Αφιερωμένο στο κείμενο και στην εικόνα το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Αφιερωμένο στο κείμενο και στην εικόνα το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει για 17η χρονιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει επιλεγμένες ταινίες μεγάλου μήκους σε διάφορες κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης.

Φέτος το Φεστιβάλ θέλει να μας παρουσιάσει όλο τον πλούτο και τη μεγάλη ποικιλία αντιπροσωπευτικών ταινιών από τη γαλλική και γαλλόφωνη παραγωγή, με ταινίες που θα μας ταξιδέψουν στο Βέλγιο, στον Καναδά, στο Μαρόκο, στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Ρουμανία, στην Ελβετία και στην Τυνησία.

Ήδη ξεχωρίζει η καναδική ταινία που θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το «CORBO» του γαλλοκαναδού Mathieu Denis -ο οποίος υπογράφει τόσο το σενάριο όσο και την σκηνοθεσία. Ο δεκαεξάχρονος Jean Corbo, γιος μιας Γαλλοκαναδέζας και ενός Ιταλού, αισθάνεται διχασμένος ανάμεσα σε δύο ταυτότητες. Αφού συνδεθεί φιλικά με δύο νεαρούς ακροαριστερούς ακτιβιστές, εντάσσεται στο Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κεμπέκ (FLQ), ένα μυστικό ριζοσπαστικό πολιτικό κίνημα. Κι από εκείνη τη στιγμή ο Jean αρχίζει την αδυσώπητη πορεία προς τη μοίρα του.

Η ταινία είχε επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ενώ συμπεριλήφθηκε στο top 10 του Καναδά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Χάρη στη φετινή «λευκή κάρτα» στο φεστιβάλ Animasyros θα παρουσιαστούν ταινίες για διάφορες κατηγορίες θεατών, επιβεβαιώνοντας ότι αυτός ο αναπτυσσόμενος τομέας της κινηματογραφικής δημιουργίας δεν απευθύνεται μόνο στους νεότερους.

Στο επίκεντρο της φετινής διασταύρωσης των ειδών θα βρεθούν το κείμενο και η εικόνα, σε μια ειδική θεματική ενότητα αφιερωμένη στη μεταφορά κλασικών έργων της γαλλικής λογοτεχνίας στην οθόνη. Ο κινηματογράφος, τέχνη σχετικά νέα, μπόρεσε να αντλήσει άφθονο υλικό από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα όλων των εποχών και πολλές φορές να αποδώσει με λεπτότητα τις αφηγήσεις. Η ενότητα αυτή θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε τη συνύπαρξη των ειδών αλλά και να ανακαλύψουμε τα κείμενα που ενέπνευσαν τις ταινίες.

17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Πέμπτη 7 έως και Τετάρτη 13 Απριλίου

Κινηματογραφικές Αίθουσες: Δαναός, Embassy Nova Odeon και Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος - Αuditorium Theo Angelopoulos

Οι προσκεκλημένοι του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

  • Delphine Coulin, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, σκηνοθέτης
  • Muriel Coulin, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, σκηνοθέτης
  • Raphaël Personnaz, ηθοποιός στην ταινία Affaire SK1 |Υπόθεση: άγνωστο DNA
  • Laurent Larivière, Σκηνοθέτης της ταινίας Je suis un soldat | Η Ανυπότακτη
  • Pascal Tessaud, Σκηνοθέτης της ταινίας Brooklyn
  • Jalil Naciri, ηθοποιός στην ταινία Brooklyn
  • Thomas Litli, σκηνοθέτης της ταινίας Médecin de compagne | Γιατρός στο χωριό
  • Denis Dercourt, σκηνοθέτης της ταινίας En équilibre | Λεπτές ισορροπίες
  • Lionel Baier, σκηνοθέτης της ταινίας La vanité | Μάταια

Η κριτική επιτροπή

  • Delphine και Μuriel Coulin, Πρόεδροι
  • Λήδα Γαλανού, δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του flix.gr
  • Σπύρος Γιανναράς, συγγραφέας, μεταφραστής
  • Στεφανία Γουλιώτη, ηθοποιός
  • Παναγιώτης Ευαγγελίδης, συγγραφέας, μεταφραστής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης

Τα βραβεία

Θα απονεμηθούν δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής που αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων, με το οποίο πρόκειται να υποστηρίξουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού είναι προσφορά της εταιρείας Fischer και θα απονεμηθεί στον Έλληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας, με σκοπό την προώθησή της, όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

«Éperdument» («Παράφορα»)

Η ταινία της πρεμιέρας

«Mon Roi» (Ο Βασιλιάς μου)

Παρουσία του ηθοποιού Raphaël Personnaz καθώς και της κριτικής επιτροπής.

Παρουσιάζει ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

Η Tony μπαίνει σε κέντρο αποκατάστασης έπειτα από μια σοβαρή πτώση στο σκι. Ενώ νιώθει εξαρτημένη από το ιατρικό προσωπικό και τα παυσίπονα, ανακαλεί στη μνήμη της τη θυελλώδη ιστορία που έζησε με τον Georgio. Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο άντρας που λάτρεψε; Πώς μπόρεσε να αφεθεί σ’ αυτό το ασφυκτικό και καταστροφικό πάθος; Για την Tony ξεκινάει μια δύσκολη ανασυγκρότηση της ζωής της.

*Φεστιβάλ των Καννών 2015: Βραβείο γυναικείας ερμηνείας

Η ταινία, που περιλαμβάνεται στο διαγωνιστικό τμήμα, θα προβληθεί ξανά για το κοινό το Σάββατο 9/4 στις 22.00 στον Δαναό.

Η ταινία της λήξης

«Retour Chez Ma Mere» (Μαμά, γύρισα!)

Όλοι αγαπάμε τους γονείς μας, αλλά να είμαστε ενήλικοι και να γυρίσουμε να ζήσουμε στο σπίτι τους, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Η Stéphanie θα βιώσει αυτή την έντονη εμπειρία, αρχικά αντιμέτωπη με μια στοργική μα φορτική μητέρα και έπειτα με τα αδέλφια της, που βγάζουν όλη τη μνησικακία τους για παλιές υποθέσεις. Η οικογένεια δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε εχθρικό έδαφος, σπαρμένο με απρόσμενες παγίδες και γεμάτο μυστικά!

Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει μόνο με την ειδική πρόσκληση.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Σινέ-Κοντσέρτο: Έσχατον

Δευτέρα 11 Απριλίου, 20.30

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο – Είσοδος ελεύθερη

Έσχατον ονομάζεται το διαστημόπλοιο που μεταφέρει την ανθρώπινη συνείδηση στα πέρατα του σύμπαντος. Το σκάφος αυτό είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα της αθανασίας.

Ο σκοπός αυτού του ταξιδιού είναι να αποδομήσει το φόβο του απείρου και τις ατελείς εκφράσεις της ύλης. Κατά τη διαδικασία συνάντησης με το όριο, η μνήμη εκφράζεται σαν πληροφορία από το μέλλον.

Ο ταξιδιώτης παραδόθηκε στην πυκνότητα των σκέψεων του. Η αποστολή του να επιβιώσει μέσα στο θάνατο αποτελεί μια προσέγγιση που ποτέ δεν ολοκληρώνεται. Η κατάρρευση της συνείδησής του απέκτησε την ένταση ενός ονείρου. Η συσκευή αυτή απορρόφησε τον χωροχρόνο. Αυτό είναι το τελευταίο σήμα που εκπέμπεται.

Επηρεασμένο από τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας Tau-zero και Starmaker το ‘Εσχατον είναι μια αλχημιστική προσέγγιση στα σημεία συγκλήσεων και αποκλίσεων μεταξύ τεχνολογίας και συνείδησης.

Αποτελεί μια απόπειρα σύνδεσης του ανθρώπινου στοιχείου με την κβαντική συμμετρία του σύμπαντος, μέσα από μια ολιστική ματιά της πραγματικότητας.

«Les Chevaliers Blancs» («Λευκοί Ιππότες»)

Λογοτεχνία & Κινηματογράφος

Παρασκευή 08 Απριλίου, 18.00

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Έναρξη της ενότητας « Από το βιβλίο στην οθόνη» , με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, και διευθυντή του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ.

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε την κοινή ιστορία της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, μια ιστορία πλούσια και πολύπλευρη που υπήρξε η αφορμή να δημιουργηθούν τόσα πολλά αριστουργήματα στη μεγάλη οθόνη. Θα κάνει μια αναδρομή σ’ αυτήν την ιστορία, παρουσιάζοντας τις ταινίες και τα γαλλικά λογοτεχνικά έργα στα οποία βασίστηκαν. Θα αναπτύξει επίσης περιπτώσεις όπου ο κινηματογράφος διαχωρίστηκε από το κείμενο ή αντίθετα. Η επιλογή των ταινιών αυτής της ενότητας είναι πολυποίκιλη σε είδη και εποχές αλλά και ως προς την επιλογή των κειμένων στα οποία έχουν βασιστεί οι ταινίες, ώστε να απεικονίζεται η ιστορία αυτής της σχέσης.

Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας La belle noiseuse / Η ωραία καβγατζού του Jacques Rivette (240΄) βασισμένο στο έργο του Honoré de Balzac The unknown masterpiece

MASTERCLASS

Κινηματογραφώντας τη Μουσική

Κυριακή 10 Απριλίου, 20.00

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας Brooklyn στις 18.00.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Pascal Tessaud, μαζί με τον ηθοποιό Jalil Naciri, τον Γιάγκο Αντίοχο, δημοσιογράφο στο περιοδικό ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ και έναν προσκεκλημένο-έκπληξη, θα συζητήσουν για το πώς μπορεί να γυριστεί μια ταινία με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, για τις υπόγειες σχέσεις των υποκουλτούρων και του κινηματογράφου, τη δυναμική του χιπ χοπ στη νεολαία, στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο.

Δημοφιλή