Προβληματισμός για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας για την επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία

Προβληματισμός για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας για την επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία
sooc

Τη Δευτέρα αναμένονται οι πρώτοι Σύριοι στη Γερμανία στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, ωστόσο προβλήματα εντοπίζονται στο σχέδιο για την επαναπροώθηση των μεταναστών και προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία καθώς δεν πληρούνται μέχρι στιγμής οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την επαναπροώθηση των 500 μεταναστών που είναι προγραμματισμένη για τις 4 Απριλίου.

Όσον αφορά την πρώτη ομάδα Σύρων προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία αναμένεται ότι θα μετεγκατασταθεί την Δευτέρα στη Γερμανία, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε.

Αυτοί οι πρόσφυγες, “κυρίως οικογένειες με παιδιά", θα είναι "μερικές δεκάδες" και θα μεταφερθούν στο Φρίντλαντ, μια κοινότητα κοντά στο Γκέτινγκεν της δυτικής Γερμανίας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Όμως για τις αδυναμίες όσον αφορά την επαναπροώθηση των μεταναστών και προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία μίλησε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

«Οι απαραίτητες προετοιμασίες για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την ερχόμενη Δευτέρα είναι σε εξέλιξη», δήλωσε η Αντρέεβα, σημειώνοντας πως στόχος είναι μέχρι τότε να έχουν ρυθμιστεί και οι αδυναμίες που έχουν εντοπίσει τόσο ο ΟΗΕ, όσο και διεθνείς μη κυβερνητικοί οργανισμοί.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέδωσε σήμερα Παρασκευή νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων και των μεταναστών στα ελληνικά νησιά «χειροτερεύουν», και κάλεσε τις αρχές να βρουν «εναλλακτικές» ως προς την κράτηση των αιτούντων άσυλο.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί το κατά πόσο η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα, καθώς, επικαλούμενη πολλές μαρτυρίες, αναφέρει πως οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν συλλογικές επαναπροωθήσεις Σύριων.

«Δουλεύουμε στενά με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές έτσι ώστε να υφίστανται τη Δευτέρα όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία», δήλωσε η Μ. Αντρέεβα, σημειώνοντας, ωστόσο ότι «ακόμα δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κριτική που ασκούν οι εν λόγω οργανισμοί, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε πως η Επιτροπή γνωρίζει για τα προβλήματα «χωρητικότητας» των hot spots καθώς και για τις «εντάσεις» που υπάρχουν σε ορισμένα σημεία στην Ελλάδα, και πως βρίσκεται επί τόπου για να «βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να διαχειριστούν την κατάσταση με κάθε δυνατό μέσο».

Εξάλλου, σε σχέση με την κριτική που αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε πως η Επιτροπή λαμβάνει «σοβαρά» υπόψη της αυτούς τους «ισχυρισμούς», τους οποίους και θέτει επί τάπητος κατά τις συναντήσεις των στελεχών της με τις τουρκικές αρχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ν. Μπερτό, ο συντονιστής της ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτεν Φερβέι είχε χθες και σήμερα συναντήσεις με τις τουρκικές αρχές σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα και τις απαραίτητες ρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Τουρκία έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή των αιτούντων άσυλο.

«Υπάρχει σαφής αναφορά στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ότι η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει να είναι σεβαστή από όλους», σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι «κανένα» άτομο δεν θα επιστραφεί στην Τουρκία εάν δεν απολαμβάνει ήδη ή δεν πρόκειται να λάβει εκεί την προστασία που χρειάζεται. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Άγκυρα και ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει ότι όλα αυτά ισχύουν.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε, επίσης, πως η έναρξη της διαδικασίας επιστροφών αιτούντων άσυλο «απευθείας» από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία εξαρτάται και από τη διοικητική επάρκεια των αρμόδιων υπηρεσιών, ζήτημα στο οποίο έχει σημειωθεί «πρόοδος».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 700 υπάλληλοι της Frontex είναι έτοιμοι να μεταβούν στην Ελλάδα, τουλάχιστον 40 από τους οποίους θα βρίσκονται εκεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ οι πρώτοι 30 περίπου εμπειρογνώμονες ασύλου από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο αναμένεται να μεταβούν στα ελληνικά νησιά τη Δευτέρα.

Τέλος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις με τις τουρκικές αρχές για την έναρξη της επανεγκάτασης προσφύγων.

Σήμερα Παρασκευή διεξάγεται στην Άγκυρα φόρουμ μεταξύ της ΕΕ, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Τουρκίας, κατά το οποίο θα συζητηθούν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες για την επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της ΕΕ από την ερχόμενη Δευτέρα, παράλληλα με την έναρξη των επιστροφών. Χθες, κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση με θέμα την επανεγκατάσταση συμμετείχαν επίσης η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Τσεχία, η Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία.

Ένταση στα hot spots

Εν τω μεταξύ αρκετοί μετανάστες και πρόσφυγες δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή έκρυθμη είναι η κατάσταση στα hot spots.

Eκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στη Χίο μεταξύ μεταναστών με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο άτομα να τραυματιστούν και η αστυνομία να χρειαστεί να επέμβει κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι Γιατροί του Κόσμου αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το κέντρο φιλοξενίας, καθώς τα γραφεία τους υπέστησαν ζημιές χιλιάδων ευρώ από τα επεισόδια.

Λίγο αργότερα τουλάχιστον 500 πρόσφυγες, κυρίως Σύριοι, έκοψαν τα συρματοπλέγματα και διέφυγαν από το κέντρο κράτησης κάνοντας πορεία στο κέντρο της Χίου. Στη συνέχεια έφτασαν στο λιμάνι ζητώντας να φύγουν και να πάνε στον Πειραιά.

Την ίδια ώρα στο λιμάνι του Πειραιά, όπως μεταδίδει το Mega, οι περισσότεροι πρόσφυγες αρνούνται να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας, παρά την επιχείρηση ενημέρωσης στην οποία έχει επιδοθεί από το πρωί ο λιμενάρχης, που τους εξήγησε ότι οι συνθήκες θα γίνουν ακόμη δυσχερέστερες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Αν και από το πρωί τέσσερα λεωφορεία έχουν μεταβεί στον Πειραιά, μόλις επτά πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε αυτά, προθυμοποιούμενοι να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας στην περιφέρεια.

Και στην Ειδομένη, επικρατεί αναβρασμός καθώς για ακόμη μια φορά κυκλοφορούν φήμες ότι τα σύνορα θα ανοίξουν. Σημειώνεται ότι η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει για δεύτερη εβδομάδα κλειστή.

Στα Γιάννενα οι 210 μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κατσικά αρνήθηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία που τους μετέφεραν.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr που επικαλείται μαρτυρίες, οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, καθώς ήδη ζουν στον καταυλισμό 1.000 και πλέον άτομα. Πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς, στο λιμάνι του Πειραιά, υποστηρίζοντας ότι τους υποσχέθηκαν πως θα τους μεταφέρουν στην Κυλλήνη, όπου υπάρχουν άλλα μέλη των οικογενειών τους. Οι περισσότεροι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι λίγα λεπτά μετά τις πέντε το απόγευμα και έπειτα από είκοσι ώρες αναμονής, αναχώρησαν από τον Κατσικά τα τέσσερα λεωφορεία με τους πρόσφυγες, χωρίς να έχει ενημερωθεί κανένας για τον προορισμό του ταξιδιού. Πληροφορίες θέλουν οι πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους, οικογένειες Συρίων, μεταφέρονται σε Κέντρο Φιλοξενίας στην Ημαθία. Είναι πολύ πιθανό ωστόσο να οδηγηθούν και σε διαφορετικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν νέες αντιδράσεις.

Δημοφιλή