Με «βελτιωμένες» προτάσεις προς τους δανειστές, δηλαδή λίστα με έμμεσους φόρους, ξεκινά εκ νέου η διαπραγμάτευση

Με «βελτιωμένες» προτάσεις προς τους δανειστές, δηλαδή λίστα με έμμεσους φόρους, ξεκινά εκ νέου η διαπραγμάτευση
Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives for an Eurogroup Finance Ministers' meeting at the European Council, in Brussels on November 9, 2015. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives for an Eurogroup Finance Ministers' meeting at the European Council, in Brussels on November 9, 2015. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Με την επικαιροποιημένη λίστα των έμμεσων φόρων που θα φέρουν 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) στα ταμεία θα επιστρέψουν σήμερα στις 18:30 το απόγευμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι τέσσερις επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε χθες στα τεχνικά κλιμάκια τις «βελτιωμένες» του προτάσεις προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές που υπάρχουν με τους δανειστές και να καλύψει τις απαιτήσεις τους για τη λήψη μέτρων 5,4δις ευρώ (3% του ΑΕΠ) έως και το 2018.

Σύμφωνα με στελέχη που γνωρίζουν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση προχωρά για ακόμα μια φορά σε αύξηση των φόρων προκειμένου να μην πειράξει μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου. Την ίδια ώρα ακόμα αναζητά δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού (πέραν των αμυντικών που έχουν ήδη καταγραφεί στη συμφωνία) προκειμένου να ικανοποιήσει την προτροπή των δανειστών ο δημοσιονομικός στόχος να μην επιτευχθεί μόνο από την άμεση και έμμεση φορολογία.

Παρόλα αυτά η επικαιροποιημένη λίστα με τους έμμεσους φόρους που υπέβαλε η κυβέρνηση στους θεσμούς, δείχνει ότι ακόμα μια φορά η επίτευξη των στόχων θα βασιστούν σε μια ακόμα «φοροεπιδρομή».

Συγκεκριμένα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπάρχουν προτάσεις που προβλέπουν:

Αύξηση φόρων στον καπνό και τα τσιγάρα.

Αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας.

Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.

Επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές, καθώς οι δανειστές επιμένουν να μην δέχονται την κυβερνητική πρόταση για επιβολή τέλους στο σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών.

Αλλαγή στο μοντέλο υπολογισμού των φορολογικών βαρών στα Ι.Χ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει διαφοροποιήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και στα τέλη ταξινόμησης, ενώ προβλέπεται και η αύξηση φορολογίας των μεταχειρισμένων.

Αυξήσεις στα καύσιμα, αν και ακόμα το οικονομικό επιτελείο δεν έχει οριστικοποιήσει τις τελικές αποφάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει η απώλειες από τη μείωση στα τέλη κυκλοφορίας να καλυφθούν από την αύξηση του ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη, προκειμένου να φορολογείται η χρήση και όχι η κατοχή του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αύξηση θα είναι μικρότερη των 0,10 ευρώ ανά λίτρο, αλλά, αν προστεθεί ο ΦΠΑ, η τελική τιμή θα αυξηθεί αρκετά.

Αντίθετα φαίνεται πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το πετρέλαιο κίνησης, καθώς κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση. Ως προς το φυσικό αέριο, πιθανότερη είναι η αύξηση του ΕΦΚ για βιομηχανική χρήση, φέρνοντας εμμέσως νέες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές.

Σχέδια υπάρχουν και για την αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμα μέτρο που πιθανόν να αφορά το σύνολο της στοιχηματικής αγοράς.

Στον τομέα των δαπανών η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται τελικά στην εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για την μείωση αμυντικών δαπανών κατά 400.000.000 ευρώ, ενώ σχεδιάζει την παράταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο Δημόσιο για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα.

Δημοφιλή