ΔΙΕΘΝΕΣ
03/04/2016 04:39 EEST | Updated 03/04/2016 04:39 EEST

Βόμβα Der Spiegel: H Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND κατασκόπευε τον Νετανιάχου, Αμερικάνους και Ευρωπαϊκές χώρες

Sean Gallup via Getty Images
BAD AIBLING, GERMANY - JUNE 02: Radomes of the digital communications listening station of the Bundesnachrichtendienst (BND), the German intelligence agency, stand in this aerial image taken with the use of a multirotor drone and with the permission of local authorities on June 2, 2015 in Bad Aibling, Germany. Critics have accused the BND of sharing data gathered at Bad Aibling with the National Security Agency (NSA) of the U.S.A. and that the NSA has used the data to spy on German companies. T

H Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND φέρεται να έχει κατασκοπεύσει για αρκετά χρόνια το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με γερμανική Der Spiegel.

Σύμφωνα με το Ynetnews, το Γραφείο του Πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η BND έχει κατασκοπεύσει την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Αμερικανούς διπλωμάτες σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον τους υπουργούς Εσωτερικών της Αυστρίας και του Βελγίου, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, την έδρα του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχουν γίνει στόχοι

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Der Spiegel ανέφερε ότι η BND κατασκόπευε το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικών, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και το Βατικανό. Επιπλέον φέρεται να κρυφακούν συνομιλίες των Αμερικανών διπλωματών στις Βρυξέλλες και στον ΟΗΕ.

Η BND είχε στην κατοχή της επίσης emails, τηλέφωνα και τα fax των πρεσβειών και προξενείων που ανήκουν στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ισπανία και άλλες χώρες τις οποίες είχαν υπό συνεχή παρακολούθηση.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, η BND κατασκόπευε και διεθνείς οργανισμούς, όπως τα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη.

Το 2013, η BND φέρεται να πήρε την απόφαση να σταματήσει να κατασκοπεύει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι η κατασκοπεία συνεχίστηκε.

Εκείνη την εποχή, η γερμανική κυβέρνηση έμαθε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, πράγμα που οδήγησε σε τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.