Σε κλίμα κατασκοπικής ταινίας οι διαπραγματεύσεις. Οι απειλές, οι παγίδες, οι θύτες και τα θύματα

Σε κλίμα κατασκοπικής ταινίας οι διαπραγματεύσεις. Οι απειλές, οι παγίδες, οι θύτες και τα θύματα
Sooc

Σε κλίμα κατασκοπικής ταινίας με υποκλοπές, απειλές, παγίδες «θύματα» και «θύτες» ξεκινούν και πάλι από σήμερα, Δευτέρα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και των τεσσάρων επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Το πρώτο ραντεβού αναμένεται να γίνει σήμερα, Δευτέρα, και το μόνο δεδομένο που υπάρχει είναι ότι θα διεξαχθεί σε κλίμα έντασης μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks. Οι επιδιώξεις αλλά και τις απειλές του Ταμείου για το «γεγονός» που θα πρέπει να υπάρξει προκειμένου να πιεστεί η Ελληνική κυβέρνηση να λάβει σκληρά μέτρα και οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε γενναία διευθέτηση του χρέους, φέρνει στην επιφάνεια αυτό που όλοι ψιθύριζαν αλλά κανείς δεν μπορούσε να το επιβεβαιώσει.

Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών είθισται να είναι αναγνωριστική. Αυτή τη φορά όμως πρόκειται να είναι και καθοριστική καθώς οι πέντε πλευρές θα πρέπει να δείξουν αν συνεχίζουν να έχουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Παράλληλα όπως έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας «φωτογραφίζοντας» το ΔΝΤ «οι θεσμοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν ή να φύγουν από το πρόγραμμα και τη διαπραγμάτευση».

Η Ελληνική πλευρά είναι δεδομένο ότι από την πρώτη στιγμή που βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες των τριών στελεχών του ΔΝΤ, έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας, αν όχι συνολικά προς το ΔΝΤ, σίγουρα για το κεντρικό πρόσωπο αυτής της εμπλοκής. Ο κ. Τόμσεν αποτελεί πλέον «κόκκινο» πανί για την κυβέρνηση. Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν στην HuffPost Greece ότι η συνομιλία του κ. Τόμσεν με την κ. Βελκουλέσκου «αποδεικνύει τις υπόγειες μεθοδεύσεις του ισχυρού άντρα του Ταμείου οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση, αλλά ακόμα και την Ευρωπαϊκή συνοχή».

Ταυτόχρονα άλλο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι «η συμπεριφορά του κ. Τόμσεν είναι σαν να βρισκόμαστε ακόμα στον περσινό Μάιο» και πρόσθεται «αγνοεί το νέο πρόγραμμα και τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί».

Το «γεγονός» που φαίνεται πως επιδιώκει το ΔΝΤ προκειμένου να πιέσει για διαφορετικούς λόγους Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο, έστω και αν η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το χαρακτήρισε «ανοησίες», βάζει νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση, την ώρα που είναι εμφανές και από τις συνομιλίες οι οποίες διέρρευσαν, ότι μεταξύ των δανειστών οι διαφορές για τους στόχους και τις επιδιώξεις του προγράμματος παραμένουν χαοτικές.

Το Ταμείο συνεχίζει να επιδιώκει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 να μειωθεί από το 3,5% το οποίο προβλέπει το πρόγραμμα στο 1,5% και η διαφορά να καλυφθεί από τη διευθέτηση του χρέους. Και αν κάποιος θα αναρωτιόταν σε ποιό σημείο η πρόταση του ΔΝΤ βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση, η απάντηση βρίσκεται στο μίγμα των μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ.

Δηλαδή ο στόχος μπορεί να χαμηλώνει ιδιαίτερα, συνοδευόμενος μάλιστα με σημαντική ρύθμιση του χρέους, ωστόσο αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν με πολύ μεγάλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και αλλαγές στα εργασιακά.

Παρόλα αυτά το ΔΝΤ προκειμένου να προσεγγίσει τις θέσεις Αθήνας και Βρυξελλών «ρίχνει νερό στο κρασί του» και δέχεται ο στόχος πλεονάσματος για το 2018 να μπει στο 2,5%. Και για αυτό τον στόχο όμως τα μέτρα που θα χρειαστούν θα πρέπει να είναι σκληρά και η διευθέτηση του χρέους γενναία, καθώς εκτιμά για φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ έναντι πλεονάσματος 0,5% που είναι η εκτίμηση της ΕΕ.

Η λύση της δύσκολης εξίσωσης τόσο αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ των θεσμών, όσο και για την πορεία της αξιολόγησης θα πρέπει να βρεθεί μέσα στις επόμενες 7 έως 10 ημέρες, προκειμένου οι εκπρόσωποι των θεσμών, αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη να ταξιδεύουν για την Ουάσιγκτον όπου θα διεξαχθεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ.

Ενδιάμεσα θα διεξαχθεί μία ακόμα σύνοδος του Euro Working Group, προκειμένου οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να εξετάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα περιθώρια που υπάρχουν να υπάρξει συμφωνία έως τη διακοπή για τη σύνοδο του ΔΝΤ. Σε αντίθετη περίπτωση τόσο ο χρόνος, όσο και η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τίθενται εν αμφιβόλω.

Δημοφιλή