ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/04/2016 06:15 EEST | Updated 03/04/2016 06:17 EEST

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ποια είναι η αρχηγός αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Yorgos Karahalis / Reuters
International Monetary Fund (IMF) mission chief Delia Velculescu (L) and European Central Bank (ECB) representative Isabel von Koppen Mertes leave the presidential palace after a meeting with Cypriot President Nicos Anastasiades (not pictured) in Nicosia March 20, 2013. Cyprus's finance minister pleaded with Russia for help on Wednesday to avert a financial meltdown after the island's parliament rejected the terms of a European bailout, raising the spectre of a looming default and bank crash. REUTERS/Yorgos Karahalis (CYPRUS - Tags: POLITICS BUSINESS)

Ήταν το 2009 όταν η Ντέλια Βελκουλέσκου ασχολήθηκε πρώτη φορά με την Ελλάδα. Εκείνη την εποχή η 41 ετών σήμερα οικονομολόγος συνέγραψε μελέτη για την ελληνική οικονομία, σε συνεργασία με την Ισπανίδα Μαριαλούζ Μορένο Μπαντία και τον Ολλανδό Μπομπ Τράα.

Η Ρουμάνα οικονομολόγος έξι χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2015, έγινε αρχηγός αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα και διαδραματίζει βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας.

Γεννήθηκε το 1975 ως Ντέλια Μοράρου, στην πόλη Σιμπίου, στην περιοχή της Τρανσυλβανίας στη Ρουμανία. Ως μαθήτρια, είχε δάσκαλο σε ιδιαίτερα μαθήματα τον (γερμανικής καταγωγής) μετέπειτα Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις. Ολοκληρώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσής της, το 1992, κέρδισε υποτροφία για σπουδές στις ΗΠΑ, στο Κολλέγιο Wilson, ενώ αργότερα αναγορεύθηκε διδάκτωρ Οικονομικών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Στις Η.Π.Α ήταν που γνώρισε τον καθηγητή Ογκολογίας, Βίκτωρα Βελκουλέσκου, με τον οποίο και παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρία παιδιά. Δέκα χρόνια μετά την άφιξή της στις Η.Π.Α, το 2002 άρχισε να εργάζεται για το ΔΝΤ, ενώ πριν εμπλακεί με το Ελληνικό πρόγραμμα επέβλεπε αυτό της Σλοβενίας και της Κύπρου.

Στην αρχή της καριέρας της στο Δ.Ν.Τ οι μελέτες της είχαν αντικείμενο τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ωστόσο έχει ειδικευτεί και στα δεδομένα της χώρας μας, καθώς έχει συγγράψει μελέτη με τίτλο "Δομικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: Μαθήματα από Άλλες Χώρες".

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Κύπρο δυο περιστατικά εξηγούν γιατί οι Κύπριοι την αποκαλούν "Δρακουλέσκου".

Όταν η υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Χριστόφια, Σωτηρούλα Χαραλάμπους διαπραγματεύτηκε μαζί της, η Ντέλια Βελκουλέσκου ζήτησε οριζόντιες μειώσεις μισθών κατάργηση της ΑΤΑ και του 13ου μισθού. Η Ρουμάνα αξιωματούχος του ΔΝΤ έφερε μάλιστα ως επιχείρημα το γεγονός ότι στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ οι μισθοί μειώθηκαν πέραν του 25% αν και ήταν ήδη χαμηλότεροι από τους μισθούς στην Κύπρο. Η Κύπρια υπουργός δεν κράτησε τα λόγιας της. Εκείνη της απάντησε: "Ακριβώς αυτές οι πολιτικές οδήγησαν τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης σε φτώχεια και μετανάστευση".

Η διαπραγμάτευση με τον Νίκο Αναστασιάδη, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, ήταν ακόμη πιο εκρηκτική. Ο πρόεδρος της Κύπρου προσπαθούσε να την πείσει να μην οδηγηθεί η διάσωση των Κυπριακών τραπεζών στο κούρεμα των καταθέσεων. Η Ντέλια Βελκουλέσκου ήταν όμως ανένδοτη και προέβαλε συνεχώς και νέες απαιτήσεις. Τότε ο Κύπριος πρόεδρος φέρεται να της είπε: "Δε σε αντέχω άλλο, δε διαπραγματεύομαι μαζί σου". Μετά το επεισόδιο ο Αναστασιάδης έφυγε για τις Βρυξέλλες, απ' όπου γύρισε με κούρεμα των καταθέσεων.

Sponsored Post