ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2016 06:41 EEST | Updated 30/03/2016 06:41 EEST

Ο Χτιν Κιάο ορκίστηκε πρόεδρος της Μιανμάρ. Υπόσχεση ότι θα περιορίσει τον παρεμβατικό ρόλο του στρατού

YE AUNG THU via Getty Images
New Myanmar President Htin Kyaw (L) receives the presidential seal from outgoing president Thein Sein during the handover ceremony at the presidential palace in Naypyidaw on March 30, 2016.A close aide to Aung San Suu Kyi was sworn in as Myanmar's president on March 30, a role that will see him act as a proxy for the pro-democracy figurehead and carry the hopes of a nation emerging from military rule. / AFP / POOL / YE AUNG THU (Photo credit should read YE AUNG THU/AFP/Getty Images)

Ο Χτιν Κιάο ορκίστηκε σήμερα, Τετάρτη 30 Μαρτίου, πρόεδρος της Μιανμάρ, μέσα σε μια ιδιαίτερα συναισθηματική ατμόσφαιρα στο κοινοβούλιο, μετά την άνοδο του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Κι στην εξουσία, τον περασμένο Νοέμβριο.

Με δεδομένο το συνταγματικό περιορισμό που θέσπισε η στρατιωτική χούντα απαγορεύοντας την ανάληψη της προεδρίας από την Αούνγκ Σαν Σου Κι, ο Χτιν Κιάο ήταν η επιλογή του πιο έμπιστου προσώπου του περιβάλλοντός της.

Οι σχέσεις μεταξύ της Σου Κι και των στρατηγών, θα προσδιορίσουν το βαθμό επιτυχίας του πολιτικού εγχειρήματος, καθώς οι στρατιωτικοί έλεγχαν την εξουσία στη χώρα, από το 1962.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο κοινοβούλιο, ο νέος πρόεδρος έδωσε έμφαση στην προεκλογική δέσμευση της Σου Κι για την αλλαγή του συντάγματος του 2008, που ενισχύει τον παρεμβατικό ρόλο του στρατού στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.

«Η κυβέρνησή μας, θα εδραιώσει την εθνική συμφιλίωση, την ειρήνη στη χώρα, αλλά και την εφαρμογή ενός συντάγματος, το οποίο θα δίνει χώρο στη δημοκρατία. Παράλλλα, θα βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής του λαού μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χτιν Κιάο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)