Calligraffiti στην «Πόλη των Σκουπιδιών» του Καϊρου. Ένα έργο τέχνης του δρόμου με ένα «κρυφό», δυνατό μήνυμα

Calligraffiti στην «Πόλη των Σκουπιδιών» του Καϊρου. Ένα έργο τέχνης του δρόμου με ένα «κρυφό», δυνατό μήνυμα

Λίγο πιο έξω από το Κάιρο της Αιγύπτου υπάρχει μια περιοχή που αν και ονομάζεται Manshiyat Naser οι περισσότεροι όταν αναφέρονται σε αυτήν την αποκαλούν «Πόλη των Σκουπιδιών». Και η αλήθεια είναι πως τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά στους δρόμους της. Οι δε κάτοικοι της περιοχής, κυρίως Κόπτες Χριστιανοί, αποκαλούνται «άνθρωποι των σκουπιδιών» γιατί εκμεταλλεύονται αυτά τα βουνά από απορρίμματα για να ζήσουν, ξεχωρίζοντας τα ώστε να βρουν αντικείμενα που μπορούν να αξιοποιήσουν ή εντοπίζοντας άλλα που μπορούν να ανακυκλώσουν.

Ποιος είπε όμως πως μέσα από την ασχήμια δεν μπορεί να ξεπηδήσει κάτι υπέροχο. Ή ακόμη περισσότερο ότι μέσα σε ένα τόσο ζοφερό τοπίο δεν υπάρχει ήδη μια κρυμμένη ομορφιά που απλά χρειάζεται να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα για να μας αποκαλυφθεί.

Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο πολύ γνωστός πλέον Γαλλο - Τυνήσιος καλλιτέχνης του δρόμου el Seed και ξεκίνησε ένα πολύ ιδιαίτερο project που κατέληξε σε κάτι υπέροχο, μεγαλοπρεπές και αρκετά «ηχηρό» για να ακουστεί πχ μέχρι και τη χώρα μας – και όχι μόνο.

Χρησιμοποίησε ως καμβά τους τοίχους περισσότερων από 40 κτηρίων της «πόλης των σκουπιδιών» και δημιούργησε μια ενιαία – τουλάχιστον από απόσταση- εκπληκτική τοιχογραφία που βασίζεται στην αραβική καλλιγραφία, με ζωντανά χρώματα και «στέλνει» ένα μήνυμα.

Η φράση που σχηματίζεται, ο el Seed την έχει «δανειστεί» από έναν επίσκοπο της Κοπτικής Εκκλησίας: «Όποιος θέλει να δει καθαρά το φως του ήλιου χρειάζεται πρώτα να σκουπίσει τα μάτια του». Γιατί; Μα γιατί το όλο project του καλλιτέχνη είχε έναν πρωταρχικό σκοπό να εξυπηρετήσει και αυτός, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήταν άλλος από το να κάνει τους ανθρώπους να δει αυτή την «πόλη» και τους «ανθρώπους των σκουπιδιών» υπό ένα διαφορετικό πρίσμα.

Your point of view affects what you see #perception #athanasius #zaraeeb #selffunded

A photo posted by eL Seed (@elseed) on

Η τοιχογραφία ήταν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο που πλέον ο eL Seed αποκαλεί «calligraffiti» αφού αναμιγνύει την παραδοσιακή τέχνη της αραβικής καλλιγραφίας (arabic calligraphy) με την ζωηρή τέχνη του δρόμου (graffiti).

Μάλλον δικαίως λοιπόν το έργο του έγινε αντικείμενο θριαμβευτικών κριτικών ανά τον κόσμο ενώ πλέον πολλοί αναζητούν και προηγούμενα έργα του σε Τυνησία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ντουμπάι στα οποία επίσης φρόντισε να περάσει ιδιαίτερα μηνύματα με έναν αξιοπρόσεκτο τρόπο.

What you see is not what you think #perception #athanasius #zabaleen #cairo

A photo posted by eL Seed (@elseed) on

Reaching there slowly #perception #athanasius #cairo #whatyouseeisnotwhatyouthink

A photo posted by eL Seed (@elseed) on

Δημοφιλή