ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2016 10:45 EEST

Πώς οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις διαμορφώνουν τον πόλεμο στη Συρία;

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που πρόσφατα ανακατέλαβαν την Παλμύρα στη Συρία, αποτελούνταν από Σύριους, Ιρανούς και δυνάμεις της Χεσμπολά. Όμως, όπως γράφει η Washington Post, η οποία επικαλείται Ρώσους αξιωματούχους υπήρχε ακόμη μία ομάδα που συμμετείχε στη νίκη: οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις, γνωστές και ως Spetsnaz.

Τα ρωσικά στρατεύματα δεν είναι κάτι νέο στο συριακό έδαφος. Από την άφιξή τους το Σεπτέμβρη οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν πεζοναύτες για να διασφαλίσουν το σημαντικό λιμάνι του Ταρτούς και διασφάλισαν την περίμετρο γύρω από αεροδρόμιο της Λατάκεια. Ωστόσο η εμπλοκή τους σε επιθετικές επιχειρήσεις, με τη συμβολή μικρού αριθμού πυροβόλων και τανκ, παρέμενε εκτός δημοσιότητας.

Με την κατάληψη της Παλμύρας, να μην είναι πλέον το θέμα, οι Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η Παλμύρα, απελευθερώθηκε με τη συμμετοχή των Spetsnaz και Ρώσων στρατιωτικών συμβούλων.  

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχε καταλάβει την Παλμύρα τον περασμένο Μάιο και κατέστρεψε μερικώς κάποια από τα ιστορικά μνημεία της πόλης. Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις μπήκαν στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για την ρωσική συμμετοχή στη Συρία, καθώς η Μάχη για την Παλμύρα σχετίζεται άμεσα με τη ρητορική κάποιων που υποστήριξαν ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τον ISIS για να δικαιολογήσουν την εισβολή τους στη Συρία, λέει ο Chris Kozak, στρατιωτικός αναλυτής στο ινστιτούτο των Σπουδών Πολέμου.

Δημοσιεύτηκε από Landscape camo stencils στις Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

Η συμμετοχή των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στην Παλμύρα μοιάζει εξαιρετική καθώς η συμμετοχή τους ενάντια σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι και την Λατάκεια δεν "δένει" με το αφήγημα, προσθέτει

Δεν είναι σαφές συμπληρώνει η Washington Post, πότε ξεκίνησε η εμπλοκή των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στη Συρία, εδώ και καιρό οι ρωσικές δυνάμεις, βοηθούν, συμβουλεύουν και εκπαιδεύουν τις Συριακές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Michael Kofman, ο οποίος εστιάζει στις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού, η Ρωσία αυτή τη στιγμή επιχειρεί με ειδικές δυνάμεις και ομάδες αναγνώρισης στη Συρία.

Μέρος της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας, είναι σε κάποιες περιοχές υπεύθυνες για την ασφάλεια σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές. "Οι δυνάμεις αυτές έκαναν πολλά για την αναγνώριση των αεροπορικών στόχων που έπληξαν τα ρωσικά αεροσκάφη και βοηθούν τις Συριακές επιχειρήσεις, αναφέρει ο Kofman.

Σε αντίθεση με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, που συμβουλεύουν Ιρακινούς και Σύριους και παραμένουν πίσω από τις γραμμές του μετώπου, οι ρωσικές δυνάμεις παίρνουν μέρος σε μάχες. Η παρουσία των δυνάμεων και των συμβούλων στην πρώτη γραμμή, έχουν βοηθήσει το Συριακό στρατό και έχουν κατοχυρώσει την επέλαση των δυνάμεων του Άσαντ.

Η Ρωσία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του Άσαντ να ανακαταλάβει σχεδόν τα μισά από τα εδάφη που έχασε τα τελευταία 5 χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ρωσική συμμετοχή στις μάχες δεν είναι χωρίς κόστος. Πριν από την ανακατάληψη της Παλμύρας, ρωσικό πρακτορείο ανακοίνωσε, επικαλούμενο αξιωματούχους, ότι ένας Ρώσος έχασε τη ζωή του σε μάχη όπου τον είχαν περικυκλώσει μέλη του ISIS.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται ότι σκότωσε μια σειρά από Ρώσους φαντάρους των ειδικών δυνάμεων.