Πέθανε η μυθική φιγούρα της φυλής Apsaalooke, Joe Medicine Crow

Πέθανε η μυθική φιγούρα της φυλής Apsaalooke, Joe Medicine Crow

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών ο Joe Medicine Crow, τελευταίος επιζών της φυλής Apsaalooke.

Ο επονομαζόμενος και "Crow" γεννήθηκε το 1913 μια φάρμα στο Lodge Grass, στην Μοντάνα των ΗΠΑ και το 2009 πήρε από τα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα το Presidential Medal of Freedom, την υψηλότερη διάκριση για πολίτη των ΗΠΑ.

Μεγάλωσε με τις ιστορίες του θείου του, ενός ανιχνευτή με το όνομα "Λευκός Βίσονας που γυρίζει" και ο οποίος διασώθηκε από τη σφαγή της φυλής.

Ήταν ο πρώτος στη φυλή του που σπούδασε και πήγε στην Οκλαχόμα, στο Ορεγκον αλλά και στην Καλιφόρνια για να μελετήσει ανθρωπολογία. Είναι ο πρώτος Ινδιάνος στην ιστορία που πήρε μάστερ το 1939.

Βρέθηκε στην 103η μεραρχία πεζικού και πήγε στο ευρωπαϊκό μέτωπο, στην απόβαση της Νορμανδίας, στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και παρασημοφορήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και Αργυρό μετάλλιο.

Όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ ως πολίτης, ο Joe Medicine Crow εργάστηκε στο Γραφείο Υποθέσεων των Ινδιάνων του κράτους και επί τριάντα χρόνια έζησε μια διπλή ζωή: το πρωί στο γραφείο ντυνόταν όπως οι αμερικανοί και το απόγευμα στο σπίτι του ντυνόταν σαν Ινδιάνος. "Ζω σε δύο κόσμους και αυτό μου αρέσει" έχει δηλώσει στο τοπικό περιοδικό Billings Gazette.

Έγινε ο πρώτος ιστορικός της φυλής του και έγραψε ο ίδιος τη δική του άποψη για την μάχη του Little Bighorn που έγινε μεταξύ λευκών και Ινδιάνων.

«Η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να υιοθετήσουμε τους τρόπους των λευκών. Το προσπάθησε πραγματικά, αλλά εμείς κατορθώσαμε να διατηρήσουμε ένα είδος πολιτισμικής ξεροκεφαλιάς» είχε δηλώσει στο Billings Gazette.

Η κηδεία του έγινε με στρατιωτικές τιμές και τιμήθηκε από τη φυλή του.

Δημοφιλή