Ύπνος Project: Ολονύχτιο πιτζάμα πάρτι, κλινική ύπνου και ταινίες στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Ύπνος Project: Ολονύχτιο πιτζάμα πάρτι, κλινική ύπνου και ταινίες στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Ύπνος Project

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κοιμάται; Πώς περνάμε το 1/3 της ζωής μας;

Μία έκθεση που θα σας κάνει να βρείτε ή να χάσετε τον ύπνο σας.

Θέλετε να δείτε έργα που καλύπτουν όλες τις περιόδους της σύγχρονης ελληνικής τέχνης από τον 18ο αιώνα έως σήμερα σε σημεία που δεν περιμένατε;

Θέλετε να κοιμηθείτε ένα βράδυ στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης;

Να χορέψετε σε ολονύχτιο pyjama party;

Να ξαπλώσετε σε μια κλινική ύπνου;

Να μάθετε για τη στέρηση ύπνου ως μέθοδο βασανισμού;

Να δείτε ταινίες που σχετίζονται με τον ύπνο για ένα ολόκληρο 24ωρο;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα φιλοδοξεί να καλύψει το Ύπνος Project στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο υπόσχεται να ανοίξει τα μάτια στους επισκέπτες του για όλες εκείνες τις ώρες της ζωής τους που δεν ξέρουν ποιοι είναι.

Αναμφισβήτητα η αξία του ύπνου είναι σημαντική και ένας ποιοτικός ύπνος ισοδυναμεί με καλύτερη εγκεφαλική και γνωστική λειτουργία, βελτιωμένη διάθεση και περισσότερη παραγωγικότητα και οξυδέρκεια. Στον ύπνο αποκαλύπτονται τα απωθημένα και το σώμα γίνεται ευάλωτο. Στην δραστηριότητα του ύπνου φανερώνεται η μηχανική της ερωτικής ζωής αλλά και στις διαταραχές του ύπνου αποτυπώνονται τα όρια του κοινωνικού σώματος.

Ταυτόχρονα, όμως, ο ύπνος βιώνει κρίση. Οι νέες τεχνολογίες μετατρέπουν το υπνοδωμάτιο σε χώρο εργασίας και όχι ξεκούρασης και ηρεμίας. Η συνεχής περιστολή του ύπνου και η ατέρμονη διαστολή της ανθρώπινης εργασίας αποσυνθέτουν τη σημασία της αναζωογονητικής απόσυρσης και φέρνουν στο προσκήνιο μια σειρά σύγχρονες μορφές βιοπολιτικής και κοινωνικού ελέγχου. Ο δημόσιος ύπνος από συστατικό στοιχείο του υπαιθρισμού και της απελευθέρωσης του ανθρώπινου σώματος στο φυσικό περιβάλλον γίνεται η πολλαπλασιαζόμενη πληγή του πολιτικού και κοινωνικού χώρου στην πόλη και στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση θέλοντας να επικεντρωθεί στο λιγότερο εξερευνημένο τμήμα της ζωής και του φαντασιακού μας, στο τμήμα που πιστεύουμε πως οι δραστηριότητές μας αναστέλλονται και αποσυρόμαστε για να ανασυνταχτούμε σωματικά και ψυχικά, που πιστεύουμε πως παύει η κοινωνική δραστηριότητα και τα βάρη της, δημιούργησε ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα εκδηλώσεων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση το οποίο αποτελείται από μια έκθεση έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, από performances και sleepovers, ένα κύκλο ηχητικών έργων και ζωντανών περιπατητικών δράσεων και από μια σειρά διαλέξεων και δημόσιων συζητήσεων. Επίσης, συνοδεύεται από μια ειδική περιοδική έκδοση.

«Το Ύπνος Project συγκροτείται γύρω από τη ριζικά διαφορετική συνθήκη της ετερότητας και του ψυχικού τόνου του ύπνου. Ο έρωτας και ο δίδυμος αδελφός του ύπνου, ο θάνατος κατέχουν δεσπόζουσα θέση στον κεντρικό ιστό της εκδήλωσης γύρω από τον οποίον αρθρώνονται μια σειρά δίπολα, με πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο: ύπνος/θάνατος, έρωτας/φύλο, κανονικότητα/διαταραχή, εργασία/ανάπαυση, ταυτότητα/ετερότητα, πραγματικότητα/όνειρο, ορθολογικό/ανορθολογικό, πνευματικότητα/ιατρικοποίηση, παράδοση/νεωτερικότητα, αντικείμενο/επιτέλεση», αναφέρει η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος.

Το Ύπνος Project επιχειρεί να διερευνήσει τις διαπλοκές και την περίμετρο των πολλαπλών συσχετίσεων, ανατρέποντας μια σειρά από στερεότυπα γύρω από την ιστορική συγκρότηση της νεωτερικής κουλτούρας στην Ελλάδα και των σχέσεών της με το σύγχρονο. Φέρνει έτσι μαζί αριστουργήματα της ιστορίας της ελληνικής τέχνης, σύγχρονους καλλιτέχνες και αρχειακό υλικό που προέρχεται από εγγραφές και μεταγραφές της εγχώριας λαϊκής κουλτούρας, σε μια δοκιμασία αλληλεπίδρασης και μεταλλαγής.

Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Ελισάβετ Πανταζή, Κωνσταντίνα Σουλιώτη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης

Συντονισμός: Πάσκουα Βοργιά, Ελισάβετ Πανταζή, Κωνσταντίνα Σουλιώτη

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έκθεσης: FLUX – office (Εύα Μανιδάκη – Θανάσης Δεμίρης)

To Ύπνος Project αναπτύσσεται στο κτήριο της Στέγης, στο κτήριο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και σε άλλους χώρους και τα εγκαίνια θα γίνουν στις 18 Απριλίου 2016.

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800

Από 18 Απριλίου 2016

Δημοφιλή