ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2016 14:31 EEST | Updated 30/03/2016 14:31 EEST

Αλλαγή στάσης: Οι Podemos στηρίζουν Σοσιαλιστές ακόμη και χωρίς κυβερνητική θέση

PIERRE-PHILIPPE MARCOU via Getty Images
Leader of the Spanish Socialist Party (PSOE) Pedro Sanchez (L) speaks with leader of the left wing party Podemos, Pablo Iglesias during their meeting at Las Cortes (Spanish parliament) in Madrid on March 30, 2016. / AFP / PIERRE-PHILIPPE MARCOU (Photo credit should read PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/Getty Images)

Πρόθυμος να στηρίξει κυβέρνηση της κεντροαριστεράς χωρίς ο ίδιος να είναι αντιπρόεδρος εμφανίστηκε ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά τη συνάντησή του με τον σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ.

«Εάν, προκειμένου να αποκτήσουμε μια προοδευτική συμμαχία στην Ισπανία, η παρουσία μου στην κυβέρνηση αποτελεί πρόβλημα για τους Σοσιαλιστές, είμαι έτοιμος να κάνω στην άκρη και να μην αναλάβω κυβερνητική θέση», ανέφερε ο κ. Ιγκλέσιας. «Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Δείξαμε έμπρακτα ότι μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Στην πολιτική, είναι καλό να ξέρεις πότε να υποχωρείς και πλέον είναι η σειρά του PSOE», κατέληξε.

Ο Σάντσεθ δήλωσε όμως ότι είναι τώρα πιο αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια τριμερής συμφωνία.

«Έχουμε έναν κοινό στόχο. Δεν θέλουμε εκλογές (...) και θέλουμε να τερματιστεί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου. «Θα είναι πολύπλοκο, δεν έχει τελειώσει, αλλά βρισκόμαστε σήμερα πιο κοντά σε μια κυβέρνηση αλλαγής στην Ισπανία απ' ότι σε μια επανάληψη των εκλογών».

Υπενθυμίζεται ότι μια σειρά από απόπειρες να συναφθούν συμμαχίες τις 100 προηγούμενες ημέρες με τη συμμετοχή των τεσσάρων κομμάτων που ήρθαν πρώτα στις εκλογές, έχει αποτύχει να άρει το αδιέξοδο. Ο Πέδρο Σάντσεθ δεν είχε καταφέρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, όταν είχε παρουσίασε την «κυβέρνηση της αλλαγής» με τον Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos.

Τότε είχε δεχθεί σκληρή επίθεση τόσο από τον Μαριάνο Ραχόι όσο και από τον Ιγκλέσιας. Ο τελευταίος επιτέθηκε συνολικά στο PSOE, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Τώρα το Podemos πιστεύει πως ένας αριστερός συνασπισμός πρέπει και μπορεί να υποστηριχθεί από μικρότερα και από περιφερειακά κόμματα, ενώ οι σοσιαλιστές επιμένουν ότι το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της εξίσωσης, κάτι που ο Ιγκλέσιας δεν θέλει.

Ήταν η δεύτερη συνάντηση Σάντσεθ και Ιγκλέσιας φέτος και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αρχίσουν αυτή την εβδομάδα τη διαπραγμάτευση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 2 Μαΐου, θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές, πιθανόν στα τέλη Ιουνίου.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost