Στην Τουρκία την Δευτέρα ο Αβραμόπουλος για την επιτάχυνση της επανεγκατάστασης μεταναστών

Στην Τουρκία την Δευτέρα ο Αβραμόπουλος για την επιτάχυνση της επανεγκατάστασης μεταναστών
Sooc

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευελπιστεί ότι ως την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουν ρυθμιστεί οι αδυναμίες που έχουν εντοπίσει τόσο ο ΟΗΕ, όσο και διεθνείς μη κυβερνητικοί οργανισμοί, σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, και ειδικότερα σε σχέση με την έναρξη της επιστροφής μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία.

Οι αδυναμίες αυτές, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, αφορούν τόσο τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, όσο και την συμβατότητα της τουρκικής νομοθεσίας προς τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών εργάζονται με στόχο την επίτευξη νομοθετικών και άλλων ρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για το προσφυγικό από την ερχόμενη Δευτέρα ανέφεραν εκπρόσωποι της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι προς τον σκοπό αυτό θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Τουρκία και ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι ίδιοι εκπρόσωποι ομολόγησαν, τέλος, ότι προς το παρόν βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου οι μισοί από τους υπαλλήλους και τους εμπειρογνώμονες που τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν υποσχεθεί ότι θα στείλουν προκειμένου να συμβάλουν στην ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το προσφυγικό.

Aβραμόπουλος: Βασική προτεραιότητα η επανεγκατάσταση στην Τουρκία

Την ανάγκη τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις προσπάθειες τους έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, διεμήνυσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την επανεγκαταστάση προς την Τουρκία.

Μιλώντας την Πέμπτη, στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας σημείωσε ότι αν και οι συμφωνίες που έχουν γίνει έχουν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο το σύστημα «επανεγκατάστασης», προκειμένου να επαναγκαταστήσουμε από τρίτες χώρες, που σήμερα φιλοξενούν ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων, στα κράτη-μέλη της ΕΕ πάνω από 22.000 πρόσφυγες. Από το Σεπτέμβριο του 2015 περισσότεροι από 4.500 έχουν επανεγκατασταθεί και -όπως είπε- έχει ζητήσει από την Ύπατη Αρμοστεία στη Γενεύη να βελτιωθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο 54.000 πρόσφυγες από τη Συρία πρόκειται να επανεγκατασταθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας το επόμενο διάστημα. «Τα κράτη-μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία κατά μέσο όρο 6.000 πρόσφυγες τον μήνα, προκειμένου να επιτύχουμε το συμφωνημένο στόχο», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ για τα hot spots υπογράμμισε πως όλα πρέπει να γίνουν πλήρως λειτουργικά το δυνατόν συντομότερο.

Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η προσφυγική κρίση αμφισβητεί το βασικό θεμέλιο της Ένωσης, που είναι η αλληλεγγύη ενώ έστειλε μήνυμα πως πολλές ευρωπαϊκές, αλλά και άλλες χώρες στη διεθνή κοινότητα, δεν αντιλαμβάνονται ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα, και ότι μόνο μαζί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

«Η μετανάστευση θα είναι το καθοριστικό στοιχείο του 21ου αιώνα -ακόμη περισσότερο και από τον 20ο αιώνα. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για αριθμούς. Οι μεταναστευτικές ροές ήταν υψηλές το 2015. Πάνω από 150.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ιταλία, οι περισσότεροι από αυτούς διέσχισαν τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική. Σχεδόν 900.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας στα ελληνικά νησιά. Πολλοί από αυτούς συνέχισαν στη βόρεια Ευρώπη μέσω της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα δήλωσε πως έχει βιώσει μια πολύ μεγάλη αύξηση των παράτυπων αφίξεων.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή