ΔΙΕΘΝΕΣ
07/04/2016 10:16 EEST | Updated 07/04/2016 10:17 EEST

Ολλανδικό «όχι» στην άρση των εμπορικών φραγμών ΕΕ-Ουκρανίας. Το τέλος της κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ «βλέπει» η αντιπολίτευση

BART MAAT via Getty Images
Dutch member of the Socialist Party (SP) Harry van Bommel hands out flyers against a referendum on the association treaty with Ukraine, in The Hague, on April 5, 2016. A referendum is scheduled on 06 April 2016 to decide in favor or against the ratification of the Association Agreement between the EU and Ukraine. / AFP / ANP / Bart Maat / Netherlands OUT (Photo credit should read BART MAAT/AFP/Getty Images)

«Όχι» είπαν οι Ολλανδοί στη συμφωνία στενότερης εμπορικής συνεργασίας Ουκρανίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επισημαίνουν οι Telegraph, Deutche Welle και Guardian, το δημοψήφισμα της 6ης Απριλίου ήταν μια μεγάλη νίκη για τους ευρωσκεπτικιστές.

Τη δυσαρέσκειά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο πρόεδρος είναι λυπημένος», είπε.

Τη συμφωνία, η οποία προβλέπει την άρση των εμπορικών φραγμών μεταξύ ΡΡ και Ουκρανίας, απέρριψε το 64% των Ολλανδών ψηφοφόρων. Όπως επισημαίνει η Telegraph, η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την είσοδο της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μεγάλο «όχι» των Ολλανδών προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς το ερώτημα δεν αφορούσε ένα εθνικό θέμα, αλλά ένα ζήτημα που άπτεται άμεσα του πεδίου αρμοδιοτήτων της ΕΕ. Λόγω της κυλιόμενης προεδρίας, η Ολλανδία αυτό το εξάμηνο βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΕ. Ένας ακόμα λόγος όμως που τα αποτελέσματα εγείρουν ανησυχία είναι το γεγονός ότι ο η ολλανδική κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει τη συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τον Ιανουάριο η συμφωνία είχε μάλιστα περάσει με θετική ψήφο και από τα δύο σώματα της ολλανδικής βουλής, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κύρωσής της. Κι αυτό διότι μεσολάβησε η συλλογή 400.000 υπογραφών από ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόρους, γεγονός που είχε ως συνέπεια την απόφαση να παρουσιαστεί η εν λόγω συμφωνία και ενώπιον του λαού στο πλαίσιο συμβουλευτικού δημοψηφίσματος, σύμφωνα με όσα ορίζει το ολλανδικό Σύνταγμα.

Παρόλο που το δημοψήφισμα δεν επηρεάζει άμεσα την διατήρηση ή άρση της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Marc Rutte συνειδητοποίησε σύντομα πως θα ήταν αδύνατο να επικυρώσει τη συμφωνία σε αυτή τη μορφή της, μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η αντιπολίτευση στην Ολλανδία «βλέπει» το τέλος του Rutte, αλλά και την ΕΕ στην παρούσα μορφή της.

«Εάν τα δύο τρίτα των ανθρώπων λένε “όχι”, πρόκειται για μια ψήφο που δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις ελίτ των Βρυξελλών και της Χάγης», δημοσίευσε στο Twitter ο ευρωσκεπτικιστής Geert Wilders, ο κυριότερος πολιτικός αντίπαλος του Rutte.