ομάδα με κοινό όραμα, γνώση του αντικειμένου τους και επίγνωση του ρόλου τους. Δεύτερον, γνώση της αγοράς και των αναγκών της και τρίτον και βασικότερο, δουλειά, δουλειά, δουλειά και ξανά δουλειά.»

isMOOD

Η isMOOD είναι εταιρία ανάλυσης δεδομένων και εξόρυξης γνώσης που ειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων από κοινωνικά δίκτυα σε πραγματικό χρόνο. Στόχος και όραμα της isMOOD είναι να χτίζει γέφυρες μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να «ακούνε» σε πραγματικό χρόνο τη «φωνή» των καταναλωτών και να ενεργούν αποτελεσματικά. Η πλατφόρμα της isMOOD, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους υψηλής ακρίβειας και αναλύοντας μεγάλο όγκο δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, παρουσιάζει ένα πλήθος αναλύσεων και μετρικών που αποδίδουν την επιχειρηματική γνώση που κρύβεται στα posts των χρηστών.

«Για να καταφέρει μία startup να μετουσιώσει την ιδέα της σε επιχείρηση, ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η ομάδα. Χρειάζεται όραμα, θέληση, πολλή υπομονή και επιμονή, για να κατακτήσει το στόχο της. Η ταχύτητα λήψης αποφάσεων και η ικανότητα της ομάδας να ελίσσεται παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε αγορά μεταβάλλονται με ρυθμούς που απαιτούν συνεχείς αλλαγές στον επιχειρηματικό σχεδιασμό. Τέλος, για να πετύχει μία εταιρία, είναι απαραίτητο να γνωρίζει καλά την αγορά που στοχεύει και να διαμορφώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, έτσι ώστε να ικανοποιούν κατά το βέλτιστο υπάρχουσες ανάγκες, αλλά και να αναδεικνύουν νέες.»

Ο 1ος κύκλος του προγράμματος egg - enter•grow•go ξεκίνησε το 2013 και μέχρι σήμερα πάνω από 60 ιδέες έχουν γίνει επιχειρήσεις. Σήμερα, έχει ξεκινήσει η περίοδος υποβολής στον 4ο κύκλο και απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, 18-44 ετών, οι οποίοι διαθέτουν μια πρωτότυπη ιδέα και επιδιώκουν να καλύψουν μια ανάγκη της αγοράς, μετατρέποντας την επιχειρηματική τους «ιδέα» σε «πράξη». Οι ομάδες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής τους μαζί με το επιχειρηματικό τους πλάνο στο www.theegg.gr έως τις 4 Απριλίου στις 4 το απόγευμα. Το Πρόγραμμα Νεανικής Καινοτόμου επιχειρηματικότητας EGG αποτελεί μια πρωτοβουλία της Eurobank σε συνεργασία με το Corallia.

Δημοφιλή