ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2016 10:14 EEST | Updated 30/03/2016 10:21 EEST

Σοβαρές κατηγορίες αντιμετωπίζει ο Αιγύπτιος αεροπειρατής

BEHROUZ MEHRI via Getty Images
TOPSHOT - A man climbs out of the cockpit window an EgyptAir Airbus A-320 parked at the tarmac of Larnaca airport after being hijacked and diverted to Cyprus on March 29, 2016. The hijacker who seized the Egyptian airliner and forced it to land in Cyprus has been detained, Cypriot government spokesman Nicos Christodoulides said. / AFP / BEHROUZ MEHRI (Photo credit should read BEHROUZ MEHRI/AFP/Getty Images)

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε, με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, δράστης της αεροπειρατείας που εκδηλώθηκε την Τρίτη σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Όπως αναφέρθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, για τον 59χρονο Σελίχ Ελντίν Μουσταφά διερευνώνται, μεταξύ άλλων, τα αδικήματα της πειρατείας, της απαγωγής προσώπων, της απόπειρας πρόκλησης σωματικής βλάβης με εκρηκτικές ύλες και αδικήματα του νόμου περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Το ανακριτικό έργο της κυπριακής αστυνομίας συνδράμουν και μέλη των αιγυπτιακών Αρχών ασφαλείας, που έφθασαν στην Κύπρο το απόγευμα της Τρίτης

Σύμφωνα με τον υπαστυνόμο Ανδρέα Λαμπριανού, ο οποίος διερευνά την υπόθεση, ο αεροπειρατής απείλησε με ανατίναξη του αεροσκάφους μόλις απογειώθηκε από την Αλεξάνδρεια. Ζήτησε από τον πιλότο να κατευθύνει το αεροσκάφος προς την Τουρκία, την Ελλάδα ή την Κύπρο, απειλώντας ότι αν το αεροσκάφος κατευθυνθεί σε αιγυπτιακό αεροδρόμιο θα το ανατίναζε.

Ο ίδιος φέρεται να συγκέντρωσε τα διαβατήρια όλων των επιβατών της πτήσης ενώ, όταν το αεροσκάφος έφτασε στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας, του δόθηκε άδεια προσγείωσης λόγω έλλειψης καυσίμων. Ο αεροπειρατής φερόταν να φορούσε γύρω από τη μέση του θήκες, μέσα στις οποίες υπήρχαν κυλινδρικοί ράβδοι και από την κάτω πλευρά της έφευγαν καλώδια, τα οποία κατέληγαν σε τηλεχειριστήριο που κρατούσε στο χέρι του.

Μετά την απελευθέρωση των πρώτων επιβατών ο ύποπτος παρέδωσε φάκελο με παραλήπτη μία γυναίκα με κυπριακό ονοματεπώνυμο, η οποία, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ήταν η πρώην σύζυγός του. Εντός του φακέλου, σύμφωνα με τον υπαστυνόμο, υπήρχε επιστολή, με την οποία ο δράστης απαιτούσε την απελευθέρωση 63 αντιφρονούντων γυναικών που κρατούνται, όπως είπε, σε φυλακές της Αιγύπτου. Μέλος του πληρώματος φέρεται να έχει δώσει κατάθεση, στην οποία υποστηρίζει ότι τα εκρηκτικά που κρατούσε ο ύποπτος ήταν πραγματικά και λόγω του χαρακτήρα του υπήρχε κίνδυνος να πραγματοποιήσει τις απειλές του.

Απειλές για χρήση των εκρηκτικών εκτόξευσε και κατά της κυπριακής αστυνομίας στην περίπτωση, που γινόταν προσπάθεια εξουδετέρωσης. Μετά την παράδοσή του, στη φανέλα που φορούσε ο αεροπειρατής, εντοπίστηκε αυτοσχέδιος μηχανισμός, ο οποίος ήταν τοποθετημένος σε αυτοσχέδια ραμμένη λαστιχένια ζώνη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)