Από το Game of Thrones μέχρι το Mad Men: Τα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε αν αγαπάτε αυτές τις 10 σειρές

Από το Game of Thrones μέχρι το Mad Men: Τα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε αν αγαπάτε αυτές τις 10 σειρές
Mad Men

Για κάποια που αγαπά τη λογοτεχνία, ο αριθμός των βιβλίων που διαβάζω κάθε μήνα τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια δεν είναι βιβλία αλλά σελίδες. Και αυτές δεν ξεπερνούν τις 20. Κάθε καλοκαίρι βγάζω «τα σπασμένα» διαβάζοντας μισή ντουζίνα βιβλία στις διακοπές και υπόσχομαι στον εαυτό μου πως «αυτή τη χρονιά θα διαβάζω ένα κάθε μήνα, το λιγότερο». Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ποτέ.

Θα μπορούσα να πω πως αυτό οφείλεται στα τρελά ωράρια της δουλειάς και τις καθημερινές υποχρεώσεις που έχω πέρα από αυτήν, θα ήταν όμως ψέμα. Οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο ότι τα τελευταία χρόνια προτιμώ να βλέπω σειρές από το να διαβάζω. Είναι πιο εύκολο, πιο εντυπωσιακό, μπορώ να κάνω κι άλλα πράγματα ταυτόχρονα (να πλένω τα πιάτα ας πούμε ή να κάνω σχοινάκι μπροστά στην τηλεόραση, κάτι που δεν μπορείς να κάνεις ενώ διαβάζεις -αλήθεια, το έχω προσπαθήσει), δεν με παίρνει (συνήθως) ο ύπνος από την κούραση και, κακά τα ψέματα, υπάρχει πάντα και ο παράγοντας FOMO στη μέση -όταν όλοι μιλούν για το «Daredevil», πρέπει να δω (και) το «Daredevil».

Κάθε φορά, ωστόσο, που καταφέρνω να ανοίξω πάλι ένα βιβλίο και να ξεκινήσω το διάβασμα, σκέφτομαι τι βλακείες πάω και κάνω και δεν διαβάζω συχνότερα.

Αυτό λοιπόν το μικρό δράμα που παίζεται πλέον αρκετά συχνά στο κεφάλι μου, με έκανε να σκεφτώ και να φτιάξω την παρακάτω λίστα με τα βιβλία που αξίζει να διαβάσει κανείς βάσει της αγαπημένης του σειράς. Το σκεπτικό πίσω από αυτήν ήταν πως, ακόμα κι αν δεν έχεις χρόνο ή διάθεση για διάβασμα, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις λίγο και από τα δύο όταν πρόκειται για μια ιστορία που κινείται σε παρόμοιο μοτίβο με τη σειρά που σε έχει καθηλώσει στον καναπέ αυτόν τον μήνα. Άσε που, πολλές φορές, η ιστορία του εκάστοτε βιβλίου είναι πολύ καλύτερη από το σενάριο της ανάλογης σειράς. Χωρίς παρεξήγηση σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι της βιομηχανίας της τηλεόρασης αλλά, όπως και να το κάνουμε, τα βιβλία το έκαναν πρώτα (και καλύτερα) παιδιά.

Σημείωση 1: Στην ακόλουθη λίστα προσπάθησα να συμπεριλάβω βιβλία που κυκλοφορούν στα ελληνικά αφήνοντας, αναγκαστικά, εκτός πολλούς εκπληκτικούς τίτλους που δεν έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας. Ωστόσο έχω συμπεριλάβει κάποιες προτάσεις στα αγγλικά για όσους δεν έχουν πρόβλημα με το ξενόγλωσσο κείμενο.

Σημείωση 2: Είναι αυτονόητο πως τα βιβλία που προτείνονται παρακάτω δεν ακολουθούν ακριβώς την ίδια ιστορία με τις αντίστοιχες σειρές (εκτός από εκείνα στα οποία βασίστηκε η κάθε σειρά, φυσικά). Επιλέχθηκαν με κριτήριο είτε το κλίμα, είτε την εποχή, είτε την κοινωνία, είτε κάποιες από τις βασικές ιστορίες που είδαμε και αγαπήσαμε στην εκάστοτε σειρά -είτε και όλα τα προηγούμενα μαζί. Δώστε τους μια ευκαιρία και δεν θα σας απογοητεύσουν.

Αν αγαπάτε το Game of Thrones διαβάστε:

«The Kingkiller Chronicle: Το Όνομα του Ανέμου» του Πάτρικ Ρόθφας

(εκδόσεις Anubis)

Ο ίδιος ο George R.R. Martin έχει πει «Αυτός ο Ρόθφας είναι φοβερός», και όταν αυτό το λέει κάποιος που έχει προκαλέσει κρίσεις πανικού με τα βιβλία του σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, το λαμβάνεις σοβαρά υπόψη. Ωστόσο το έργο του Ρόθφας έχει αποσπάσει διθυράμβους και από άλλα μεγάλα ονόματα της λογοτεχνίας του φανταστικού, καθώς και από κοινό και κριτικούς. Η ιστορία αφηγείται τις συναρπαστικές περιπέτειες του Κβοθ και μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς, το «Όνομα του Ανέμου» και το «Όσα Φοβούνται οι Σοφοί – Τόμος Α'».

Αν αγαπάτε το House of Cards διαβάστε:

«Μάκβεθ» του Ουίλιαμ Σέξπιρ

(εκδόσεις Πατάκη)

Ας πούμε απλά ότι αν ο Σέξπιρ ζούσε σήμερα θα είχε μετονομάσει τον Μάκβεθ και τη Λαίδη Μάκβεθ σε Φρανκ και Κλερ Άντεργουντ.

Επίσης και: Το «Γουλφ Χολ» της Χίλαρι Μαντέλ που διαδραματίζεται στην Αγγλία των Τιδόρ και αφηγείται τις πολιτικές ίντριγκες στην αυλή του Ερρίκου του Η' μέσα από τα μάτια του Τόμας Κρόμγουελ, του ανθρώπου-κλειδί στη διακυβέρνηση του Ερρίκου. Κοινώς, το House of Cards αν αυτό συνέβαινε στην Αγγλία του 16ου αιώνα. Δηλαδή ακόμα (χειρότερα) καλύτερα.

Και φυσικά, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η σειρά, το «House of Cards» του Michael Dobbs.

Αν αγαπάτε το Sherlock διαβάστε:

«Λέσχη Σέρλοκ Χολμς» του Γκράχαμ Μουρ

(εκδόσεις Κέδρος)

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα μυστηρίου, φόρος τιμής στο έργο του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, που πηγαινοέρχεται ανάμεσα στο Λονδίνο του 19ου αιώνα, όπου ο ίδιος ο Ντόιλ προσπαθεί να βρει την απάντηση σε ένα μυστήριο, και στην Νέα Υόρκη του 20ου, όπου ο Χάρολντ Γουάιτ, αφοσιωμένο μέλος της λέσχης αναγνωστών των περιπετειών του Σέρλοκ Χολμς προσπαθεί να κάνει ακριβώς το ίδιο.

Επίσης και: Τα άπαντα της Αγκάθα Κρίστι, καθώς και όλες τις πρωτότυπες ιστορίες του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ με τον Σέρλοκ Χολμς -σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει ήδη, δηλαδή.

Αν αγαπάτε το Mad Men διαβάστε:

«Ο Δρόμος της Επανάστασης» του Ρίτσαρντ Γέιτς

(εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες)

Η ιστορία ενός γάμου σε διάλυση κατά την περίοδο των '50s. Τα ειδυλλιακά προάστια της Αμερικής και τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τους λευκούς φράχτες, η σκληρή πραγματικότητα που στο τέλος καταστρέφει και τα πιο φωτεινά όνειρα και ένα ζευγάρι που κρύβονται όχι μόνο ο ένας από τον άλλο αλλά και ο καθένας από τον ίδιο του τον εαυτό. Έχει γίνει και εξαιρετική (αν και υποτιμημένη) ταινία με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Κέιτ Γουίνσλετ.

Επίσης και: Την «Κοιλάδα με τις Κούκλες» της Ζακλίν Σουζάν, αν αγαπούσατε τον χαρακτήρα της Betty Draper και θέλετε να δείτε πώς ήταν πραγματικά να είσαι γυναίκα εκείνη την περίοδο και το «Αμερικανικό Ειδύλλιο» του Φίλιπ Ροθ που απεικονίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τεράστιες αντιθέσεις της Αμερικής του '60, το αμερικάνικο όνειρο, την αξιοζήλευτη ζωή και την γυαλιστερή βιτρίνα της αγίας οικογένειας με τις βίαιες κοινωνικές συγκρούσεις, τις αναταραχές, το μίσος και την παραφροσύνη της εποχής.

Στα αγγλικά: Το «Confessions of an Advertising Man» του σπουδαιότερους ίσως άντρα της διαφήμισης, David Ogilvy (o τίτλος μιλά από μόνος του) και το «The Best of Everything» της Rona Jaffe, την ιστορία πέντε νεαρών γυναικών που προσπαθούν να πετύχουν στο χώρο της διαφήμισης στα τέλη του '50 -καθώς και όλων όσων διαδραματίζονται γύρω τους εκείνη την περίοδο.

Αν αγαπάτε το GIRLS διαβάστε:

«Τα παιδιά του Αυτοκράτορα» της Κλαιρ Μεσούντ

(Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός)

Στις αρχές του 21ου αιώνα, τρεις φίλοι και παλιοί συμφοιτητές προσπαθούν να βρουν τους εαυτούς τους και να χτίσουν το μέλλον τους στην Νέα Υόρκη. Μια νεαρή δημοσιογράφος με μπαμπά που είναι διάσημος στο χώρο και από τη σκιά του οποίου θέλει να ξεφύγει, μια εκκολαπτόμενη παραγωγός που ψάχνει να βρει την ιδέα για το ντοκιμαντέρ που θα την κάνει διάσημη κι ένας κριτικός βιβλίων που προσπαθεί να ζήσει το όνειρο στην πόλη που όλα είναι εφικτά αρκεί να τα πιστέψεις -ή και όχι. Φιλίες, έρωτες, φιλοδοξίες, καριέρα, ανασφάλειες και προδοσίες, μια υπέροχη κοινωνική σάτιρα χωρίς την Lena Dunham να χορεύει γυμνή σε κάθε σελίδα του βιβλίου χωρίς προφανή λόγο.

Στα αγγλικά: Το «How Should a Person Be» της Sheila Heti, που αφηγείται τις ιστορίες καλλιτεχνών και συγγραφέων που προσπαθούν εναγωνίως να βρουν την απάντηση στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος του βιβλίου. Χαρακτηρίστηκε «Βιβλίο της Χρονιάς» για το 2015 από τους New York Times, τον New Yorker και τη Huffington Post, μεταξύ άλλων.

Αν αγαπάτε το Downton Abbey διαβάστε:

«SNOBS» του Τζούλιαν Φέλοους

(εκδόσεις Φερενίκη)

Το «SNOBS» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του δημιουργού, σεναριογράφου και παραγωγού του Downton Abbey, Τζούλιαν Φέλοους, και κυκλοφόρησε το 2004, επτά χρόνια πριν η σειρά κάνει πρεμιέρα στην τηλεόραση και γίνει διάσημη μέσα σε μια νύχτα. Το βιβλίο πραγματεύεται λίγο-πολύ το ίδιο θέμα με τη σειρά, τη βρετανική αριστοκρατία μπροστά και πίσω από κλεισμένες πόρτες, μέσα από τη διαπεραστική ματιά και το χαρακτηριστικό βρετανικό φλέγμα του Φέλοους. Η μόνη διαφορά είναι πως εδώ η ιστορία εξελίσσεται στις αρχές των 90s -όχι πως η ελίτ έχει αλλάξει πόλύ από την εποχή του Downton.

Επίσης και:«Το Πορτρέτο μιας Κυρίας» του Χένρι Τζέιμς και τα «Χρόνια της Αθωότητας» της Ίντιθ Γουόρτον -καθώς και όλη τη βιβλιογραφία της ίδιας.

Αν αγαπάτε το How To Get Away With Murder διαβάστε:

«Η Μυστική Ιστορία» της Ντόνα Ταρτ

(εκδόσεις Λιβάνη)

Το βιβλίο με το οποίο η Ταρτ (κάτοχος του Πούλιτζερ του 2014 για την «Καρδερίνα») κέρδισε τις δάφνες της ως συγγραφέας βάζει κάτω με άνεση οποιοδήποτε σενάριο της Shonda Rhimes (συγγνώμη Shonda, δεν το εννοώ πραγματικά, σε αγαπώ). Υπό την επιρροή του χαρισματικού καθηγητή των ελληνικών, μια παρέα έξι φοιτητών ενός πολυτελούς κολεγίου στην Νέα Αγγλία της Αμερικής σχηματίζουν τη δική τους μικρή ελιτίστικη κοινωνία, ζώντας και ενεργώντας με τρόπους εντελώς διαφορετικούς από αυτούς των συμφοιτητών τους. Όταν όμως ξεπεράσουν τα όρια της κοινής ηθικής οι ζωές τους θα αλλάξουν για πάντα και θα ανακαλύψουν πόσο δύσκολο μπορεί να γίνει το να ζεις αληθινά την ίδια στιγμή που ο φόνος γίνεται μια επικίνδυνα εύκολη υπόθεση.

Επίσης και:«Το Δείπνο» του Χέρμαν Κοχ, όπου δύο οικογένειες προσπαθούν να καταλήξουν στην πιο δύσκολη απόφαση που χρειάστηκε να πάρουν ποτέ. Όλα αυτά, κατά τη διάρκεια ενός ατελείωτου δείπνου. Συναρπαστική γραφή που αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά της ελίτ και θέτει στον αναγνώστη το ερώτημα του μέχρι που θα έφτανε ο ίδιος ώστε να αντιμετωπίσει μια ανείπωτη τραγωδία.

Αν αγαπάτε το Orange Is The New Black διαβάστε:

«De Profundis» του Όσκαρ Γουάιλντ

(εκδόσεις Σμίλη)

Ο Γουάιλντ, σε ένα από τα πλέον διάσημα βιβλία του, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις εμπειρίες που βίωσε όσο ζούσε ανάμεσα σε φυλακισμένους, ιστορίες που συγκινούν, συγκλονίζουν και σίγουρα φέρνουν στο μυαλό κάποιες από τις ιστορίες των γυναικών του Litchfield και τον (κατά βάση ψυχολογικό) αγώνα τους για να πετύχουν την κάθαρση.

Επίσης και: Την «Ιστορία της Πορφυρής Δούλης» της Μάργκαρετ Άτγουντ. Σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου η έκτρωση τιμωρείται με θάνατο με σκοπό να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα, μια ομάδα φανατικών κυριεύει με πραξικόπημα την εξουσία και ιδρύει τα τάγματα γυναικών ικανών προς τεκνοποίηση, τις «πορφυρές». Οι γυναίκες αυτές αποσπώνται διά της βίας από τις οικογένειες και τα παιδιά τους, τους αφαιρείται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και παίρνουν το όνομα του άντρα στου οποίου το σπίτι στέλνονται ως δούλες. Ναι, δεν έχει άμεση σχέση με την ιστορία των φυλακισμένων εγκληματιών της σειράς, αν όμως θέλετε να διαβάσετε τις ιστορίες δυνατών γυναικών που ζουν σε έναν φρικιαστικό κόσμο -που ανά στιγμές αγγίζει τα όρια της πραγματικότητας- αυτή είναι μία από τις καλύτερες επιλογές σας.

Αν αγαπάτε το Mr. Robot διαβάστε:

Θα είμαι ειλικρινής, βρήκα διάφορα βιβλία που θα μπορούσαν να μπουν εδώ. Θεώρησα όμως καλύτερο να σας προτείνω δύο που, σύμφωνα με τις κριτικές έμπειρων αναγνωστών και κριτικών, είναι αυτά που θα σας ικανοποιήσουν περισσότερο. Δυστυχώς είναι και τα δύο στα αγγλικά, ωστόσο το ένα εξ αυτών (και το πιο δημοφιλές) είναι online και διαθέσιμο δωρεάν, κάτι που ο Elliott θα εκτιμούσε πολύ.

Το «Little Brother» του Cory Doctorow, όπου μετά από μια τρομοκρατική επίθεση στο Σαν Φρανσίσκο, τέσσερις έφηβοι προσπαθούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενάντια στις επιθέσεις που έχει ξεκινήσει το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας κατά της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο βιβλίο περιέχονται, σε μορφή επιλόγου, δύο δοκίμια, ένα από τον κρυπτογράφο και ειδικό θεμάτων ασφαλείας Bruce Schneier και ένα από τον χάκερ Andrew “bunnie” Huang, καθώς και βιβλιογραφία με ανάλογες προτάσεις για διάβασμα -κάποια σίγουρα δεν τα περιμένετε. Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Το «Nexus» του επιστήμονα πληροφορικής και μελλοντολόγου Ramez Naam. Πρόκειται για τριλογία βιβλίων (Nexus, Crux, Apex), με την κεντρική ιστορία να περιστρέφεται γύρω από το ναρκωτικό Nexus που επιτρέπει στους ανθρώπους να συνδέονται νοητικά μέσω wi-fi. Ο Naam εξερευνά τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτής της νέας τεχνολογίας, την ίδια στιγμή που ο κόσμος βρίσκεται υπό την απειλή μιας στρατιωτικής επανάστασης από ένα νέο είδος ανθρώπου. Στο τέλος κάθε βιβλίου υπάρχει λεπτομερής ανάλυση της πραγματικής επιστήμης που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας για να πει αυτή την ιστορία επιστημονικής φαντασίας, η οποία όμως αποδεικνύει πως οι ψηφιακοί εγκέφαλοι και το διάβασμα της σκέψης ίσως είναι πιο κοντά από όσο πιστεύουμε.

Μπορείτε φυσικά να αφήσετε και τις δικές σας προτάσεις στα σχόλια, όσο περισσότερα βιβλία τόσο το καλύτερο.

Δημοφιλή