Προβόπουλος: Όλοι γνώριζαν ότι το χρέος θα ξεπεράσει το 800% του ΑΕΠ

Προβόπουλος: Όλοι γνώριζαν ότι το χρέος θα ξεπεράσει το 800% του ΑΕΠ
Sooc

Διευκρινίσεις για την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επικαλέστηκε στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, έδωσε ο Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη. Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία ήταν ανηρτημένη στον ιστότοπο του Ταμείου, η προοπτική του χρέους της Ελλάδας θα έφτανε πάνω από το 800% του ΑΕΠ το 2060.

«Υπήρχε ένα ποσοστό γύρω στο 80% το οποίο ήταν οι ακάλυπτες υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Στην ουσία επιεικώς το ταμείο ήταν μείον», δήλωσε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, προσθέτοντας ότι «αυτά τα γνώριζε η Ελλάδα, ο κόσμος και διεθνής κοινότητα, καθώς η έκθεση είχε αναρτηθεί στο σάιτ του ΔΝΤ. (...) Όποιος λέει ότι δεν γνώριζε είναι τουλάχιστον αφελής».

Ο κ. Προβόπουλος καταδίκασε τα προγράμματα που ακολουθεί η χώρας μας, λέγοντας ότι η η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να προέλθει κατά δύο τρίτα από περικοπές και κατά ένα τρίτο από το φορολογικό, δηλαδή τη φοροδιαφυγή.

Ερωτηθείς για το αν ζήτησε από τον Μπομπ Τραα να μην δημοσιεύσει τα στοιχεία, υπεραμύνθηκε της θέσεις του, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ακριβές ότι ζήτησα από τον Μπομπ να μην δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, αλλά του ζήτησα να κάνει σωστή χρήση τους». Δικαιολογώντας, σημείωσε ότι, «λόγω των δυσμενών συνθηκών που είχαν τα spreads, αν έβγαινε η προοπτική του 800% την άλλη μέρα, θα κατέρρεε η χώρα».

Δημοφιλή