Ανώτατα Στελέχη και προσωπική εξέλιξη: Ξεπερνώντας την Κρίση

Ανώτατα Στελέχη και προσωπική εξέλιξη: Ξεπερνώντας την Κρίση

Το όνειρο κάθε δραστήριου ανθρώπου είναι να προοδεύσει. Στην αρχή να αποδείξει ότι είναι ένα ικανό στέλεχος, να ξεχωρίσει και να διακριθεί, να αναλάβει θέση ευθύνης, να διευθύνει ο ίδιος την εταιρεία ή τμήμα της. Κάπου εδώ η διαδρομή τελειώνει. Ή μήπως όχι;

Τι κάνει αλήθεια ένα Ανώτατο Διευθυντικό Στέλεχος, αφού περάσουν κάποια χρόνια στη θέση αυτή; Υπάρχει και άλλη κορυφή για να ανέβει ή απλά περιμένει να συνταξιοδοτηθεί? Και αν ζει σε μία χώρα που βιώνει βαθύτατη οικονομική κρίση, χωρίς πολλές επιλογές, ή αν είναι πολύ νέος ακόμη για σύνταξη;

Της Αντωνίνας Καλκαβούρα

Διευθύντρια Executive MBA ALBA Graduate Business School at the American College of Greece

Οι σπουδές σε επίπεδο Executive MBA αποτελούν μία πολύ σοβαρή απάντηση. Αφενός γιατί προφέρουν επικαιροποιημένη γνώση σε θέματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και ασχολούνται με τις σύγχρονες προκλήσεις και αφετέρου γιατί επικεντρώνονται στην προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων, με έμφαση στην ενδυνάμωση των λεγόμενων «soft skills».

Στιγμιότυπο από το μάθημα Capabilities-Based Strategy του καθηγητή Δρ. Michael Jacobides από το London Business School

Ωστόσο, πολλά είναι τα Ανώτατα Στελέχη που διστάζουν να προχωρήσουν σε σπουδές, κυρίως λόγω ηλικίας και προϋπηρεσίας. Λόγω ηλικίας, διότι είναι σημαντικό να βρεθούν σε ένα περιβάλλον μάθησης όπου δεν θα αισθάνονται εκτός ηλικιακού κλίματος και δεν θα εισπράττουν συμπεριφορές νεαρών φοιτητών – και υπό την έννοια αυτή οι εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές τους ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν από ένα κλασικό μεταπτυχιακό MBA. Παράλληλα, είναι ακόμα πιο σημαντικό να βρεθούν ανάμεσα σε στελέχη με παρόμοιες εμπειρίες διοίκησης, ώστε μέσα από την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τον τρόπο επίλυσης διαφόρων θεμάτων, να επιτευχθεί η σύνθεση μίας καινούριας ιδέας και η διεύρυνση του τρόπου σκέψης, ενώ σημαντική είναι και η αξία της επαγγελματικής δικτύωσης που θα βιώσουν.

Αλλά και εκείνα τα στελέχη που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου, εξακολουθούν να έχουν ερωτήματα όπως το εάν θα μπορέσουν οι σπουδές αυτές να εναρμονίσουν την εμπειρία με τη θεωρία και να προσφέρουν μία ολοκληρωμένη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για στείρες γνώσεις και χάσιμο χρόνου.

Ο καθηγητής Δρ. Peter Cappelli από το Wharton, διδάσκοντας Talent Management

Με γνώμονα τα παραπάνω και με σεβασμό στις εκπαιδευτικές ανάγκες του συγκεκριμένου κοινού δημιουργήθηκε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Executive MBA του ALBA Graduate Business School. Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό διαφέρει από τα υπόλοιπα, υπό την έννοια ότι απευθύνεται αποκλειστικά σε ανθρώπους που επαγγελματικά βρίσκονται ήδη στην κορυφή της ιεραρχίας και διαθέτουν τουλάχιστον 10 χρόνια προϋπηρεσία. Εστιάζει στις ανάγκες Διευθυντικών Στελεχών που, ενώ γνωρίζουν προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να οδηγήσουν την εταιρεία τους, ωστόσο δεν διαθέτουν τις θεωρητικές γνώσεις για να καταστρώσουν μία στρατηγική αλλαγής. Για το λόγο αυτό προσφέρει μία μοναδική εμπειρία, που μέσα από την πρόκληση οδηγεί στην ανανέωση και την ανάπτυξη.

Με σεβασμό στον περιορισμένο χρόνο των συμμετεχόντων, τα μαθήματα του ALBA Executive MBA διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα, δύο σαββατοκύριακα ανά μήνα, με συνολική διάρκεια τους 22 μήνες. Οι καθηγητές του προγράμματος προέρχονται από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Harvard, το Wharton, το LBS και το INSEAD, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ταξίδι στο εξωτερικό, σε συνεργασία με κορυφαίο πανεπιστήμιο.

Στιγμιότυπο από το μάθημα Managerial Finance του καθηγητή Δρ. Gabriel Hawawini, πρώην Πρύτανη του INSEAD,

Η πρωτοπορία του προγράμματος έγκειται σε τρία βασικά χαρακτηριστικά. Αρχικά στη δομή του, καθώς το περιεχόμενο του προγράμματος ξεδιπλώνεται μέσα από τέσσερις στρατηγικές θεματικές ενότητες, τις «Προκλήσεις του Διεθνούς Περιβάλλοντος», τις «Θεμελιώδεις Λειτουργίες της Επιχείρησης», την «Ανάπτυξη Προσωπικών και Οργανωσιακών Ικανοτήτων» και την «Ανανέωση της Επιχείρησης». Επίσης, στην έμφαση η οποία δίνεται σε μαθήματα Ηγεσίας και Καινοτομίας. Επιπλέον, εξειδικευμένοι καθηγητές του ALBA παρακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος τους συμμετέχοντες και την εξέλιξή τους, μέσω της διαδικασίας του coaching. Τέλος, στη δημιουργία ενός δικτύου επαγγελματικών επαφών. Οι συμμετέχοντες επιλέγονται ύστερα από αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης και με ουσιαστικό κριτήριο την επαγγελματική τους πορεία και καταξίωση.

Στιγμιότυπο από το μάθημα Customer Insights του καθηγητή Δρ. Om Narasimhan από το London School of Economics

Συνεπώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο αδιέξοδα όσο φαίνονται. Στην προκειμένη περίπτωση, το μόνο που χρειάζεται είναι μερικά Σαββατοκύριακα στην οδό Ξενίας 6-8. Για μια πλήρη εικόνα σχετικά με το πρόγραμμα ALBA Executive MBA μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στην ανοιχτή παρουσίαση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 και ώρα 18.30μμ. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Στιγμιότυπο από το μάθημα Building an Innovative Organization του καθηγητή Δρ. Θάνου Παπαδημητρίου από το SDA Bocconi School of Management

Δείτε τι δήλωσαν οι συμμετέχοντες του προγράμματος σχετικά με την εμπειρία τους.

Δημοφιλή