Αλεξιάδης: Έρχονται νομοσχέδια για πάταξη λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής. Έχουμε βρει 1,3 εκατ. «ύποπτα» ΑΦΜ

Αλεξιάδης: Έρχονται νομοσχέδια για πάταξη λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής. Έχουμε βρει 1,3 εκατ. «ύποπτα» ΑΦΜ
Eurokinissi

Σειρά νομοσχεδίων σχετικά με το λαθρεμπόριο ναυτιλιακών καυσίμων και καπνικών, τη φοροδιαφυγή, το πλαστικό χρήμα και την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων σκοπεύει να καταθέσει η κυβέρνηση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης εντός του 2016 αναμένεται να προωθηθεί και το επιχειρησιακό σχέδιο, που - μέσω της μηχανογράφησης των ΔΟΥ - θα «κλείσει» τις εφορίες για τους πολίτες, εκτρέποντας τις συναλλαγές προς το διαδίκτυο και μετατρέποντάς τες «σε ελεγκτικά κέντρα» αντί για «κέντρα ταλαιπωρίας πολιτών», δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης.

Ναυτιλιακά καύσιμα

Όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την τοποθέτηση GPS στα λεγόμενα «σλέπια» (μικρά δεξαμενόπλοια μεταφοράς ναυτιλιακών καυσίμων). Επιπρόσθετα, ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών- εκροών σε όλη την αλυσίδα εμπορίας καυσίμων, από το διυλιστήριο μέχρι το βυτιοφόρο. Επιπλέον, προχωρούν οι διαδικασίες και για τον «μοριακό ιχνηθέτη», που θα «πέφτει» στο καύσιμο, δίνοντας ακριβή πληροφορία για το πότε και από πού έφυγε το φορτίο.

Φοροδιαφυγή, καπνικά προϊόντα, πλαστικό χρήμα

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι έχουν εντοπιστεί περίπου 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ με ύποπτες κινήσεις. «Θα δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τα στοιχεία αυτά ελεγκτικά, είτε με αυτόματη ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων είτε με άλλο τρόπο» επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός αυτός προκύπτει από ενοποίηση λιστών που δεν αφορούν το εξωτερικό.

Για τα καπνικά προϊόντα, ο υπουργός προανήγγειλε την ίδρυση ειδικού συντονιστικού κέντρου για την πάταξη της λαθρεμπορίας και τη χρήση ειδικών κωδικών σήμανσης, ενώ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, προϊδέασε για τη χρήση κινήτρων αλλά και υποχρεωτικών μέτρων, που θα οδηγήσουν στην αύξηση της χρήσης του. Πρόσθεσε όμως, ότι σ’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν και οι τράπεζες, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις προμήθειές τους από τη χρήση καρτών στις συναλλαγές.

Εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων

Σε σχέση με την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και η σχετική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς βρίσκεται σε τελική φάση. Όπως είπε, θα δοθούν μεν κίνητρα, αλλά τα όσα ακούγονται για πολύ χαμηλούς συντελεστές και χαριστική περαίωση, δεν ισχύουν. «Όσοι έχουν χρήματα εκεί έξω, έχουν μια τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Αλεξιάδης και στην ανάγκη για αύξηση του αριθμού των εφοριακών, ώστε να ισχυροποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός. Όπως είπε, για να φτάσει ο αριθμός αυτός στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που μάλιστα έχουν πολύ χαμηλότερη φοροδιαφυγή, χρειάζεται ακόμη και να διπλασιαστεί.

Ο ίδιος διέψευσε τα όσα ακούγονται περί διάλυσης του ΣΔΟΕ, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα του επιτρέψει να αναλάβει τον ορθό του ρόλο, αυτόν δηλαδή της πάταξης του μεγάλου οικονομικού εγκλήματος. Και αυτό το σχέδιο νόμου βρίσκεται στη φάση της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε επίσης ότι στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το αν τελικά θα δοθεί στους πολίτες με χρεωστικά εκκαθαριστικά, η δυνατότητα πληρωμής των οφειλών τους προς την εφορία μέχρι και σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Αυτή τη στιγμή, όπως προβλέπει ο νόμος, η πληρωμή του φόρου γίνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. «Όταν, και αν έρθει η διάταξη στη Βουλή, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν κάνει τη δήλωση και το θέλουν να πληρώσουν μέχρι σε οκτώ (σ.σ. μηνιαίες) δόσεις. Σε δύο ή τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε αν θα έρθει ή όχι αυτή η διάταξη στη Βουλή» συμπλήρωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία ξεκίνησε ήδη και συνεχίζεται μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, πέραν των όσων τυχόν θα απαιτηθούν, για όσες ημέρες το σύστημα TAXIS αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή