Βίτσας: Μέχρι τις 12 Απριλίου θα έχουν απομακρυνθεί οι πρόσφυγες και μετανάστες από τον Πειραιά

Βίτσας: Μέχρι τις 12 Απριλίου θα έχουν απομακρυνθεί οι πρόσφυγες και μετανάστες από τον Πειραιά
Sooc

Η απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Απριλίου, και κατά πάσα πιθανότητα πολύ νωρίτερα, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο συντονιστής της κυβερνητικής προσπάθειας για το προσφυγικό.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στο οποία συζητήθηκε η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας με προτεραιότητα τις ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προτεραιότητα θα δοθεί στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Σύμφωνα με πηγές, η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.Συζητήθηκε, επίσης, και το ζήτημα των εντάσεων και υπάρχουν σκέψεις, κάποιες μετακινήσεις από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα. Αναφέρθηκε και η εφαρμογή της συμφωνίας, ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.

Επίσης, συζητήθηκε η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών, των επιτροπών ασύλου, με στόχο να γίνεται με πληρότητα η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και να αποδίδεται αποτέλεσμα, χωρίς να παραλείπονται οι προβλεπόμενες διαδικασίας, με τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας και χωρίς να παραβιάζονται δικαιώματα.

Όσον αφορά την Ειδομένη, ο κ. Βίτσας εκτίμησε στον ΣΚΑΪ ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό θα έχουν μεταφερθεί σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας έως τα μέσα Απριλίου.

Σημειώνεται πως, μιλώντας στη HuffPost Greece, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προανήγγειλε το «τέλος» του καταυλισμού της Ειδομένης, δηλώνοντας ότι θα εξαντληθούν όλα τα μέσα για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε χώρους φιλοξενίας, προσθέτοντας όμως ότι «σε κάποιους που δημιουργούν προβλήματα μπορεί και να γίνει χρήση αστυνομικής βίας».

Δημοφιλή