ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/04/2016 18:57 EEST | Updated 07/04/2016 18:57 EEST

Λαγκάρντ: Το ασφαλιστικό «πάει προς τον τοίχο» και οι Έλληνες το ξέρουν. Πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις

Το ασφαλιστικό πηγαίνει «προς τον τοίχο» έτσι όπως είναι δομημένο, και οι Έλληνες το γνωρίζουν αυτό, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο συνέδριο Women in the World, στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη η χώρα μας να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Από τη συμφωνία του Ιουλίου και μετά, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, το ΔΝΤ λέει δύο «απλά πράγματα»: Ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και ότι το φορτίο του χρέους είναι πολύ μεγάλο. «Για να σταθεί στα πόδια της, να είναι πλήρως ανεξάρτητη και κυρίαρχη, αυτά τα δύο θέματα πρέπει να λυθούν. Το ένα από αυτά επαφίεται στους ίδιους τους Έλληνες. Πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις, να δουν το ασφαλιστικό, που πάει προς τον τοίχο έτσι όπως είναι δομημένο τώρα, και το γνωρίζουν. Και αντί να επικεντρώνονται σε κάποια ζητήματα, πρέπει να αποκτήσουν ευρύτερη εικόνα της φορολογικής τους βάσης, πρέπει να κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή, υπάρχει πολλή δουλειά εκεί που πρέπει να γίνει».

Ωστόσο, στη συνέχεια τόνισε ότι και οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους πρέπει να φανούν λογικοί όσον αφορά στο πόσο χρέος μπορεί να σηκώσει μια χώρα, προτείνοντας είτε παράταση της ωρίμανσης των δανείων είτε μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί το βάρος του χρέους, «έτσι ώστε η χώρα να προχωρήσει. Αυτό λέμε, δεν έχει αλλάξει η άποψή μας».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, «έχουμε μια πολύ λογική άποψη για το τι μπορεί να επιτευχθεί και τι μπορεί να γίνει, και ελπίζουμε σε πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες».

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε, ερωτηθείσα σχετικά, στο ζήτημα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία περί Brexit, χαρακτηρίζοντάς το λόγο προβληματισμού, καθώς είναι άγνωστο τι θα μπορούσε να ακολουθήσει. «Το Λονδίνο είναι μεγάλο χρηματοπιστωτικό κέντρο, έχει μεγάλους δεσμούς σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, και (το Brexit) είναι ένας από τους κινδύνους που διαβλέπουμε στον ορίζοντα».