Άρχισε η επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία

Άρχισε η επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Άρχισε σήμερα, Δευτέρα, η επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, με τον απόπλου των πρώτων σκαφών από τη Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα, αναχώρησαν το πρωί της Δευτέρας, λίγο πριν τις 8 το πρωί, τα ναυλωμένα από τη Frontex πλοία από τη Μυτιλήνη, το «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ», τα οποία μετέφεραν 136 μετανάστες. Μαζί τους βρίσκονταν ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη αλλά και ομάδες ανδρών υπηρεσία αποκατάστασης τάξης για να αντιμετωπίσουν τυχόν επεισόδια στη διάρκεια του ταξιδιού προς το λιμάνι του Δικελί. Η εθνική καταγωγή των 136 είναι: 124 από το Πακιστάν, τέσσερις από τη Σρι Λάνκα, δυο από την Ινδία, τρεις από το Μπαγκλαντές, ένας από το Ιράκ και δυο από τη Συρία. Στην τουρκική πλευρά, δεκάδες αστυνομικοί, υπεύθυνοι και μέλη του Ερυθράς Ημισελήνου περίμεναν τους μετανάστες στο λιμάνι. Ακριβώς απέναντι από την προβλήτα που έδεσε το πλοίο, δύο άνθρωποι ξεδίπλωσαν ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν στα αγγλικά "Stop deportation, open borders" (Σταματήστε τις απελάσεις, ανοίξτε τα σύνορα).

Οι προγραμματισμένες για την Τρίτη και την Τετάρτη μετακινήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν αφού δεν υπάρχει ικανός αριθμός μεταναστών που να δικαιολογεί διαδικασία επαναπροώθησης. Εδώ σημειώνεται ότι σχεδόν το σύνολο των υπό περιορισμό ευρισκομένων στο hotspot της Μόριας μεταναστών και προσφύγων, έχουν εκφράσει τη βούληση να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου και έως ότου δοθεί σχετική απάντηση επί της αιτήσεως ασύλου, παγώνει κάθε διαδικασία επαναπροώθησης.

Την ίδια ώρα που από τη Μυτιλήνη αναχωρούσαν τα πλοία με τους επαναπροωθούμενους μετανάστες, ξεκινούσε πλοίο και από τη Χίο με κατεύθυνση και πάλι το λιμάνι του Δικελί και επιβαίνοντες 66 μετανάστες και ισάριθμα στελέχη της Frontex.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, δεν υπήρξαν απρόοπτα κατά την αναχώρηση του σκάφους με τους 138 μετανάστες- ωστόσο στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται και μικρή ομάδα αλληλέγγυων που φωνάζει συνθήματα υπέρ των ανοιχτών συνόρων και κατά των επαναπροωθήσεων. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, οι αρχές έχουν δεχθεί 2.870 αιτήματα ασύλου από ανθρώπους οι οποίοι όταν πρωτοέφτασαν στη χώρα μας ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο αυτό.

Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίo «Αριάδνη» μεταφέροντας 25 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. Χθες βράδυ κατέπλευσε επίσης το "Νήσος Μύκονος" με 73 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.

Στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση βρίσκονται περίπου 4.800 άτομα. Χθες το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι τρία πούλμαν έφθασαν στο λιμάνι για να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας δεν επιβιβάστηκε κανείς σε αυτά.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή