Έρχεται το τέλος του σεξ; Καθηγητής του Στάνφορντ προέβλεψε ότι σε 20 χρόνια θα έχει απορριφθεί ως μέθοδος αναπαραγωγής

Έρχεται το τέλος του σεξ - Σε 20 χρόνια θα είναι πλέον περιττό
An adulterous couple engaged in a passionate embrace.
Orlando via Getty Images
An adulterous couple engaged in a passionate embrace.

To σεξ φυσικά δεν κόβεται το χει πει ακόμη και η τηλεοπτική Θεοπούλα. Μπορεί όμως η ανθρωπότητα να σταματήσει κάποια στιγμή να επιλέγει το σεξ ως τρόπο αναπαραγωγής καθιστώντας σε μεγάλο βαθμό...περιττό;

Η απάντηση που δίνει ο καθηγητής Henry Greely είναι καταφατική, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Ο διευθυντής του Κέντρου Νομικής και Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στο βιβλίο του The End of Sex and the Future of Human Reproduction εκτιμά μάλιστα ότι το τέλος του κλασσικού τρόπου αναπαραγωγής μπορεί να έρθει ακόμη ακόμη και μέσα στα επόμενα 20 χρόνια με όλο και περισσότερους γονείς να καταφεύγουν σε εργαστήρια ενώ όσοι θα επιλέγουν τη φυσική διαδικασία να στιγματίζονται από την κοινή γνώμη.

«Σε 20 με 40 χρόνια όταν ένα ζευγάρι θα θέλει να κάνει ένα μωρό ο άνδρας θα παρέχει το σπέρμα του και η γυναίκα ένα κομμάτι δέρματος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στους Τimes. Όπως εξηγεί το δέρμα της γυναίκας θα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία βλαστοκυττάρων που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ωαρίων. Αυτά θα γονιμοποιούνται από τα σπερματοζωάρια και θα δημιουργούνται τα έμβρυα. Αυτά με τη σειρά τους θα εξετάζονται για πιθανές ασθένειες, οι γονείς θα ενημερώνονται σχετικά και θα τα έμβρυα θα απορρίπτονται. Για τα εναπομείναντα οι γονείς επίσης θα ενημερώνονται για τα θετικά και τα αρνητικά και θα αποφασίζουν αναλόγως. Φυσικά το πιο υγιές έμβρυο θα εμφυτεύεται στη μήτρα της μητέρας που θα το κυοφορήσει.

Όπως τονίζει εκτός από τα «άρρωστα» έμβρυα που θα αποκλείονται οι γονείς θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των υπολοίπων και βάσει άλλων κριτηρίων όπως τα μαλλιά, τα μάτια ή ακόμη και βάσει των προβλέψεων για το εάν τα μαλλιά του απογόνου τους θα ασπρίσουν γρήγορα...Θα μπορεί όμως, όπως αναφέρει ο Ιndependent, να γίνεται και επιλογή βάσει του χαρακτήρα ή χαρισμάτων που εκτιμάται ότι θα αναπτύξει το παιδί, αν και ο καθηγητής εκτιμά πως σε αυτό το πεδίο οι διαθέσιμες πληροφορίες-προβλέψεις θα είναι μάλλον πιο περιορισμένες.

Κατά τον καθηγητή ο εμπλουτισμός των γνώσεων για το γονιδίωμα και η δυνατότητα δημιουργίας ωαρίων από το δέρμα είναι επιτεύγματα είναι πολύ κοντά και θα αλλάξουν τα δεδομένα ενώ οι νέες μέθοδοι αναπαραγωγής θα είναι ευρέως διαθέσιμες. Εκτιμά δε πως το κόστος αυτή της διαδικασίας θα είναι οικονομικά προσιτό καθώς θα επιδιωχθεί να αποτελέσει τον βασικό τρόπο αναπαραγωγής. Έτσι θα περιοριστούν οι κληρονομικές ασθένειες- βάσει της απόρριψης των άρρωστων εμβρύων- και θα μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη. Οι δε γονείς που μπορεί να συνεχίσουν να επιλέγουν την παραδοσιακή μέθοδο αναπαραγωγής μπορεί να χαρακτηρίζονται ακόμη και ως ανεύθυνοι.

Όσο όμως και εάν ο καθηγητής πέσει μέσα στις προβλέψεις του, θα πρέπει να επιμείνουμε. Το σεξ δεν είναι μόνο για αναπαραγωγή και το ένστικτο της αναπαραγωγής με φυσικό τρόπο μάλλον θα είναι πολύ δύσκολο να εξαφανιστεί...ελπίζουμε.