Οι Έλληνες και Κύπριοι ομογενείς που δραστηριοποιούνται στις Αμερικανικές εκλογές

Οι Έλληνες και Κύπριοι ομογενείς που δραστηριοποιούνται στις Αμερικανικές εκλογές
Shutterstock / Brandon Bourdages

Και σε αυτές τις αμερικανικές εκλογές, το Ελληνικό και Κυπριακό στοιχείο, αν και σιωπηρά αλλά πολύ διακριτικά παίζει το δικό του άλλοτε δραστήριο και άλλοτε υπέρ δραστήριο ρόλο. Όπως θα δείτε από τα profile των παρακάτω προσωπικοτήτων που παρουσιάζουν τα Επίκαιρα, διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο ο κάθε ένας από το πόστο και υπό το βάρος του ονόματος και της προσωπικής του πορείας στα δημόσια πράγματα αλλά και από τις κυβερνητικές ή άλλες θέσεις που έχει υπηρετήσει. Όλοι τους με βαρύνοντα ρόλο ανεξαρτήτως σειράς ή πρωτοκαθεδρίας αλλά με ένα κοινό χαρακτηριστικό τις σχέσεις τους και τους ισχυρούς δεσμούς τους με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Τζον Νεγκροπόντε

Ο John Negroponte, με καταγωγή από τη Χίο αλλά γεννημένος στο Λονδίνο είναι Αμερικανός διπλωμάτης καριέρας, έχοντας υπηρετήσει ως πρέσβης στην Ονδούρα, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες, τα Ηνωμένα Έθνη και το Ιράκ, και με άλλες διπλωματικές θέσεις στο Χονγκ Γκογκ, το Βιετνάμ, τη Γαλλία, το Εκουαδόρ και την Ελλάδα.

Επίσης έχει υπηρετήσει δυο φορές στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ως Διευθυντής για το Βιετνάμ στην Κυβέρνηση Νίξον, και στη συνέχεια ως Αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στην κυβέρνηση Ρήγκαν. Στην προεδρία Μπους του νεότερου, διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (2005-2007) και στη συνέχεια Αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών (2007-2009). Με ένα «διάλειμμα» από το 1997 μέχρι και το 2001, κατά τη διάρκεια του οποίου εντάχθηκε στη McGraw-Hill, τον όμιλο των μέσων ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιχειρηματικών υπηρεσιών, ο Ο John Negroponte μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου επιστρέφει στην ενεργό διπλωματική και πολιτική δράση πρώτα ως Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη (2001-2004) και στη συνέχεια ως Πρέσβης στο Ιράκ (2004-2005).

Ο πρέσβης Negroponte είναι αντιπρόεδρος της εταιρίας συμβουλευτικής στρατηγικής McLarty Associates, με έδρα την Washington, ενώ κατέχει θέση στο πανεπιστήμιο Yale. Από το 2009 είναι επίτιμος πρόεδρος της Council of the Americas/Americas Society, μιας ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη που προωθεί τος εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις του Δυτικού ημισφαιρίου, και επίσης είναι συμπρόεδρος της US-Philippines Society.Από το 2013 είναι ο πρόεδρος του οργανισμού Συμμαχία Πληροφοριών και Εθνικής Ασφαλείας (INSA).

Ο πρέσβης Negroponte έχει βραβευτεί πολλές φορές για την προσφορά του, μεταξύ των οποίων και το μετάλλιο της εθνικής ασφαλείας από τον πρόεδρο Μπους για την συνεισφορά του στην αμερικανική εθνική ασφάλεια.

George Tenet

Ο πρώην επικεφαλής της CIA, γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Υόρκη, μεγάλωσε στην περιοχή του Queens, και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Georgetown. Με μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, εργάστηκε ως επικεφαλής έρευνας στο ΕλληνοΑμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ), και διευθυντής στο νομοθετικό τμήμα του γερουσιαστή από την Πενσυλβάνια H. John Heinz III. Από το 1985 μέχρι και το 1993, διετέλεσε στην επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας, πριν ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τον διορίσει ανώτερο διευθυντή των προγραμμάτων πληροφοριών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Στη συνέχεια υπηρετεί αναπληρωτής διευθυντής της CIA από το 995-1997 και διευθυντής από το 1997 έως και το 2004, η δεύτερη μεγαλύτερη θητεία στην υπηρεσία.

Η υπηρεσία και ο Τένετ δέχθηκαν σφοδρές επικρίσεις για την αποτυχία τους να εμποδίσουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001, αλλά και την αδυναμία του να εντοπίσουν τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, που ο ίδιος ο Τένετ είχε υποστηρίξει ότι υπάρχουν. Το 2004 υποβάλει την παραίτησή του από την υπηρεσία, για προσωπικούς λόγους, και ο George W. Bush του απένειμε το μετάλλιο Ελευθερίας την ίδια χρονιά της παραίτησής του.

Το 2007, εξέδωσε το βιβλίο του «Στο κέντρο της καταιγίδας. Τα χρόνια μου στην CIA». Το 2008 γίνεται διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Allen & Company, ενώ διατηρεί μια θέση στο ΔΣ της εταιρίας L-1 Identity Solutions που κατασκευάζει λογισμικό για βιομετρική ταυτοποίηση. Είναι παντρεμένος με την Stephanie Glakas-Tenet και έχουν έναν γιο.

James George Stavridis

Εγγονός πρόσφυγα από την καταστροφή της Σμύρνης, ο ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης το 2009 γίνεται ο ανώτατος διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη (SΑCΕUR), στη Μονς του Βελγίου, ο πρώτος αξιωματικός του αμερικανικού Ναυτικού και ο πρώτος ομογενής που κατέλαβε αυτό το υψηλό αξίωμα, 60 χρόνια μετά την ίδρυση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

O Τζέιμς Σταυρίδης γεννήθηκε το 1955 στη Φλόριδα των ΗΠΑ, αλλά πέρασε τρία από τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα, όταν ο πατέρας του, συνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών Γιώργος Σταυρίδης, υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, το διάστημα 1962-64.

Ο Τζέιμς Σταυρίδης πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις από τη Σχολή Διπλωματίας του Ταφτς το 1984, αποφοιτώντας την ίδια χρονιά και από το ίδιο πανεπιστήμιο με τον Κώστα Καραμανλή. Νωρίτερα, είχε αποφοιτήσει από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε σε διάφορες δύσκολες αποστολές, από τις εμπόλεμες ζώνες της Βοσνίας και της Αϊτής ως το καυτό μέτωπο του Ιράκ.

Θεωρείται από τους στρατιωτικούς που πιστεύουν στην αξία της «έξυπνης ισχύος »- της λεγόμενης «smart power»-, ενός συνδυασμού στρατιωτικής δύναμης, διπλωματίας και χρήματος, ο οποίος είναι η επιτομή της στρατηγικής του Μπαράκ Ομπάμα για το Αφγανιστάν.

John David Podesta

Γεννημένος στο Σικάγο το 1949, ο John David Podesta είναι ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον. Με ρίζες ελληνικές από την μητέρα του, την Μαίρη Κόκορη και ιταλικές από τον πατέρα του, ο John Podesta έχει διατελέσει προσωπάρχης και βοηθός του προέδρου στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και σύμβουλος στον νυν πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Έμεινε δίπλα στον Μπιλ Κλίντον μέχρι το τέλος της θητείας του και ήταν επικεφαλής μιας πολυετούς εκστρατείας για τον αποχαρακτηρισμό 800 εκατομμυρίων απόρρητων σελίδων από διπλωματικά έγγραφα κρατικών και μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Σήμερα κατέχει θέση συμβούλου στη φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης Center for American Progress της Washington και παράλληλα είναι επισκέπτης καθηγητής στην νομική σχολή του πανεπιστημίου.

Το 1988, John Podesta και ο αδελφός του Tony ίδρυσαν την εταιρία λόμπι Podesta Associates, με έδρα την Washington. Σήμερα η εταιρία γνωστή ως Podesta Group, έχει στενούς δεσμούς με το δημοκρατικό κόμμα και με την κυβέρνηση Ομπάμα, ενώ συνεργάζεται με κάποιες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες, Wal-Mart, BP και Lockheed Martin."

George Gigicos

Ο George Gigicos, υιός ‘Έλληνα κληρικού μετανάστη, δεύτερης γενιάς τον οποίο μάλιστα έχει βαφτίσει ο αδερφός του ισχυρού κληρικού των ΗΠΑ π. Αλέξανδρου Καρλούτσου , Jimy. Mε την εταιρία του «Telion Corp» βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες προεκλογικές εκστρατείες των ρεπουμπλικάνων. Θεωρείται ο ιθύνων νους της εκστρατείας του εκκεντρικού Ντόναλτ Τράμπ και ο άνθρωπος που καθημερινά μιλά μαζί του και το συμβουλεύει για το κάθε τι αν και ο δισεκατομμυριούχος πολύ σπάνια τελικά αποδεικνύεται «καλός μαθητής» αφού στο τέλος υπακούει στο πολιτικό ένστικτο και το δικό του αισθητήριο, όπως λένε άνθρωποι που επί χρόνια τον συναναστρέφονται.

Ο Γιώργος Τσιτσίγκος με έδρα την νότια Φλόριδα, η εταιρία του, με ειδίκευση το σχεδιασμό και τη διοργάνωση πολιτικών και θρησκευτικών events, τις δημόσιες σχέσεις και τις σχέσεις με τον Τύπο, είχε τον πρώτο λόγο επί της 8ετούς προεδρίας του George W. Bush στον Λευκό Οίκο (2001-2009), ανέλαβε την προεκλογική εκστρατεία ΜακΚέιν-Πέιλιν το 2008, την εκστρατεία του Μιτ Ρόμνεϊ (2012), ενώ είχε αναλάβει την διαχείριση της υπόθεση της ΒΡ με τον τύπο μετά το ατύχημα στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού. Σήμερα ο George Gigicos είναι από τους επικεφαλής στην προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump . διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Ελληνική κοινότητα και συχνά βρίσκεται πίσω από μεγάλες δωρεές σε ιδρύματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής όπως βεβαιώνει πηγή που βρίσκεται στο περιβάλλον του ισχυρού άνδρα των επικοινωνιών στο κόμμα των Ρεμπουμπλικάνων.

Γιάνναρος Δημήτριος

Γεννημένος το 1949 στη Σάμο, ο Δημήτριος Γιάνναρος μετανάστευσε οικογενειακώς στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1964. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και της Μασαχουσέτης, και για 31 χρόνια δίδασκε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Χάρτφορντ, του Κονέκτικατ. Επίσης έχει διατελέσει και επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια, όπως το Γέιλ, της Βοστώνης, στο πανεπιστήμιο George Washington και Γιαγκελόνιαν της Πολωνίας.

Η πολιτική καριέρα στου Δημήτρη Γιάνναρου ξεκίνησε το 1995 ότι εξελέγη στην πολιτειακή βουλή του Κονέκτικατ, και συνεχίστηκε μέχρι και το 2011. Ήταν ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα που εξελέγη στο Κονέκτικατ και τρίτος σε όλη την Αμερική. Καθ’ όλη τη διάρκεια των 16 ετών της ενεργούς πολιτικής του καριέρας ως Βουλευτής με τη δημοκρατική παράταξη, διετέλεσε αντιπρόεδρος της οικονομικής επιτροπής εσόδων, πρόεδρος της επιτροπής Ενέργειας και τεχνολογίας, Αναπληρωτής ηγέτης της πλειοψηφίας, αντιπρόεδρος της Βουλής.

Παράλληλα, το 1999 γίνεται μέλλος στην Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) και αμέσως ψηφίζεται από την ολομέλεια Αναπληρωτής Πρόεδρος. Το 2002 εξελέγη πρόεδρος μέχρι και την τρίτη επανεκλογή του το 2009.

Είναι μέλος σε πολλούς διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς καθώς και ομογενειακών οργανώσεων. Σήμερα εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος με την Giannaros Associates και εξακολουθεί να υποστηρίζει νέους ανερχόμενους πολιτικούς τρίτης γενιάς Ελληνικής καταγωγής ενώ πολύ συχνά βρίσκεται σιωπηρά πίσω από πολλές πρωτοβουλίες υποστήριξης της Ελλάδος. Βρίσκεται σταθερά στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και σχεδόν όλοι οι νέοι πολιτικοί –ακόμα και ρεμπουμπλικάνοι – ελληνικής καταγωγής και όχι μόνο επιζητούν στην σθεναρή υποστήριξη του.

George Robert Stephanopoulos

Γιός του γνωστού κληρικού Father Robert Stephanopoulou(βλ. τεύχος 332) και της Πρεσβυτέρας Νίκης (Νικολίτσα το γένος Τσάφος εκ Πατρών) πάλαι ποτέ πανίσχυρης γυναίκας, επί πολλές 10ετιες υπεύθυνη του τομέα διεθνών σχέσεων και επικοινωνιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και έμπιστης του Αρχιεπισκόπου Β&Ν Αμερικής Κυρού Ιακώβου. Εγγονός του επίσης κληρικού του π. Γεώργιου Στεφανόπουλου ενώ κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι πως ολόκληρη η οικογένεια Στεφανόπουλου αφενός έλκει την καταγωγή της από το Νεοχώριον Κυλήνης της Ηλείας και αφετέρου ως επί το πλείστον είναι οικογένεια Λευιτική ( δηλαδή κληρικών) δημοσιογράφων αλλά και πολιτικών. Ο θείος του π. Ηλίας Στεφανόπουλος , αδελφός του πατέρα του Father Robert επίσης κληρικός που υπηρετούσε και αυτός στην πολιτεία της Φιλαδέλφειας. Είναι τρίτης γενιάς Ελληνοαμερικανός γεννημένος την ημέρα της εορτής του πατέρα του Χαράλαμπου Στεφανόπουλου στις 10 Φεβρουαρίου του 1961. Έχει άλλα τρία αδέλφια τον Ανδρέα την Αναστασία και την Μοναχή Αγαπία.

Σπούδασε δημοσιογραφία αλλά και θεολογία κάτι που επίσης λίγοι γνωρίζουν. Στρατεύτηκε από πολύ μικρός, σχεδόν φοιτητής στο δημοκρατικό κόμμα και ξεκίνησε την καριέρα του το 1988 δίπλα στον Mike Dukaki. Εκείνος του δίνει «συστατική επιστολή» και τον στέλνει στον ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών Μπιλ Κλίντον. Έφτασε πολύ γρήγορα σε υψηλά αξιώματα έχοντας στο ενεργητικό του την πετυχημένη εκστρατεία της πρώτης θητείας του Bill Clinton όπου το 1992 γίνεται για πολύ λίγο ο πρώτος ελληνικής καταγωγής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου αλλά πολύ γρήγορα εγκαταλείπει την θέση αυτή και αναλαμβάνει προσωπικός σύμβουλος σε θέματα στρατηγικής του Αμερικανού Πρόεδρου.

Έμπιστος της οικογένειας Κλίντον για πολλά έτη, σχέση που τον ακολουθεί «μοιραία» μέχρι σήμερα… Ο ρόλος του την περίοδο αυτής της πετυχημένης προεκλογικής εκστρατείας έχει αποτυπωθεί και σε ντοκυμανταίρ με τον τίτλο The War Room (1993). Με τον Κλίντον να κερδίζει τις εκλογές, κατά το ξεκίνημα της προεδρίας του και Γιώργος ο Στεφανόπουλος υπηρετούσε εκ των πραγμάτων ως ο εκπρόσωπος τύπου του Κλίντον, ενώ αργότερα έγινε ανώτερος σύμβουλος για την πολιτική και στρατηγική. Ο Στεφανόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση αυτή σύντομα μετά την 2η εκλογή του Κλίντον το 1996. Έγραψε τα απομνημονεύματα του στο βιβλίο με τίτλο «Όλα πολύ ανθρωπινά» (1999), το οποίο εκδόθηκε αφότου έφυγε από τον Λευκό Οίκο, και το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία σημειώνοντας σημαντικές πωλήσεις.

Ωστόσο επικρίθηκε για την τελική στάση που κράτησε και τις θέσεις που έλαβε δημοσίως για το σκάνδαλο Λεβίνσκι που στιγμάτισε την πετυχημένη θητεία Κλίντον στο Λευκό Οίκο. Στο βιβλίο του ο Γιώργος Στεφανόπουλος, εκτός των άλλων που αποκαλύπτει ανέφερε για την κατάθλιψη από την οποία έπασχε λόγω της υψηλής πίεσης των εργασιών του προεδρικού περιβάλλοντος. Ενώ ο Πρόεδρος Κλίντον με τη σειρά του στο δικό του βιβλίο με τίτλο «Η ζωή μου» αναφέρθηκε στα γραφόμενα του Στεφανόπουλου εκφράζοντας μεταμέλεια για τις υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις και πίεση που είχε ασκήσει στον νεαρό τότε Στεφανόπουλο ως προς τα καθήκοντα του. Σήμερα έχει μια εβδομαδιαία εκπομπή στο ABC Channel με τίτλο «η εβδομάδα» (this week ) μέσα από την οποία προβάλλει και υποστηρίζει πάντα εμμέσως πλην σαφώς τους δημοκρατικούς όπου πάντα ανήκε πολιτικά.

Η σχέση του με την Ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ παραμένει διακριτική και –όχι σπάνια- αλλά εμφανίζεται και μεγάλες εκδηλώσεις της Ομογένειας ή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με την σύζυγο Αλεξάντρα Ουέντουορθ, η οποία είναι ηθοποιός, κωμικός και συγγραφέας. Παντρεύτηκαν το 2001 στη Νέα Υόρκη, στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στην ίδια δηλαδή ενορία όπου επί 45 χρόνια ο πατέρας του εργάζεται ως ιερέας. Έχουν 2 κόρες και ζουν στο Μανχάτταν. Πολύ συχνά έρχεται στην Ελλάδα και έχει μόνιμο κατάλυμα διαμονής στην Μύκονο. Τέλος δεν είναι λίγοι εκείνοι στους κόλπους της Ελληνικής κοινότητας όπου προσβλέπουν σε εκείνον για το αξίωμα του Γερουσιαστή όνειρο μεγάλο και της μητέρας του Νίκης. Ο ίδιος δεν μιλά ποτέ για αυτά τα σχέδια του αλλά κρατά γερά τις σχέσεις και τους στενούς δεσμούς του με το Δημοκρατικό κόμμα.

Νικόλαος Μουγιάρης

Μια από τις προσωπικότητες που δικαιωματικά καταλαμβάνουν χώρο σε εκείνους που ξεχωρίζουν όχι μόνον για την προσφορά τους στον Κυπριακό Ελληνισμό της Αμερικής αλλά στην πολυσχιδή δράση του για το Κυπριακό είναι ο Νίκος Μούγιαρης. Εκ των αφανών αλλά διακριτικά ενεργά και πολύ ισχυρών ανδρών της Ελληνικής και Κυπριακής κοινότητας των ΗΠΑ. Απευθείας συνομιλητής του εκάστοτε Κύπριου προέδρου και υπέρ δραστήριος οικονομικός παράγων της Κυπριακής κοινότητας των ΗΠΑ.

Το όνομα του έχει συνδεθεί με την ιστορική εφημερίδα της ΠΡΩΙΝΗΣ όπου υπήρξε εκ των τεσσάρων τελευταίων εκδοτών της εφημερίδας πριν την πώληση της το 2001 στον όμιλο Μπόμπολα ο οποίος λίγους μήνες αργότερα έκλεισε και απέσυρε από την κυκλοφορία την ιστορική εφημερίδα που άνοιξε το 1977, προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας για το Κυπριακό, από την επίσης Κύπρια Φανή Πεταλίδου στις 27 Απριλίου. Συμμετέχει ενεργά στα δημόσια πράγματα της Ελληνικής κοινότητας και είναι μέλος ή υπήρξε ιδρυτής αρκετών προσπαθειών οργανισμών όπως το «συμβούλιο ηγετών των ελληνισμού» μια τελευταία προσπάθεια η οποία αν και με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς και βήματα δείχνει να εδραιώνεται στους κόλπους της ομογένειας των ΗΠΑ. Από εκείνους που γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό ζήτημα όπως και τις ενδογενείς παθογένειες του (στο εσωτερικό της Κύπρου) αλλά και απευθείας συνομιλητής των διαπραγματευτών του κυπριακού ζητήματος.

Η άποψη του έχει βαρύνουσα σημασία για την πορεία και την έκβαση του Κυπριακού όχι μόνον διότι χορηγεί κάθε προσπάθεια και ενισχύει οικονομικά κάθε πρωτοβουλία αλλά διότι δεν διστάζει να αναλάβει και πρωτοβουλίες και αποτελεσματικές δράσεις. Στενός συνεργάτης του Φίλιππα Κρίστοφερ και της ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμια Συντονιστική Επτροπή Κυπριακού Αγώνα) της οποίας είναι μέλος και εκ των ιδρυτικών στελεχών. Συχνά είναι μέσα στην ομάδα των Ελλήνων και Κυπριών που συναντούν τον εκάστοτε Αμερικανό Πρόεδρο για τα ελληνικά και κυπριακά ζητήματα. Βαθιά δημοκρατικός και εκ των θερμών υποστηριχτών του Προέδρου Ομπάμα αλλά και χρόνια στο στρατόπεδο των δημοκρατικών με βαθιά γνώση στις εσωτερικές ισορροπίες του δημοκρατικού κόμματος. Περιττό να αναφερθεί ότι είναι και ένας εκ των πλέον γνωστών χορηγών του δημοκρατικού κόμματος. Αλλά δεν διστάζει να υποστηρίξει και άλλον πλην δημοκρατικού κόμματος αρκεί να έχει εκφραστεί υπέρ των Ελληνικών ή κυπριακών ζητημάτων ή να έχει υπογράψει ψήφισμα στην Βουλή των αντιπροσώπων ή την γερουσία.

Επιχειρηματίας, καινοτόμος και φιλάνθρωπος, ο Νίκος Mούγιαρης είναι ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Μάνα Productions Inc. Είναι εκ των κορυφαίων στον κόσμο ιδιοκτήτες εταιρειών κατασκευής καλλυντικών. Η εταιρεία του ιδρύθηκε το 1975, με κεφάλαιο $6,000, που ο Νίκος δανείστηκε από τον αδελφό του, Απόστολο, και σήμερα απασχολεί πάνω από 800 άτομα και είναι συνέταιρος σε πολλές από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες μάρκες ομορφιάς παγκοσμίως. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Saint John’s με πτυχίο στη Χημεία, και του Πανεπιστήμιου Rutgers με Master στις φυσικές επιστήμες, είναι ένας οραματιστής επιχειρήσεων και ηγέτης της Ομογένειας. Ο Νίκος είναι επίσης παθιασμένος και σταθερός υποστηρικτής των θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι ιδρυτής της οργάνωσης HALC(Hellenic American Leadership Council), μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων και της “Ελληνικής Πρωτοβουλίας» ( Hellenic Initiative) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής. Στις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες του περιλαμβάνονται η έδρα του Ελύτη στο Rutgers, τα Παιδικά Χωριά SOS στην Ελλάδα, και άλλες οργανώσεις στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το 2015 τιμήθηκε με το Φιλιπείδιο βραβείο του ομογενειακού ραδιοφώνου Cosmos FM 91.5

Δημοφιλή