ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/03/2016 17:21 EEST | Updated 30/03/2016 17:39 EEST

Τσίπρας: Επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης έρχεται

Alexandros Michailidis / SOOC

Mε την Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος και των επιπτώσεών του συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και τους τόνισε ότι η ανάπτυξη επιτέλους έρχεται.

Η αντιπροσωπία της επιτροπής αποτελείτο από ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον κ. Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, Πρόεδρο της Επιτροπής ECON.

Κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμαναν ότι παρότι το ΕΚ δεν συμμετέχει απευθείας στη διαπραγμάτευση, ο ελεγκτικός του ρόλος μπορεί να συνεισφέρει στη γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Οι ευρωβουλευτές της αντιπροσωπίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σύγκλιση απόψεων και το κοινό έδαφος που έχει επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι η ελάφρυνση το ελληνικού δημόσιου χρέους αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση θα συμβάλει στην προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, καθώς και στη διαφάνεια της διαδικασίας. Σε σχέση με τις πολιτικές των τελευταίων χρόνων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι αυτές επικεντρώνονταν στο δημοσιονομικό σκέλος και όχι στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου. Η Ελλάδα, προσέθεσε, βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Γκουαλτγιέρι: Ελπίζουμε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί γρήγορα και επιτυχώς

Ελπίζουμε ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί γρήγορα και επιτυχώς, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτγιέρι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη δήλωσή του, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γκουαλτγιέρι αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος με την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνησή του σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους, και να επιδιώξει μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ελπίζουμε, συνέχισε, ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί γρήγορα και επιτυχώς, περιλαμβάνοντας μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Υπογράμμισε ακόμη ότι μια θετική και ταχεία ολοκλήρωση θα συνέβαλε επίσης στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας που είναι αναγκαίες για ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Θα πρέπει τώρα να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σημείωσε.