ΔΙΕΘΝΕΣ
02/04/2016 16:17 EEST

Ναγκόρνο Καραμπάχ: 18 αρμένιοι στρατιώτες νεκροί κατά τις συγκρούσεις με τις αζερικές δυνάμεις

KAREN MINASYAN via Getty Images
TO GO WITH AFP STORY BY MARIAM HARUTUNYAN AND EMIL GULIYEVA picture taken on February 16, 2015 shows an Armenian serviceman guarding an area near the village of Movses, close to the border with Azerbaijan. The villages of Movses and Alibeyli lie around 200 kilometres from Nagorny Karabakh itself. But violence has spread far beyond the epicenter of the conflict, with Azeri and Armenian sharpshooters along their border threatening the shaky peace as tit-for-tat bloodletting annually claims dozens of lives. AFP PHOTO / KAREN MINASYAN (Photo credit should read KAREN MINASYAN/AFP/Getty Images)

Δεκαοκτώ αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατά μήκος των συνόρων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα που διεκδικούν από το 1994 το Μπακού και το Γερεβάν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν.

«Από την πλευρά μας, 18 στρατιώτες σκοτώθηκαν και περί του 35 τραυματίσθηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας σε τηλεοπτική μετάδοση, χωρίς να διευκρινίσει εάν οι στρατιώτες ανήκουν στον τακτικό στρατό της Αρμενίας ή στις στρατιωτικές δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που υποστηρίζει το Γερεβάν.

Νωρίτερα, το Μπακού είχαν ανακοινώσει ότι 12 αζέροι στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκε από τις αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη διάρκεια ασυνήθιστης έντασης συγκρούσεων στον διαφιλονικούμενο θύλακα, κατά τις οποίες «δύο στρατηγικής σημασίας λόφοι και ένα χωριό» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακατελήφθησαν από τις αζερικές δυνάμεις.

Από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τις πληροφορίες περί σφοδρών συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

"Καλώ τις (αντιμαχόμενες πλευρές) πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις μάχες και να τηρήσουν κατάπαυση του πυρός. Οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση", αναφέρει η Μογκερίνι σε δήλωση που εξέδωσε.

Η Μογκερίνι πρόσθεσε πως η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για τις απώλειες ζωών κατά τις συνεχιζόμενες μάχες, ιδιαίτερα ζωών αμάχων, και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ένωσης στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Ομάδα Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)