Αντώνης Τζωρτζακάκης στη HuffPost Greece: «Ασφαλώς η εξαγορά της Forthnet συνεχίζει να μας ενδιαφέρει»

Αντώνης Τζωρτζακάκης στη HuffPost Greece: «Ασφαλώς η εξαγορά της Forthnet συνεχίζει να μας ενδιαφέρει»
HuffPost Greece

Ο Γενικος Διευθυντή Σταθερής Τηλεφωνίας & Επιχειρησιακής Ανάπτυξης WIND Ελλάς, Αντώνης Τζωρτζακάκης, μιλά στη HuffPost Greece, για την επόμενη ημέρα της κινητής τηλεφωνίας. Όπως επισημαίνει ο σύγχρονος έλληνας απαιτεί στην επικοινωνία του σταθερό τηλέφωνο, κινητά τηλέφωνα, γρήγορο Internet και τηλεοπτικό περιεχόμενο.

Οπως δηλώνει το ενδιαφέρον της WIND, για την εξαγορά της Forthnet – Nova, παραμένει ζωηρό, αν και όπως επισημαίνει οι συνθήκες στην οικονομία αλλά και στην ίδια τη Forthnet έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό έχει επηρεάσει σημαντικά την αξία μιας τέτοιας συμφωνίας.

Επίσης, ο κ. Τζωρτζακάκης, τονίζει ότι για να καλύψει η Ελλάδα τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας που έχει θέσει η ΕΕ ως το 2020, για υψηλής ταχύτητας συνδέσεις στα νοικοκυριά θα πρέπει οι πάροχοι να συνεργαστούν στα έργα υποδομής και να υπάρξουν συν-επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς, κατι που έιναι εξεραιτικά δύσκολο με δεδομένο ότι η η αρμόδια ρυθμιστική αρχή, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), είναι ακέφαλη επί μακρόν.

Αναλυτικά η σνέντευξης έχει ως εξής:

Διαγράφεται στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας μια αυξανόμενη τάση να προτιμούν οι πελάτες σας τα συνδυαστικά προϊόντα μαζί με τηλεόραση και κινητή;

Πράγματι ισχύει αυτή η τάση και είναι πανευρωπαϊκή ή μάλλον διεθνής, δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο. Είναι απόλυτα λογικό το σύγχρονο νοικοκυριό να αναζητά έναν πάροχο για να καλύψει όλες τις ανάγκες επικοινωνίας του: σταθερό τηλέφωνο, κινητά τηλέφωνα, γρήγορο Internet και τηλεοπτικό περιεχόμενο. Τα οφέλη είναι προφανή: μεγαλύτερη οικονομία σε χρήματα και σε χρόνο, πιο «χορταστικό» πακέτο υπηρεσιών, καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη. Ήδη το 50% των πελατών της WIND που έχουν συμβόλαιο κινητής στην εταιρεία μας, έχουν πάρει από μας και σταθερή τηλεφωνία μαζί με γρήγορο Internet. Για μας η σύγκλιση των υπηρεσιών αποτελεί έναν από τους πυλώνες στρατηγικής ανάπτυξης και γι’ αυτό το σκοπό διερευνούμε λύσεις ώστε να προσφέρουμε σύντομα και τηλεοπτικό περιεχόμενο.

Πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της WIND δήλωσε ότι εξετάζετε διάφορες εναλλακτικές για να παρέχετε περιεχόμενο. Θα δημιουργήσετε δικό σας κανάλι ή θα επιμείνετε στην εξαγορά της Forthnet – Nova;

Αυτό που μας ενδιαφέρει ως WIND είναι όπως σας προανέφερα να προσθέσουμε το τηλεοπτικό περιεχόμενο στο portfolio των υπηρεσιών μας. Σε αυτόν στον τομέα υπάρχουν πολλές εναλλακτικές τις οποίες εξετάζουμε και αξιολογούμε με τη βοήθεια ειδικών. Ασφαλώς η εξαγορά της Forthnet συνεχίζει να μας ενδιαφέρει, ωστόσο όπως έχουμε δηλώσει οι συνθήκες στην οικονομία αλλά και στην ίδια τη Forthnet έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό έχει επηρεάσει σημαντικά την αξία μιας τέτοιας συμφωνίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δουλεύουμε πάνω σε πολλά σενάρια ώστε τελικά να εφαρμόσουμε τη στρατηγική που θα εξυπηρετήσει απόλυτα τους στόχους ανάπτυξης που έχουμε θέσει, με το σωστό κόστος και στον σωστό χρόνο.

Θεωρείτε πιθανό να καλύψει η Ελλάδα τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας που έχει θέσει η ΕΕ ως το 2020; (σημ. οικιακή σύνδεση με ταχύτητες άνω των 30 Μbps για το 100% του πληθυσμού της ΕΕ και σύνδεση με ταχύτητες άνω των 100 Μbps για το 50% των νοικοκυριών)

Οι επενδύσεις που απαιτούνται από την πλευρά των παρόχων σε δίκτυα νέας γενιάς όπως το VDSL ή η οπτική ίνα (fiber to the building) είναι της τάξης των πολλών δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ανάλογα με την επιθυμητή κάλυψη. Ασφαλώς και πρέπει να δημιουργηθούν αυτές οι υποδομές ώστε να δώσουμε υπερ – υψηλές ταχύτητες σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, ωστόσο τα δίκτυα νέας γενιάς είναι μια ευκαιρία να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Γιατί να σκάψει κάθε πάροχος ξεχωριστά τον δρόμο για να περάσει οπτική ίνα; Ούτε το μέγεθος της αγοράς ούτε οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας δικαιολογούν κάτι τέτοιο. Για να καλύψουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τη χώρα με νέες τηλεπικοινωνιακές υποδομές υψηλών ταχυτήτων (NGA) πρέπει να συνεργαστούμε όλοι οι πάροχοι για να γίνουν βιώσιμες επενδύσεις και συνέργιες ώστε να φτιάξουμε γρήγορα τα νέα δίκτυα και να δώσουμε πραγματικά ανταγωνιστικές υπηρεσίες στον καταναλωτή.

Υπάρχει πιστεύετε η βούληση από πλευράς της πολιτείας να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο για συν-επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς;

Δεδομένου ότι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), είναι ακέφαλη επί μακρόν, ο κλάδος μας δεν έχει επιλογή από το να κρατήσει στάση αναμονής. Για μας είναι επιτακτικό να προφυλαχθεί το αποτελεσματικό ρυθμιστικό περιβάλλον και να δοθεί ώθηση στα δίκτυα νέας γενιάς μέσα από όρους ίσου ανταγωνισμού για όλους τους παρόχους, με διαφάνεια και με διασφάλιση μη διακριτικής μεταχείρισης. H πολιτεία μπορεί μέσω της ρύθμισης να παίξει καταλυτικό ρόλο ώστε να διαμορφωθεί ένα οικοσύστημα από όλους τους παρόχους, τον ΟΤΕ και τους εναλλακτικούς, όπου θα συμμετέχουν από κοινού και συμπληρωματικά σε ένα Εθνικό Ευρυζωνικό Πλάνο ώστε να γίνει ένας β’ γύρος επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και να δημιουργηθούν τα δίκτυα νέας γενιάς, όπως το VDSL και η οπτική ίνα ως το κτίριο (FTTB). Μόνο έτσι θα πετύχουμε γρήγορα και αποτελεσματικά ευρεία γεωγραφική κάλυψη. Στο μεταξύ βέβαια, χάνεται χρόνος που είναι πολύτιμος.

Δημοφιλή