Εκατοντάδες πρόσφυγες διέφυγαν από το hot spot της Χίου έφτασαν στο λιμάνι και ζητούν να μεταβούν στον Πειραιά

Εκατοντάδες πρόσφυγες διέφυγαν από το hot spot της Χίου έφτασαν στο λιμάνι και ζητούν να μεταβούν στον Πειραιά

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι κατάφεραν να ανοίξουν τα συρματοπλέγματα του Κέντρου Κράτησης στην περιοχή του Χαλκείος και να βγουν έξω με κατεύθυνση προς την πόλη της Χίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politischios.gr, πρόκειται για 502 άτομα κυρίως Σύριους που έφυγαν διαμαρτυρόμενοι για την κράτησή τους για δεύτερη συνεχή εβδομάδα.

Πεζή και συνοδεία αστυνομικών, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα και παρά τις προτροπές να κατευθυνθούν στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, κατευθύνθηκαν στο λιμάνι όπου όπως δηλώνουν θα παραμείνουν προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο και να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Ας σημειωθεί ότι στο σύνολο τους -οι περισσότεροι είναι οικογένειες συριακής καταγωγής με πολλά παιδιά- έχουν μπει στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, δηλαδή μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οπότε και πρέπει να παραμείνουν υπό περιορισμό στο hot spot μέχρι να αποφασισθεί η τύχη τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία στο νησί η κατάσταση στο λιμάνι της Χίου δεν είναι προβλέψιμη.

Εν τω μεταξύ λίγο μετά τις 19:30 άλλοι 300 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν από το hot spot της Χίου και κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της πόλης. Προκειμένου να ενωθούν με τους άλλους 500 που διέφυγαν το μεσημέρι και πλέον περιμένουν την άφιξη του πλοίου της γραμμής Μυτιλήνη - Χίος - Πειραιάς για να επιβιβασθούν και να πάνε όπως λένε στον Πειραιά.

Μέσω των Μεστών η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της Χίου

Μέσω του λιμανιού των Μεστών γίνεται η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της Χίου αφού το λιμάνι της πόλης έχει κυριολεκτικά καταληφθεί από πολλές εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από το hot spot.

Στο λιμάνι των Μεστών θα ελλιμενίσει το πλοίο «Τέρα Τζετ» το οποίο για άγνωστους λόγους κινήθηκε από τη Μυτιλήνη όπου ελλιμενίζονταν επί πολλές μέρες ναυλωμένο όντας για τη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Περί τις 11 στο λιμάνι των Μεστών αναμένεται να δέσει και το πλοίο «Μπλου Σταρ 1» το οποίο εκτελεί το τακτικό δρομολόγιο από Μυτιλήνη προς Χίο και Πειραιά.

Οι επιβάτες του δρομολογίου προς Πειραιά ειδοποιήθηκαν να βρίσκονται στις 10 στο Δημαρχείο της Χίου προκειμένου να μετακινηθούν προς τα Μεστά απ’ όπου θα επιβιβασθούν. Με λεωφορεία θα μετακινηθούν και προς τη Χίο οι επιβάτες του πλοίου οι οποίοι ταξιδεύουν από τη Μυτιλήνη στη Χίο.

H αστυνομία ελπίζει πως το λιμάνι της Χίου στη διάρκεια της νύχτας θα εκκενωθεί και οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε αυτό κουρασμένοι όντας θα κατευθυνθούν στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, στην τάφρο του κάστρου της Χίου όπως τους έχει προταθεί. Στον καταυλισμό της Σούδας υπάρχουν όλες εκείνες οι απαραίτητες υποδομές ώστε να διαμείνουν εκεί με ασφάλεια οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται έπειτα από τις συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ μεταναστών και προσφύγων στο hotspot της Χίου με αποτέλεσμα τρία άτομα να μεταφερθούν με τραύματα στο κεφάλι και στα πόδια στο νοσοκομείο της Χίου, όπου και νοσηλεύονται.

Σοβαρές ζημιές έγιναν στους χώρους καταγραφής, ενώ επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Υπήρξαν ακόμη βανδαλισμοί στο ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου, το οποίο δέχτηκε επίθεση με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο εξοπλισμός. Ως εκ τούτου, οι Γιατροί του Κόσμου αποφάσισαν να αποχωρήσουν προσωρινά από τη Χίο, απόφαση η οποία θα επανεξεταστεί τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι στο hotspot της Χίου με υποδομές για 1200 άτομα βρίσκονται υπό περιορισμό περισσότεροι από 1500 μετανάστες και πρόσφυγες. Περισσότεροι από 200, που έφτασαν στο νησί χτες και μέχρι σήμερα το πρωί, αφού καταγραφούν, θα μεταφερθούν για να περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα, μέσα στην πόλη της Χίου.

Δημοφιλή