ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/03/2016 08:26 EEST | Updated 30/03/2016 08:54 EEST

Τέρμα το γάλα ΦΑΓΕ. Η εταιρεία που συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής αποχωρεί από την συγκεκριμένη κατηγορία γαλακτοκομικών

fage.eu

Την απόφασή της να αποχωρήσει από την αγορά του γάλακτος γνωστοποίησε η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση για το 2015, τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της κερδοφορίας της, αποφάσισε να αποσυρθεί από την αγορά γάλακτος, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αποδεικνύεται μη επικερδής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στην αγορά του γιαουρτιού και λοιπών γαλακτοκομικών.

Η εταιρεία, όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση για το 2015, έχει ξεκινήσει συζητήσεις με διάφορες εταιρείες για να πωλήσει το σύνολο των ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που σχετίζονται με το εργοστάσιο στο Αμύνταιο Φλώρινας.

Παράλληλα, ανεξάρτητη εταιρεία έχει αναλάβει τον ρόλο της αποτίμησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της παραγωγής γάλακτος, προκειμένου να εκτιμηθεί η «δικαιότερη» εκ των προτάσεων εξαγοράς.

Η ΦΑΓΕ διαθέτει στην Ελλάδα δύο ακόμη εργοστάσια, ένα στη Μεταμόρφωση Αττικής, όπου παράγεται γιαούρτι και ένα στα Τρίκαλα όπου παράγονται γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η FAGE Intrernational, το 2015 έκλεισε με πωλήσεις 648,22 εκατ. δολαρίων έναντι 667,9 εκατ. δολ. το 2014 ενώ τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 14,74 εκατ. δολάρια από 0,1 εκατ. δολ. το 2014.

Οι πωλήσεις σε όγκο αυξήθηκαν το 2015 κατά 3,2% σε σύγκριση με το 2014. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,8% στις ΗΠΑ, κατά 32% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 40,1% στην Ιταλία. Στην ελληνική αγορά συνεχίστηκε η υποχώρηση των πωλήσεων, κατά 11,1% το 2015 σε σύγκριση με το 2014.

ΦΑΓΕ, μια ιστορία 90 ετών

Η ΦΑΓΕ ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1926, με το πρώτο γαλακτοπωλείο της στην Αθήνα να γίνεται γνωστό για το νόστιμο, κρεμώδες, μοναδικό στο είδος του, γιαούρτι. Το γαλακτοπωλείο ιδρύθηκε από την οικογένεια του Αθανάσιου Φιλίππου, παππού του σημερινού Διευθύνοντος Συμβούλου και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΑΓΕ.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, το 1954, δημιουργήθηκε το πρώτο δίκτυο για τη χονδρική πώληση γιαουρτιού στην Ελλάδα και το 1964 άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού της εταιρείας, στο Γαλάτσι.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η ΦΑΓΕ δραστηριοποιούνταν κυρίως στην μικρής κλίμακας παραγωγή και τη διανομή ελληνικού παραδοσιακού γιαουρτιού. Κατά την περίοδο αυτή, τα καταστήματα λιανικής πώλησης πουλούσαν το γιαούρτι χύμα. Ωστόσο, το 1975- οπότε και το εργοστάσιο μεταφέρθηκε στη Μεταμόρφωση, ξεκίνησε την εισαγωγή επώνυμων προϊόντων γιαουρτιού στην ελληνική αγορά. Έφεραν το σήμα ΦΑΓΕ, πωλούνταν σε μικρότερα και σφραγισμένα κύπελλα, με όμορφα σχεδιασμένη συσκευασία.

Η ΦΑΓΕ εκτός από γιαούρτι, διαθέτει στην αγορά ένα ευρύ φάσμα των επώνυμων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως τα επιδόρπια γάλακτος, γάλα, κρέμα γάλακτος, και τυρί.

Στη συνέχεια ήρθε η επέκταση και στη διεθνή αγορά με εξαγωγές γιαουρτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1983, και μετά σε Ιταλία και άλλες χώρες αλλά και στις ΗΠΑ το 1998. Σήμερα, το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι της εταιρείας ταξιδεύει σε 40 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα το 2008 ξεκίνησε η λειτουργία μονάδες μονάδες παραγωγής γιαουρτιού στο Johnstown, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΦΑΓΕ