Τα γραφήματα του «σκανδάλου του αιώνα» των Panama Papers

Τα γραφήματα του «σκανδάλου του αιώνα» των Panama Papers
icij.org

Το «σκάνδαλο του αιώνα» χαρακτηρίζεται η αποκάλυψη των Panama Papers για το παγκόσμιο δίκτυο φοροδιαφυγής και όχι αδίκως.

Τα αρχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας χάρη στην προσπάθεια ενός εκτεταμένου δικτύου μέσων ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο, κι αφορούν τις παράνομες συναλλαγές και τη φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών, αλλά και μεγαλοσχημόνων πολιτικών μέσα από την εμπλεκόμενη offshore εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Μόσακ Φονσέκα στον Παναμά.

Πάνω από 11,5 εκατ. έγγραφα, και πάνω από 2,6 terabytes πληροφοριών βρέθηκαν μέσω του WikiLeaks στα χέρια της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και άλλους 107 δημοσιογραφικούς ομίλους, οι οποίοι επιδόθηκαν αμέσως στο έργο της κωδικοποίησης, ταυτοποίησης και δημοσίευσης τούτου του πολύτιμου υλικού, που πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει «σκάνδαλο του αιώνα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες (με δεσπόζον όνομα αυτό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ισλανδού πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Νταβίντ Γκουνλαουγκσον, του προέδρου του Πακιστάν, αλλά και του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Πορόσενκο και το Αργεντίνου ομολόγου του Μαουρίσιο Μάκρι), άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ή της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Ζι Τζινπίνγκ, Άραβες εμίρηδες κλπ), πάνω από 15,600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα στοιχεία που απεκάλυψε η WikiLeaks. Ο όγκος τους καλύπτει το χρονικό διάστημα από το 1977 έως το 2015.

Ποιούς αφορούν

Τα πρόσωπα

Οι offshore εταιρείες

Τα αρχεία περιέχουν πληροφορίες για περίπου 210.000 εταιρείες σε 21 φορολογικούς παραδείσους, από τον Παναμά έως το Χονγκ Κονγκ.

Οι 10 χώρες που λειτουργούν οι μεσάζοντες

Η δικηγορική εταιρεία δούλευε με περισσότερες από 14.000 τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και εταιρείες και άλλους μεσάζοντες για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

40 χρόνια δράσης

Οι εταιρείες που άνοιγαν και έκλειναν.

Οι 10 τράπεζες με τις περισσότερες offshore στον κόσμο

Περισσότερες από 500 τράπεζες, θυγατρικές και τα υποκαταστήματα τους με σχεδόν 15.600 εταιρείες βιτρίνες στην Μόσακ Φονσέκα.

Οι 10 πιο δημοφιλείς φορολογικοί παράδεισοι στα Panama Papers

Οι χώρες με τους πιο «δραστήριους» μεσάζοντες

Η εξέλιξη των offshore εταιρειών της Μόσακ Φονσέκα

Δημοφιλή